Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego (375 g)
  • 10 dag cienkich plastrów szynki suszonej lub gotowanej
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1 opakowanie Fig suszonych HELIO Natura
  • 1 opakowanie Goldenberry HELIO Natura
  • 1/2 opakowania Orzechów włoskich HELIO
  • 1/2 opakowania Orzechów pekan HELIO
  • 1/2 szklanki wina białego
  • pieprz

Przepisy PRZEKĄSKA WINNO – FIGOWA HELIO

Bez czasochłonnych przygotowań i bez skomplikowanych przepisów – tajemnica udanych przekąsek na imprezę karnawałową tkwi w odpowiednim doborze smaków 🙂 Dzięki naturalnie smacznym i zdrowym bakaliom HELIO, w ekspresowym czasie przygotujemy wspaniałe, bakaliowe rarytasy, które uwiodą smakiem i aromatem wszystkich naszych gości!

Sprawdźcie propozycje HELIO na najlepsze, karnawałowe przekąski, które przygotowaliśmy wspólnie z Poradnikiem Domowym specjalnie na imprezowe klimaty 🙂

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Figi HELIO Natura pokroić w plasterki, a orzechy włoskie HELIO – lekko pokruszyć. Bakalie zalać winem i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sicie. Płat ciasta posypać połową parmezanu, obłożyć plasterkami szynki, bakaliami HELIO, posypać parmezanem i oprószyć pieprzem. W kolejnym kroku, ciasto zwinąć ciasno w roladę od dłuższego boku, dobrze docisnąć i pokroić bardzo ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blasze i piec w 210 stopniach C na mocno złoty kolor.

Przekąskę winno – figową można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się