Składniki

  • 2 torebki masy makowej HELIO
  • 1 paczka płatków migdałowych HELIO
  • 1 paczka skórki pomarańczowej HELIO
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 4 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny

Przepisy Makowa Baklava HELIO

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko magia rodzinnych spotkań, ale przede wszystkim czas spędzony na ich przygotowaniu.

Najlepszej jakości masa makowa HELIO jest gwarancją udanych gwiazdkowych wypieków o wyjątkowym smaku. Nasz przepis na makową baklavę przygotujecie w kilkanaście minut.

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Ciasto filo rozmrozić. Na dnie formy ułożyć 1/3 ilości ciasta smarując każdy płat roztopionym masłem. Zużywamy 1/3 ilości masła. Wyłożyć połowę masy makowej i znów układać 1/3 płatów ciasta smarując każdy płat masłem. Wyłożyć drugą połowę masy makowej i położyć resztę płatów smarując je ostatnią 1/3 porcją masła. Wstawić na 15 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Baklavę pokroić w ok. 4 cm romby. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Posypać płatkami migdałów. Polać miodem podgrzanym z dodatkiem soku z cytryny.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się