Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście.
Farba drukarska z orzecha włoskiego Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi).
Liny z banana Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących się gorącym klimatem. Z pochew jego liści otrzymuje się włókno, zwane manila. Jest ono wytrzymale na rozrywanie i odporne na działanie wody morskiej. Produkuje się z niego liny okrętowe, żagle, sieci rybackie, sznury, a także tkaniny i różne plecionki. Manili używa się również do wyrobu papieru i płyt budowlanych.
Kawa z pistacji Naukowcy z Uniwersytetu York uzyskali bezkofeinowy napój pachnący i smakujący jak tradycyjna kawa – otrzymali go z… pistacji. Najlepszym gatunkiem do przyrządzenia takiej „kawy” są orzechy pistacji terpentynowej, Przygotowany z nich napój nie zawiera kofeiny, jest zdrowszy i tańszy. Cały sekret tkwi w odpowiednim prażeniu orzechów.
Dach z liści kokosowych Orzech kokosa ceniony jest z wielu powodów, m.in. dla miąższu i mleka, skorupy której używana są jako węgiel drzewny i liści kokosowych używanych do pokrywania dachów.
Wiosenna aura zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawi się nowa energia i entuzjazm do podejmowania kolejnych wyzwań. Teraz jest doskonały moment, aby zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, by móc w pełni cieszyć się nową porą roku. Jak tego dokonać? Poprzez właściwe odżywianie! Jednym z kluczowych elementów w pełni zbilansowanej, smacznej i różnorodnej diety są bakalie – małe skarby natury, bogate w prozdrowotne składniki i energię, […]
Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji. Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy Tort cukiniowo – migdałowy Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]