Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 5 gałązek tymianku
  • 1 cebulka
  • 150 g żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft!
  • 100 g płatków migdałowych od HELIO
  • 50 g pistacji solonych prażonych od HELIO
  • sól, pieprz

Przepisy Pierś kaczki w bakaliach z pistacjową kruszonką HELIO

Pierś z kaczki w bakaliach z pistacjową kruszonką to eleganckie, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, które zachwyca połączeniem soczystego mięsa z intensywną słodyczą żurawiny oraz chrupiącą, aromatyczną nutą pistacji i migdałów. Idealne na świąteczny obiad lub kolację, gdy chcesz podać coś naprawdę efektownego.

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Natrzyj piersi z kaczki solą, pieprzem, a następnie podsmaż ponacinaną skórą do dołu, by wytopić tłuszcz i zrumienić skórkę. Przenieś mięso do brytfanki, polej je wytopionym tłuszczem, dodaj tymianek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Podsmaż cebulkę do uzyskania karmelowego koloru,  następnie połącz z żurawiną HELIO So Soft z płatkami migdałowymi HELIO i chwilę razem przesmaż. Piersi z kaczki obłóż bakaliami. Pistacje prażone solone HELIO drobno posiekaj i udekoruj kruszonką danie.  Podawaj od razu po udekorowaniu świeżym tymiankiem.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się