Składniki

  • 30 dag mąki
  • 5 czubatych łyżek cukru waniliowego
  • 5 dag zmielonego białego sera
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • żółtko
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa HELIO
  • 1 opakowanie skórki cytrynowej HELIO
  • 2 łyżki mąki do posypania stolnicy
  • jajko do smarowania
  • waniliowy cukier puder do posypania

Przepisy Makowiec – najlepsze świąteczne przepisy HELIO

Makowiec to najpopularniejsze świąteczne ciasto, które można przygotować na wiele sposobów – najczęściej w formie strucli makowej lub na kruchym cieście. Wystarczy tylko sprawdzony przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego i HELIO oraz… naturalnie smaczna, odpowiednio słodka i aromatyczna, wytworzona według sprawdzonej, tradycyjnej receptury – gotowa masa makowa HELIO, która pomoże Ci w ekspresowym czasie przygotować wspaniałego świątecznego makowca, bez względu na to, jaki przepis wybierzesz! 😉

Udostępnij przepis

Przygotowanie STRUCLA MAKOWA

Żółtko wymieszaj z serem, olejem, mlekiem. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodaj mokre składniki i  wymieszaj. Przełóż na stolnicę wysypaną mąką, zagnieć, następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm.

Ciasto posmaruj gotową masą makową HELIO i zroluj, roladę umieść na papierze do pieczenia, następnie przetnij wzdłuż na pół, zostawiając 5-centymetrowy nieprzecięty kawałek. Dwa paski ciasta spleć ze sobą, lekko posmaruj roztrzepanym jajakiem, posyp po wierzchu skórką cytrynową HELIO. Razem z papierem zsuń na blaszkę i piecz 60 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem waniliowym.

Wskazówka: By strucla miała wyrównany kształt, osoby mniej doświadczone mogą ciasto razem z papierem umieścić w płaskiej podłużnej foremce i wtedy upiec.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się