Orzechy – dary jesieni

Orzechy włoskie, laskowe czy nerkowca – wszystkie są prawdziwą bombą odżywczą dla naszego organizmu. Jak często po nie sięgacie? Jeżeli rzadko – bez wątpienia warto to zmienić i wpisać je na listę zakupową oraz dodać do codziennej diety. Sprawdźmy w jakich ilościach powinny być spożywane i jak wpływają na ciało człowieka.

Orzechy od zamierzchłych czasów plasują się w ścisłej czołówce produktów zaliczanych do zdrowej żywności. Jednak, tak samo jak w przypadku innych opisywanych przez nas owoców, bardzo często są pomijane i spychane na bok. Paradoksem jest, że nawet społeczności hołdujące zdrowemu żywieniu, nie do końca zdają sobie sprawę z ich korzystnego wpływu na funkcjonowanie poszczególnych układów w organizmie. Regularne spożywanie przysłowiowej garści orzechów potrafi zdziałać cuda, dlatego nie bez powodu nazywane są darami jesieni. Przyjrzyjmy się ich odmianom.

Orzechy włoskie

Ze względu na charakterystyczny wygląd jądra orzecha – przypominają mini wersję ludzkiego mózgu. Skojarzenie jest jak najbardziej słuszne, ponieważ już od starożytności przypisywano im specyficzne właściwości lecznicze. Poprzez regularne stosowanie mogą w znacznym stopniu poprawić pamięć, koncentrację czy regulować pracę układu nerwowego. Oprócz tego, orzechy włoskie wpływają także na zdrowy wygląd skóry i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Lampka zapala się przy spojrzeniu na zawartość tłuszczów, która jest najwyższa spośród wszystkich produktów nieprzetworzonych. Jednak są to tłuszcze nienasycone – te dobre, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu we krwi. Wypada także wspomnieć o wysokiej kaloryczności orzechów, co może być pomocne przy intensywnym trybie życia. Trzeba tylko uważać na odpowiednie porcjowanie, żeby nie przesadzić z ilością.

Orzechy laskowe i nerkowca

Taką samą popularnością cieszą się orzechy laskowe, które poprawiają pracę trzustki, śledziony i żołądka. Ponadto są w stanie zaspokoić większość dziennego zapotrzebowania na witaminę E, czyli głównego antyoksydantu chroniącego mięsień sercowy. Wpływają także dobrze na potencję u mężczyzn, zawierają wysoką ilość witaminy B6, wapnia, fosforu i manganu. Chronią też organizm przed chorobami nowotworowymi, wspomagają prawidłowy rozwój płodu oraz są bogate w aminokwasy – składniki budulcowe komórek.

Natomiast, jeżeli cenisz sobie słodki, lekko migdałowy smak, to orzechy nerkowca z pewnością miło połechtają twoje podniebienie. Tak jak pozostałe odmiany orzechów, tak i nerkowce bogate są w liczne kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę całego układu nerwowego, tym samym zapobiegając miażdżycy.

Większości z nas jesień nie kojarzy się z urodzajem i łatwą dostępnością świeżych, zdrowych produktów. Pomimo tego, nie powinniśmy rezygnować z naturalnej suplementacji – tylko sprawdzić jakie dary przewidziała dla nas aktualna pora roku, która dba o naszą sprawność jak mało kto. Doskonałą propozycją na zimniejsze dni są orzechy włoskie HELIO, orzechy laskowe HELIO i różnego rodzaju mixy orzechowe HELIO.

Udostępnij artykuł