Składniki

  • 1 opakowanie Moreli suszonych So Soft! HELIO Natura
  • 1 opakowanie Fig suszonych So Soft! HELIO Natura
  • 1 opakowanie Daktyli suszonych So Soft! HELIO Natura
  • 1 opakowanie Śliwek suszonych So Soft! HELIO Natura
  • 1/2 opakowania EKO orzechów włoskich HELIO Natura
  • 1/4 opakowania Orzeszków ziemnych HELIO
  • 1/2 opakowania Migdałów pieczonych bez dodatku soli i tłuszczu HELIO Natura
  • 2 roladki dojrzewającego serka koziego (ok. 30 dag)
  • 5 – 6 cienkich plasterków szynki dojrzewającej (ok. 5 dag)
  • 1 długa bagietka francuska
  • 8 – 10 łyżek oliwy świeże zioła do dekoracji

Przepisy #HELIOinspiruje w karnawale!

Karnawał to wyjątkowy czas, kiedy na stołach królują pyszne potrawy. Spotykamy się ze znajomymi, zapraszamy przyjaciół, spędzamy więcej czasu w kuchni na przygotowywaniu coraz to oryginalniejszych przekąsek, by zachwycić naszych gości! Im kreatywniej tym pyszniej – najlepiej z HELIO ;-), dlatego jeśli szukasz nowych, inspirujących pomysłów na pyszne karnawałowe przysmaki, polecamy nasz najnowszy przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego, w którym główną rolę grają miękkie i soczyste, jedyne takie! owoce suszone So Soft! HELIO Natura! Takie #sosoft pyszności z pewnością szybko znikną z karnawałowego stołu, bo oprócz dobrego smaku, przyciągają uwagę swoim pysznym wyglądem! Kolejna zaleta? Łatwy i szybki sposób przygotowania – przekonaj się sam! 😉

 

Karnawałowe crostini z kozim serkiem, miękkimi suszonymi owocami So Soft!

i orzechami HELIO

karnawalowe 2

Przygotowanie:

 

 

Jesteśmy pewni, że tegoroczne crostini w wydaniu HELIO Natura zostaną w Twoim przepiśniku na długo! 😉 Trzymaj ten przepis pod ręką, bo z pewnością dostaniesz o niego dużo pytań! A jeśli szukasz więcej inspiracji na karnawałowe wieczory pełne pyszności- zajrzyj koniecznie na nasz kanał HELIO – Bakaliowe Klimaty z masą pomysłowych deserów na co dzień i od święta! Znajdziesz tam m.in. przepis na oryginalne ciastka prosto z Argentyny – tzw. Alfajores czy wyjątkowy deser serowo- makowy HELIO!

Udostępnij przepis

Przygotowanie #HELIOinspiruje w karnawale!

Bagietkę pokrój na cienkie kromki, posmaruj z obu stron oliwą, ułóż na blasze i piecz przez ok. 7– 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, by były złote i chrupiące. Roladki koziego serka pokrój na cienkie plasterki, posmaruj oliwą, posyp listkami świeżego tymianku i ułóż na grzankach.

Miękkie suszone owoce So Soft! przekrój wzdłuż nie docinając do końca, tak aby połówki pozostały złączone. Soczyste figi nadziej posiekanymi drobno migdałami, a morele napełnij orzeszkami ziemnymi HELIO. Do śliwek i daktyli So Soft! włóż posiekane EKO orzechy włoskie HELIO Natura, a suszone daktyle dodatkowo zawiń ciasno cienkimi paseczkami szynki dojrzewającej. Na chrupiących grzankach z kozim serkiem ułóż przygotowane miękkie, jedyne takie suszone owoce nafaszerowane orzechami i migdałami. Podawaj od razu lub tuż przed podaniem wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Udekoruj je świeżymi ziołami.

 

Przepis pochodzi z najnowszego Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2022, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

Wskazówka: Karnawałowe przekąski HELIO będą najlepiej smakować w połączeniu z grzanym winem 😉

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się