Składniki

  • 1 opakowanie Jackfruita suszonego HELIO Natura
  • 1 opakowanie Czereśni suszonych HELIO Natura
  • 4 łyżki EKO Pestek dyni HELIO Natura
  • 4 łyżki Rodzynek HELIO Natura
  • średnia dynia (najlepiej hokkaido lub piżmowa)
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki papryczka chili
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki łagodnej przyprawy curry
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 4–6 łyżek oliwy
  • świeża kolendra
  • kawałek świeżego imbiru
  • kmin rzymski
  • sól pieprz

Przepisy Jackfruit w roli głównej!

Jesienna pogoda za oknem sprawia, że wracasz wspomnieniami do letnich wojaży? Zapraszamy Cię w kulinarną podróż, dzięki której poczujesz odrobinę egzotyki! 😉 Czas na tropikalną jesień z Jackfruitem w roli głównej!

Poznaj z HELIO oryginalny smak suszonego Jackfruita, a przekonasz się, dlaczego to właśnie ten owoc zdobywa coraz szersze grono fanów na całym świecie! Ten, kto spróbował Jackfruita wie, że ciężko się oderwać od tego egzotycznego smaku i… wcale się nie dziwimy! 😉 Jackfruit suszony HELIO Natura sprawi, że będziesz go chrupać więcej i więcej! To pyszna przekąska pełna wartości odżywczych, która ma także szerokie zastosowanie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Próbowałeś już wege burgera z Jackfruitem? Pycha! Więcej smakowitych inspiracji z Jackfruitem w roli głównej znajdziesz na Instagramie HELIO, a dziś polecamy najnowszy przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego, który na pewno rozgrzeje Twoje kubki smakowe zwłaszcza w chłodne, jesienne dni! Co powiesz na… dyniowe curry w oryginalnym wydaniu HELIO? 😉 Życzymy udanej kulinarnej podróży!

Udostępnij przepis

Przygotowanie CURRY DYNIOWE Z JACKFRUITEM

Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Warzywa w zależności od gatunku oczyść, obierz, opłucz. Dynię pokrój w kostkę, paprykę – w paski, cebule, czosnek, chili i imbir – posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż kurczaka i podsmaż na rumiano, dodaj warzywa i mieszając, smaż razem przez ok. 5 minut. Włóż owoce suszonego Jackfruita, suszone czereśnie, rodzynki i żurawinę HELIO Natura, oprósz curry, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Podlej 2 szklankami wrzątku i mlekiem kokosowym, wymieszaj. Potrawę duś pod przykryciem ok. 45 minut, uzupełniając w razie potrzeby wyparowaną wodę. Posyp uprażonymi EKO pestkami dyni HELIO Natura i listkami świeżej kolendry.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się