Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście.
Farba drukarska z orzecha włoskiego Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi).
Liny z banana Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących się gorącym klimatem. Z pochew jego liści otrzymuje się włókno, zwane manila. Jest ono wytrzymale na rozrywanie i odporne na działanie wody morskiej. Produkuje się z niego liny okrętowe, żagle, sieci rybackie, sznury, a także tkaniny i różne plecionki. Manili używa się również do wyrobu papieru i płyt budowlanych.
Kawa z pistacji Naukowcy z Uniwersytetu York uzyskali bezkofeinowy napój pachnący i smakujący jak tradycyjna kawa – otrzymali go z… pistacji. Najlepszym gatunkiem do przyrządzenia takiej „kawy” są orzechy pistacji terpentynowej, Przygotowany z nich napój nie zawiera kofeiny, jest zdrowszy i tańszy. Cały sekret tkwi w odpowiednim prażeniu orzechów.
Dach z liści kokosowych Orzech kokosa ceniony jest z wielu powodów, m.in. dla miąższu i mleka, skorupy której używana są jako węgiel drzewny i liści kokosowych używanych do pokrywania dachów.
Znów ochota na coś słodkiego? Zamiast sięgać po kaloryczne przekąski, postaw na naturalnie zdrowe owoce suszone HELIO, z mocą wartościowych składników odżywczych. Zimowa aura za oknem i krótkie dni sprawiają, że o tej porze roku potrzebujemy więcej energii, dlatego szukamy jej często w słodyczach, które mają nam poprawić samopoczucie 🙂 Jednak zamiast objadać się niezdrowymi przekąskami, warto postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę m.in. o dużej zawartości błonnika, który ustabilizuje […]
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]
W sztuce wypieków o sukcesie decydują detale. Czar słodkich babeczek, tortów, serników to nie tylko ich smak, ale i wygląd. Bywa, że oprócz lukrowanych różyczek, ażurowych ozdób i kolorowych posypek, chcemy wyrazić poprzez słodycz deseru nasze uczucia, myśli o kimś bliskim lub po prostu złożyć życzenia….Świetnie do tego nadają się nasze ekspresowe polewy i dekoracje w formię okrągłych pastylek. Możesz je rozpuścić, „narysować” nimi dowolny motyw lub ułożyć z nich dowolne […]