Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-).
Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów – na podwieczorek, dla wszystkich.
Herbata z kandyzowanym imbirem
Herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem jest pyszna, aromatyczna i wspaniale rozgrzewa. A jak pachnie!
Składniki (na garnek naparu):
garść czarnej herbaty liściastej kilka kawałków kory cynamonu kilka ziaren goździka pół paczki imbiru HELIO 2 pomarańcze sparzone 2 cytryny Do posłodzenia cukier trzcinowy, syrop z agawy lub jasny miód
Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i pomarańczę, wrzuć do garnka wraz z imbirem. Gdy napar przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Na końcu posłodź do smaku. Gotowe.
Herbatka z morwą białą
To bardzo cenny napój. Reguluje poziom cukru, przez co hamuje apetyt na słodycze. Doskonała dla diabetyków i osób odchudzających się. Jak ją przygotować? Bardzo prosto!
Trzeba zaparzyć dowolną herbatę (najlepiej liściastą), do gorącego naparu wrzucić kilka owoców morwy białej Helio. Przykryć na ok.10 minut spodeczkiem. Pić przed posiłkami. Zjemy zdecydowanie mniejszą porcję.
Koktajl bananowo-orzechowy
Połączenie masła orzechowego, kakao, orzechów i banana smakuje zawsze
Jak przygotować?
2 banany 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki gorzkiego kakao filiżanka mleka sojowego lub kefiru 1/4 paczuszki orzechów włoskich HELIO Wszystko wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i…..gotowe. Koktajl jest bogaty w potas i podnosi poziom tryptofanu, z którego wytwarzana jest serotonina ( i częściej się uśmiechamy:-). Koktajl to świetny pomysł na podwieczorek lub kolację.
Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm. 1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się […]
Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach. Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego. Ziarno […]
Utrzymanie zdrowia, szczupłej sylwetki i dobrych nawyków wymaga pewnego wysiłku. Szczególnie wtedy, kiedy nadchodzi czas celebracji i późnych biesiad przy wspólnym stole. To, że warto podejmować taki wysiłek jest bezsprzeczne, a i w takich miłych momentach – możliwe! Można to robić nie tylko od Święta. Kulinarne możliwości świąteczne w czasie wiosny są tak naprawdę nieskończone. Jest to spowodowane przeplataniem się przepisów regionalnych, tradycji wcześniejszych pokoleń z nowoczesnymi trendami związanymi z uwagą […]