Karnawał to wyjątkowy czas, kiedy na stołach królują pyszne potrawy. Spotykamy się ze znajomymi, zapraszamy przyjaciół, spędzamy więcej czasu w kuchni na przygotowywaniu coraz to oryginalniejszych przekąsek, by zachwycić naszych gości! Im kreatywniej tym pyszniej – najlepiej z HELIO ;-), dlatego jeśli szukasz nowych, inspirujących pomysłów na pyszne karnawałowe przysmaki, polecamy nasz najnowszy przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego, w którym główną rolę grają miękkie i soczyste, jedyne takie! owoce suszone So Soft! HELIO Natura! Takie #sosoft pyszności z pewnością szybko znikną z karnawałowego stołu, bo oprócz dobrego smaku, przyciągają uwagę swoim pysznym wyglądem! Kolejna zaleta? Łatwy i szybki sposób przygotowania – przekonaj się sam! 😉
Karnawałowe crostini z kozim serkiem, miękkimi suszonymi owocami So Soft!
i orzechami HELIO
Przygotowanie:
Jesteśmy pewni, że tegoroczne crostini w wydaniu HELIO Natura zostaną w Twoim przepiśniku na długo! 😉 Trzymaj ten przepis pod ręką, bo z pewnością dostaniesz o niego dużo pytań! A jeśli szukasz więcej inspiracji na karnawałowe wieczory pełne pyszności- zajrzyj koniecznie na nasz kanał HELIO – Bakaliowe Klimaty z masą pomysłowych deserów na co dzień i od święta! Znajdziesz tam m.in. przepis na oryginalne ciastka prosto z Argentyny – tzw. Alfajores czy wyjątkowy deser serowo- makowy HELIO!
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, posmaruj z obu stron oliwą, ułóż na blasze i piecz przez ok. 7– 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, by były złote i chrupiące. Roladki koziego serka pokrój na cienkie plasterki, posmaruj oliwą, posyp listkami świeżego tymianku i ułóż na grzankach.
Miękkie suszone owoce So Soft! przekrój wzdłuż nie docinając do końca, tak aby połówki pozostały złączone. Soczyste figi nadziej posiekanymi drobno migdałami, a morele napełnij orzeszkami ziemnymi HELIO. Do śliwek i daktyli So Soft! włóż posiekane EKO orzechy włoskie HELIO Natura, a suszone daktyle dodatkowo zawiń ciasno cienkimi paseczkami szynki dojrzewającej. Na chrupiących grzankach z kozim serkiem ułóż przygotowane miękkie, jedyne takie suszone owoce nafaszerowane orzechami i migdałami. Podawaj od razu lub tuż przed podaniem wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Udekoruj je świeżymi ziołami.
Przepis pochodzi z najnowszego Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2022, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Wskazówka: Karnawałowe przekąski HELIO będą najlepiej smakować w połączeniu z grzanym winem 😉
Kruche różyczki z masą makową HELIO Zobacz więcej
Czekoladki pełne bakalii HELIO Zobacz więcej
Rogaliki z masą krówkową HELIO Zobacz więcej
Bakaliowe babeczki – owieczki Zobacz więcej
Karnawałowe inspiracje HELIO Zobacz więcej
ŚWIĄTECZNY ŚLEDZIK Z BAKALIAMI HELIO Zobacz więcej