Składniki

  • 600 g filetów z dorsza
  • sok z cytryny
  • łyżka masła
  • 1/2 dyni Hokkaido
  • łyżka miodu
  • oliwa
  • 1/3 opakowania Żurawiny suszonej HELIO Natura
  • kilka listków szałwii
  • ząbek czosnku
  • 1/3 opakowania EKO Pestek dyni HELIO Natura
  • sól, pieprz

Przepisy Ryba z puree dyniowo- żurawinowym

Ryba doskonale smakuje w towarzystwie bakalii, zwłaszcza w oryginalnej kompozycji z pysznym puree dyniowo- żurawinowym! Polecamy wyśmienity przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego na wyjątkowe, jesienne danie, które dzięki EKO pestkom dyni i żurawinie suszonej bez konserwantów HELIO Natura zyska niepowtarzalny smak! Zapraszamy na lekki i zdrowy obiad i… życzymy smacznego! 😉

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Rybę opłucz, osusz, poporcjuj, następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce. Miąższ z dyni pokrój w paski, ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, polej miodem, oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 25 min. w temp. 180 st. C. Wyjmij z piekarnika. Porcje ryby układaj na natłuszczonych kawałkach folii aluminiowej, posyp wiórkami masła, luźno zawiń i piecz ok. 15 min w temp. 200 st. C. Pestki z dyni HELIO Natura chwilę podpraż na patelni z łyżką oliwy. Upieczony miąższ z dyni zmiksuj z 2 łyżkami oliwy, żurawiną suszoną HELIO Natura, listkami szałwii i czosnkiem. Purée dopraw solą i pieprzem. Rybę podawaj z dyniowym purée i posyp podprażonymi EKO pestkami dyni HELIO Natura.

Zobacz także Zainspiruj się