Święta Bożego Narodzenia to nie tylko magia rodzinnych spotkań, ale przede wszystkim czas spędzony na ich przygotowaniu.
Najlepszej jakości masa makowa HELIO jest gwarancją udanych gwiazdkowych wypieków o wyjątkowym smaku. Nasz przepis na makową baklavę przygotujecie w kilkanaście minut.
Ciasto filo rozmrozić. Na dnie formy ułożyć 1/3 ilości ciasta smarując każdy płat roztopionym masłem. Zużywamy 1/3 ilości masła. Wyłożyć połowę masy makowej i znów układać 1/3 płatów ciasta smarując każdy płat masłem. Wyłożyć drugą połowę masy makowej i położyć resztę płatów smarując je ostatnią 1/3 porcją masła. Wstawić na 15 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Baklavę pokroić w ok. 4 cm romby. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Posypać płatkami migdałów. Polać miodem podgrzanym z dodatkiem soku z cytryny.
Czekoladki pełne bakalii HELIO Zobacz więcej
Piszinger orzechowy Zobacz więcej
Zapiekany camembert z orzechami w kajmaku HELIO Zobacz więcej
Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe od HELIO Zobacz więcej
Deserki z masą krówkową HELIO Zobacz więcej
Deser makowy HELIO Zobacz więcej