Kiedy za oknem robi się szaro, często dopada nas zmęczenie i zły humor. Niedobór słońca wpływa na zmniejszenie wydzielania witaminy D przez organizm, a my odczuwamy brak energii i chęci do działania. Jak się przed tym bronić i mimo jesiennej szarugi nie pozwolić dopaść się chandrze? Sposobów jest kilka.
Ruch to zdrowie!
I nie tylko jesienią. Zachęcamy do aktywności przez cały rok – niezależnie od pogody. Niekoniecznie musi to być bieganie, jazda na rowerze czy siłownia. Jeśli nie możemy poświęcić aktywności fizycznej zbyt dużo czasu, wystarczy codziennie kilkuminutowy spacer. Wracając z pracy warto wysiąść o jeden lub dwa przystanki wcześniej i resztę drogi do domu pokonać piechotą. Świeże powietrze i ostatnie promienie słońca przebijające się zza chmur, z pewnością poprawią nam humor. Jeśli przeraża Cię zimno lub padający deszcz, dobrze jest wykonać kilka ćwiczeń w domu. Dzięki wysiłkowi fizycznemu, organizm wydzieli więcej endorfin, które są znane, jako „hormony szczęścia”.
Witaminy i minerały
Zmęczenie i złe samopoczucie możemy zwalczyć dostarczając organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Niezbędny będzie przede wszystkim magnez oraz witamina B6, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Ich źródłem mogą być np. bakalie, a przede wszystkim orzechy laskowe, orzechy nerkowca, włoskie czy pistacje oraz suszone śliwki i morele. Produkty te dostarczą organizmowi również witaminy A, C i E oraz cynk, potas i fosfor.
Jeśli chcemy zachować dobry nastrój w naszej diecie powinniśmy uwzględnić również pestki dyni i ziarenka słonecznika. Znajdujący się w nich tryptofan jest zaangażowany w produkcję serotoniny przez organizm. Serotonina natomiast to neuroprzekaźnik w istotnym stopniu odpowiadający za regulację nastroju oraz możliwość zrelaksowania się.
Bakalie można spożywać bezpośrednio z opakowania, jak również dodawać do ciast i zdrowych sałatek warzywnych.
Dużo światła
Aby w ponure, jesienne dni nie dać się chandrze, należy również jak najwięcej korzystać z dziennego światła. Pomogą nam w tym zarówno codzienne spacery, jak i odsłanianie okien w domu i pracy. W zamkniętych pomieszczeniach należy pamiętać również o dodatkowym sztucznym oświetleniu. Osoby lubiące słońce mogą również korzystać z solariów, które będą substytutem naturalnych promieni słonecznych.
Drobne przyjemności
Gorszy nastrój można sobie poprawić, znajdując czas dla siebie. Słuchanie ulubionej muzyki, czytanie, czy obejrzenie odcinka serialu, pomoże nam wprawić się w dobry nastrój. Jeśli mamy w domu zwierzaka, również warto poświęcić mu chwilę – przytulenie psa lub kota i wspólna zabawa, na pewno przyniesie ukojenie. Jeśli lubimy gotować, warto przygotować coś pysznego dla siebie i najbliższych – ich zadowolone miny pomogą nam poczuć się lepiej.
Dobrym sposobem mogą być również zakupy. Ale tu należy uważać. Jeśli jest coś, co od dawna nam się podobało, warto wydać pieniądze. Nie polecamy jednak kupowania pod wpływem chwili. Możemy wydać pieniądze na coś, co nie będzie nam potrzebne i po chwilowej radości, mogą nadejść wyrzuty sumienia.
Zbliżająca się Wielkanoc to znane rytuały, które odtwarzamy co roku – jednak to jak świętujemy Wielkanoc obecnie jest efektem zmian, które zachodziły przez całe wieki. Poznajcie kilka ciekawostek, które rzucają nowe światło na zwyczaje wielkanocne. Niedziela Palmowa – Niedziela Palmowa nie zawsze była tylko palmową, ten dzień nazywano również Wierzbną lub Kwietną. Zwyczaj przystrajania gałązek wierzbowych i leszczynowych jest starosłowiański i łączy się ze świętem […]
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]