Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty! Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy! Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy[1], by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory! Które orzechy najlepiej zadbają o nasze samopoczucie? Polecamy menu HELIO na dobry humor!
Zdaniem specjalistów ds. żywienia współpracujących z firmą HELIO, orzechy są jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia- głównie ze względu na zawartość cennego białka (10- 25 g/100 g), witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. W orzechach znajdziemy m.in. składniki usprawniające pracę układu nerwowego i mózgu- tiaminę i niacynę (wit. z grupy B), minerały- miedź, potas, fosfor, żelazo oraz magnez i tryptofan, które wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia[2], tzw. serotoniny. Jest to przekaźnik w synapsach ośrodkowego układu nerwowego, który ma wpływ na nasz nastrój, apetyt, a nawet sen. Z kolei obniżenie serotoniny w organizmie może powodować wystąpienie depresji[3], dlatego nie bez znaczenia dużą rolę odgrywa nasza codzienna dieta. Jeśli nie będziemy dostarczać organizmowi cennych składników- zwiększy się wówczas nasza podatność na osłabienie i pogorszenie nastroju. Dlatego warto już dziś uzupełnić menu w wartościowe orzechy HELIO, które doskonale zadbają o nasze zdrowie i przywrócą uśmiech na twarzy 🙂
ORZECHY WŁOSKIE HELIO
Mają największe walory prozdrowotne! Zdaniem dr Beaty Sińskiej z Zakładu Żywienia Człowieka, orzechy włoskie ze względu na stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (4:1) oraz wysoką zawartość- ok. 70% kwasów wielonienasyconych mają duże zastosowanie w profilaktyce i dietach leczniczych[4]. Orzechy włoskie zawierają dużo serotoniny, a także składniki łagodzące napięcie nerwowe, m.in. tiaminę i witaminę B6 oraz magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia, łagodzi objawy stresu i pozytywnie wpływa na nastrój.
PRAŻONE PISTACJE BEZ SOLI HELIO NATURA
Nie bez powodu są zielone- pistacje pomagają ukoić nerwy i zmniejszają uczucie zmęczenia oraz znużenia… zwłaszcza w sytuacjach stresowych. Zawierają ważny dla naszego układu nerwowego magnez, potas oraz witaminy B1 i B6. Są także cennym źródłem wit. E, miedzi i cynku- składników, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Pistacje HELIO Natura nie zawierają natomiast w swoim składzie soli, dzięki czemu mają niską zawartość sodu- co sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
PRAŻONE ORZECHY LASKOWE BEZ TŁUSZCZU I SOLI HELIO NATURA
Zawierają magnez, ale też inne składniki pozytywnie działające na nasz organizm- potas, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi czy żelazo wspomagające działanie układu odpornościowego. Ponadto, orzechy laskowe, podobnie jak włoskie, są źródłem tiaminy i niacyny- witamin niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Prażone orzechy HELIO Natura nie zawierają natomiast tłuszczu i soli, dzięki czemu stanowią wartościowy- naturalnie zdrowy składnik codziennej diety.
MIGDAŁY HELIO
Już niewielka ich ilość w diecie wykazuje działanie zdrowotne. Garść migdałów dostarcza 14 g tłuszczu, 6 g białka i 3,5 g błonnika pokarmowego[5]. Są także doskonałym źródłem magnezu, który w połączeniu z ryboflawiną i niacyną (wit. B2 i B3) zapewnią nam skuteczną ochronę przed stresem. 100 g migdałów zawiera 270 mg magnezu, czyli 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Ponadto, migdały mają najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy E, a także dostarczają żelazo, miedź i tiaminę- składniki, które mają pozytywny wpływ na nasz metabolizm energetyczny.
Nie dajmy się jesiennej chandrze- postawmy na zdrowe orzechy i bądźmy… happy z HELIO! Według Instytutu Żywności i Żywienia, już w 100 g orzechach znajduje się 275 mg tryptofanu, a w samych migdałach- 310 mg[6], dlatego włączenie do naszego codziennego menu mieszanki różnych orzechów, najlepiej niesolonych- pistacji, laskowych, a także orzechów włoskich i migdałów z gamy bakalii HELIO poprawi nam nastrój, zapewni lepsze samopoczucie i zdrowie! A jeśli jeszcze uwzględnimy w naszym planie dnia spacer lub jogging na świeżym powietrzu- zyskamy mnóstwo dodatkowej energii, która pozytywnie nas nastroi na jesień i zimę!
5 października obchodzimy Światowy Dzień Uśmiechu, dlatego nie ma co się smucić- tylko po smakowite orzechy HELIO się pokusić 🙂 Migdały czy pistacje humor nam poprawią i dodatkowo o zdrowie zadbają!
Źródła:
[1], [3], [6] „Nastroje a żywienie”, prof. dr hab. nauk farm. M. Schlegel-Zawadzka, dieta.mp.pl/zasady/77447,nastroje-a-zywienie [2], [4] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia Człowieka [5] „Migdały”, dr n. med. D. Wnęk, https://dieta.mp.pl/zasady/148570,migdaly
Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach. Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego. Ziarno […]
Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym. […]
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]