Składniki

  • 150 g delikatnej wołowiny (np. polędwicy)
  • olej arachidowy (ewentualnie rzepakowy)
  • 150 g makaronu ryżowego cienkiego
  • 1,5 cm świeżego obranego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego cebula
  • 2 marchewki czerwona papryka
  • papryczka chilli
  • 2 garści zielonego groszku cukrowego (ewentualnie mrożona fasolka szparagowa)
  • łodyga trawy cytrynowej
  • Jackfruit suszony bez konserwantów HELIO Natura - 1 opakowanie
  • listki świeżej kolendry
  • po łyżeczce Sezamu łuskanego HELIO i Sezamu czarnego HELIO
  • przyprawa do dań kuchni chińskiej
  • sól, pieprz

Przepisy Rozgrzewająca zupa z Jackfruitem

Hu hu ha nasza zima zła! 😉 W chłodne i mroźne dni najchętniej wybieramy mocno rozgrzewające zupy, dlatego polecamy wyrazistą, pełną smaku, kolorową, niezwykle aromatyczną zupę z egzotyczną nutą! Wypróbuj nasz przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego na oryginalne azjatyckie danie z Jackfruitem suszonym HELIO Natura, który nada całej kompozycji naturalnie wyjątkowy smak i aromat! Gotowi na nowe kulinarne doznania smakowe z HELIO? 😉

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Wołowinę oczyść z błon, opłucz i osusz, a następnie pokrój w cienkie paski, oprósz pieprzem, obsmaż na 2–3 łyżkach oleju i zdejmij na talerz. Makaron wrzuć na lekko osolony wrzątek i przykryj, odstaw na 3 min, później odcedź, przelej zimną wodą, osącz.

W garnku na 2 łyżkach oleju przesmaż przez chwilę posiekany czosnek i starty imbir, zalej gorącym bulionem, dodaj sos sojowy, pokrojoną cebulę, pokrojone w zapałkę marchewki i paprykę, posiekane chilli, groszek zielony oraz obraną i pokrojoną trawę cytrynową. Gotuj ok. 10 min, dopraw przyprawą chińską i solą.

Do zupy dodaj Jackfruit suszony HELIO Natura (mniejsze kawałki w całości, a większe połam na kawałki), odstaw na 5 min. Zupę podawaj z makaronem i paskami wołowiny, posyp listkami kolendry oraz czarnym i białym sezamem.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się