Jak mus to mus

Podane na zimno lub ciepło, w pucharkach zachwycają smakiem, wyglądem i są wykwintnym deserem dla gości. Dodatkową zaletą jest to, że ich przygotowanie zawsze się uda. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych ani karkołomnego i długotrwałego przygotowywania wedle skomplikowanego przepisu. Są szybkie, efektowne i zawsze smakują.

Mus orzechowo-czekoladowy

Składniki:
30 dag orzechów włoskich HELIO GOLD
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
3 jajka
50 g cukru
2 łyżki dobrego rumu
150 g słodkiej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić je do rondelka i podlać śmietaną. Dodać kawę rozpuszczalną i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie zdjąć rondelek z ognia do ostygnięcia. W miedzy czasie obrane orzechy drobno poszatkować, a najlepiej zmiksować w blenderze. Dodać je do czekolady, wymieszać. Natomiast do żółtek dodać cukier i razem utrzeć na puszystą masę. Dodać jeszcze rum i połączyć. Żółtka przełożyć do masy czekoladowo-orzechowej, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła. Gotowy mus przelać do salaterek lub pucharków i….podać.

Pomarańczowy mus z nerkowców

Składniki:
2 szklanki nerkowców HELIO GOLD
3/4 opakowania daktyli HELIO GOLD,
sok z 3 pomarańczy,
skórka z jednej pomarańczy;
1-2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych HELIO,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii,
szczypta soli.

Orzechy moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Daktyle zamaczamy w soku pomarańczowym do momentu aż będą miękkie. Następnie do blendera wkładamy nerkowce, daktyle wraz z sokiem w którym się moczyły, pozostały sok, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zmiksować na gładki, aksamitny krem. Podawać schłodzony.
Mus jogurtowy z nerkowców

Składniki:
150 gram nerkowców HELIO GOLD
sok z 1/2 cytryny
skorka z cytryny
2 łyżki ksylitolu lub stewii
odrobina wody
1/2 szklanki mleka ryżowego
odrobina jogurtu greckiego

Przygotowanie:
Nerkowce namoczyć w wodzie na noc. W kolejnym dniu odsączyć, dodać sok, skórkę i naturalny słodzik. Dodać mleko ryżowe i jogurt, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Przyozdobić owocami i schłodzić. Polecany szczególnie dla osób na diecie odchudzającej

Udostępnij artykuł