Sport, a korzyści dla zdrowia
Wiosna to idealny czas, aby w naszym codziennym życiu pojawiło się więcej ruchu. Sport na świeżym powietrzu to jeden z lepszych wyborów, dzięki którym pozostaniemy na dłużej w pełni sił i witalności [1]. To także doskonałe rozwiązanie na spędzenie wolnego czasu z najbliższymi lub zrelaksowanie się po dniu pełnym wrażeń i obowiązków. Świetnym pomysłem będzie długi spacer, zabawy w ogrodzie lub wycieczka rowerowa w otoczeniu natury, która z dnia na dzień coraz bardziej budzi się do życia. Warto jest pamiętać, że regularna aktywność fizyczna to nie tylko poprawa kondycji psychicznej lecz także szereg korzyści dla naszego ciała. Dzięki temu możemy zaobserwować wzrost wydolności układu oddechowego (świeże powietrze wzmaga ten efekt), a także widoczne zmniejszenie ryzyka powstawania wielu dolegliwości, m.in. otyłości, chorób serca, nowotworów, czy zwyrodnień stawów [2].
Co jeść, by poczuć się lepiej?
Należy jednak mieć na uwadze, że intensywny ruch, zwłaszcza ten na dworze, sprawia, że organizm potrzebuje większej ilości energii, aby mieć jej zapas na czas trwania tej czynności i dobre samopoczucie po [3]. Właśnie dlatego warto jest zadbać o naturalne i zdrowe przekąski, które korzystnie wpłyną na efektywność wysiłku fizycznego i lepszą regenerację organizmu. Doskonałym przykładem są produkty z linii HELIO. Łuskane ziarna słonecznika czy pieczone pestki dyni to wspaniałe źródło roślinnego białka, które przyczynia się do prawidłowej pracy mięśni i utrzymania zdrowych kości [4]. Figi suszone HELIO So Soft, jak również orzechy włoskie i migdały HELIO Natura także znajdą swoje zastosowanie jako idealne przekąski treningowe, bowiem obfitują w magnez, czyli składnik mineralny przyczyniający się do zmniejszenia uczucia znużenia i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego [4]. Ruch na świeżym powietrzu to jedna z lepszych form dotlenienia organizmu. Dobrze jest pamiętać o żelazie, które pomaga w prawidłowym transporcie tlenu do komórek. Do naturalnych jego źródeł możemy zaliczyć rodzynki sułtańskie HELIO Natura. Z kolei suszony jackfruit HELIO Natura oraz daktyle HELIO So Soft to produkty charakteryzujące się znaczącą zawartością węglowodanów i błonnika pokarmowego – niezbędnych nam składników pełniących kluczową rolę w regeneracji mięśni, dostarczaniu odpowiedniej ilości „paliwa” w trakcie wysiłku fizycznego i regulowaniu perystaltyki jelitowej przewodu pokarmowego [3, 4].
Produkty z linii HELIO Natura nie tylko urzekną Was smakiem, ale także zauważycie realne korzyści z ich jedzenia w kontekście lepszego treningu. Warto wprowadzić je do codziennej, zbilansowanej diety każdego ochotnika aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. W końcu grunt to zdrowie!
Autorką artykułu jest Ewa Białecka – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Wraz z powrotem do szkół i jesienią potrzeby żywieniowe Twojego dziecka zmieniają się. Aby na nie właściwie odpowiedzieć, z pewnością trzeba przeanalizować kilka istotnych kwestii. Poza preferencjami Twojej pociechy, organizacją Waszego żywienia i zasobów energetycznych czy czasowych jest jeszcze parę innych czynników. Jeden z tych najważniejszych to nawyki żywieniowe dziecka, początkowo kształtowane w domu, potem utrwalane samodzielnymi wyborami. Warto tu jednak podkreślić, że ogromny wpływ na późniejsze wybory będące częścią nawyków […]
Wspomnienia o wakacyjnych przygodach pozostały już za szkolnymi murami. Siły naszych pociech z pewnością zostały zregenerowane w czasie letniej przerwy od nauki. Należy jednak pamiętać, że odpowiednie przygotowanie dzieci do codziennych obowiązków to gwarancja ich prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Zdrowe odżywianie jest podstawą utrzymania energii i zdolności psychofizycznych, a także zapobiega ono rozwojowi wielu powszechnie występującym w sezonie jesiennym infekcjom [1]. Co więcej, posiłki przygotowywane dzieciom […]
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]