Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-).
Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów – na podwieczorek, dla wszystkich.
Herbata z kandyzowanym imbirem
Herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem jest pyszna, aromatyczna i wspaniale rozgrzewa. A jak pachnie!
Składniki (na garnek naparu):
garść czarnej herbaty liściastej kilka kawałków kory cynamonu kilka ziaren goździka pół paczki imbiru HELIO 2 pomarańcze sparzone 2 cytryny Do posłodzenia cukier trzcinowy, syrop z agawy lub jasny miód
Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i pomarańczę, wrzuć do garnka wraz z imbirem. Gdy napar przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Na końcu posłodź do smaku. Gotowe.
Herbatka z morwą białą
To bardzo cenny napój. Reguluje poziom cukru, przez co hamuje apetyt na słodycze. Doskonała dla diabetyków i osób odchudzających się. Jak ją przygotować? Bardzo prosto!
Trzeba zaparzyć dowolną herbatę (najlepiej liściastą), do gorącego naparu wrzucić kilka owoców morwy białej Helio. Przykryć na ok.10 minut spodeczkiem. Pić przed posiłkami. Zjemy zdecydowanie mniejszą porcję.
Koktajl bananowo-orzechowy
Połączenie masła orzechowego, kakao, orzechów i banana smakuje zawsze
Jak przygotować?
2 banany 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki gorzkiego kakao filiżanka mleka sojowego lub kefiru 1/4 paczuszki orzechów włoskich HELIO Wszystko wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i…..gotowe. Koktajl jest bogaty w potas i podnosi poziom tryptofanu, z którego wytwarzana jest serotonina ( i częściej się uśmiechamy:-). Koktajl to świetny pomysł na podwieczorek lub kolację.
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ile razy słyszeliście to hasło nawołujące do jedzenia śniadań? Kilka, kilkanaście, kilkaset? To dobrze, bo właśnie śniadanie ma dostarczyć energii, składników odżywczych, a także pobudzić organizm do życia. Co spełnia te kryteria? Naturalnie bakalie, które są cichymi bohaterami w naszej diecie. Warto przypomnieć, że pierwszy posiłek po nocnej przerwie, powinien być jedzony najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Po nocnej głodówce stężenie glukozy we krwi jest bardzo małe i przy […]
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]