4 nietypowe zastosowania orzechów oraz….

Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście.

Farba drukarska z orzecha włoskiego
Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi).

Liny z banana
Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących się gorącym klimatem. Z pochew jego liści otrzymuje się włókno, zwane manila. Jest ono wytrzymale na rozrywanie i odporne na działanie wody morskiej. Produkuje się z niego liny okrętowe, żagle, sieci rybackie, sznury, a także tkaniny i różne plecionki. Manili używa się również do wyrobu papieru i płyt budowlanych.

Kawa z pistacji
Naukowcy z Uniwersytetu York uzyskali bezkofeinowy napój pachnący i smakujący jak tradycyjna kawa – otrzymali go z… pistacji. Najlepszym gatunkiem do przyrządzenia takiej „kawy” są orzechy pistacji terpentynowej, Przygotowany z nich napój nie zawiera kofeiny, jest zdrowszy i tańszy. Cały sekret tkwi w odpowiednim prażeniu orzechów.

Dach z liści kokosowych
Orzech kokosa ceniony jest z wielu powodów, m.in. dla miąższu i mleka, skorupy której używana są jako węgiel drzewny i liści kokosowych używanych do pokrywania dachów.

Udostępnij artykuł