Składniki

  • opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
  • 1/2 opakowania Płatków migdałowych HELIO
  • 1/4 opakowania Orzeszków ziemnych HELIO
  • 40 dag filetów z dorsza bez skóry i ości
  • 1 mała cukinia
  • mały por
  • 2 gałązki pomidorków czereśniowych
  • garść szpinaku
  • 1 małe jajko
  • 2 – 3 łyżki tartej bułki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • zioła prowansalskie (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przepisy Dorsz pod pistacjową panierką pieczony z warzywami

Wiosenne wyzwanie w formie poznania nowych, zdrowych smaków z HELIO? Jesteśmy na tak! 😉

Wiosna to dobry czas, by zmienić swoje żywieniowe nawyki i wykazać się kreatywnością w dobieraniu przepisów do codziennej diety. Chcesz zostać masterchefem w swojej kuchni? Przygotuj listę swoich ulubionych dań i… spróbuj je zmodyfikować albo zmień je na całkiem inne posiłki. Zaskocz bliskich swoimi pomysłami! Najlepiej spróbuj czegoś nowego z HELIO! Staraj się wplatać w codzienne potrawy zdrowe składniki, takie jak bakalie HELIO Natura, które sprawdzą się w tej roli idealnie! 😉 Nasze jedyne takie! owoce suszone So Soft! czy naturalnie pyszne, chrupiące orzechy są bez konserwantów, a nawet bez tłuszczu i bez soli… Pasują do fit deserów i wytrawnych kolacji, jak np. pistacje prażone w kompozycji z dorszem i warzywami!

Zachęcamy do wypróbowania naszego nowego przepisu z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego! Koniecznie poznajcie też naszą nową stronę, gdzie specjalnie dla Was, publikujemy dużo zdrowych inspiracji, które ułatwią Wam przygotowania do wdrożenia nowych nawyków na wiosnę. Dlatego zainspiruj się z HELIO, jedz zdrowo i… zostań masterchefem w swojej kuchni!

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Filety z dorsza opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posmaruj 2 – 3 łyżkami oliwy doprawionej przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posyp ziołami, solą oraz pieprzem. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.

Warzywa oczyść i opłucz, cukinię i por pokrój na plasterki. Żaroodporne naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i włóż do środka wszystkie warzywa. Posyp je orzeszkami ziemnymi HELIO, ziołami, solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż zamarynowane filety rybne. Następnie wymieszaj posiekane pistacje HELIO Natura z tartą bułką i jajkiem – taką panierką przykryj filety z dorsza. Zapiekankę posyp obficie płatkami migdałowymi HELIO i skrop oliwą. Zapiekaj przez ok. 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2022, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się