Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania!
Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej energii, lepiej się koncentrują i są bardziej optymistyczne[1]. Orzechy włoskie zawierają bowiem dużo serotoniny, uznawanej za hormon szczęścia, a w depresji szczególnie odczuwamy właśnie jej brak[2]. W dodatku, orzechy zawierają również magnez i tryptofan, które wspomagają wydzielanie serotoniny.
Nawyk sięgania po orzechy pomoże nam również usprawnić pracę układu nerwowego oraz mózgu, bowiem nie bez powodu orzechy włoskie są określane jako tzw. brain food – i to nie tylko ze względu na kształt, ale też na zawarte w nich cenne witaminy, m.in. z grupy B oraz składniki mineralne czy nienasycone kwasy tłuszczowe[3]. Dlatego włączając do naszego planu żywieniowego orzechy włoskie HELIO Natura, nasz organizm otrzyma wszystko, czego potrzebuje, zwłaszcza o tej porze roku.
ORZECHY WŁOSKIE HELIO Natura = źródło potasu, fosforu, cynku, miedzi, magnezu, witamin E, B1, B6, folianów i błonnika pokarmowego.
Zdrowe orzechy włoskie HELIO Natura dodadzą nam energii w jesienne dni, odżywią mózg, ale przede wszystkim zadbają o nasze dobre samopoczucie i szybko przywrócą uśmiech na twarzy! 😉 Co więcej, pysznie smakują i na słodko i na słono, bo orzechy włoskie sprawdzają się wyśmienicie nie tylko jako przekąska, ale także dodatek do jesiennych ciast i przeróżnych deserów.
Orzechy włoskie HELIO Natura chrupią doskonale w sałatkach i zupach, można dodać je do musli, porannej owsianki lub przygotować na ich bazie pyszne masło orzechowe… A to nie koniec zastosowań kulinarnych orzechów HELIO!
Połówki orzechów włoskich, które stanowią ponad połowę opakowania orzechów HELIO Natura – idealnie sprawdzą się także w okresie świątecznym do dekoracji ciast – pierników, tortów itp. Dlatego w naszej domowej spiżarni, zwłaszcza jesienią i zimą, nie może zabraknąć EKO orzechów włoskich HELIO Natura pochodzących z polskich upraw ekologicznych, które naturalnie wzbogacą nasze menu w cenne składniki odżywcze i zadbają o nasze dobre samopoczucie. Orzechowy przysmak HELIO przyniesie uśmiech nawet w najbardziej pochmurny dzień, a jeśli uwielbiacie ciasta z dodatkiem orzechów włoskich to gwarantujemy, że będzie smacznie i zdrowo!
Orzechów włoskich HELIO Natura nie da się zastąpić – są pyszne, chrupiące, zdrowe, nie zwierają żadnych konserwantów i co ważne – pochodzą z polskich upraw ekologicznych! EKO orzechy włoskie HELIO Natura są idealne do chrupania, zawierają pełno wartości odżywczych i mają mnóstwo zastosowań kulinarnych, dlatego by pokonać jesienną chandrę i poprawić sobie nastrój – pamiętaj jak wiele do zaoferowania mają naturalnie zdrowe orzechy włoskie HELIO Natura!
Źródła: [1] Na podst. https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,32797,orzechy-wloskie-zwiazane-z-mniejszym-ryzykiem-depresji.html z dn. 14.02.2019 [2], [3] „Potencjał zdrowotny orzechów” dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM
Wielkanoc już niedługo – wiele osób nie wyobraża sobie tych Świąt bez paschy. Pascha ma opinię ciasta trudnego, ale wyjątkowy smak potrafi zrekompensować czasochłonne przygotowania. Ten wielkanocny sernik, który ma rosyjski, a niektórzy twierdzą, że ukraiński rodowód można przygotować na dwa sposoby – z gotowego sera lub tłustego mleka zakwaszonego śmietaną Pascha daje wiele możliwości „personalizacji” za pomocą bakalii, polew, lukru etc. Jak zrobić paschę? (wersja […]
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]
Waniliowe, truskawkowe ale i chałwowe, makowe, bakaliowe, pistacjowe, malaga….. Na patyku i w wafelku. Kupione albo zrobione samodzielnie… Lody. Deser ponadczasowy, zawsze modny. Kosmopolita, który bywa dzieckiem:) Bo to z młodzieńczych lat pamiętamy wyprawy do sklepu po nasze wymarzone smaki dzieciństwa…. Domowe lody bakaliowe Potrzebujemy: pół litra mleka (3,2 % tłuszczu), śmietankę kremówkę – opakowanie ok. 250 ml, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy […]