Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze!
W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą jest nie tylko balans, lecz także umiejętność przygotowywania tradycyjnych dań w ich zdrowszej wersji. Jest to szczególnie ważne, jeśli borykamy się z chorobami dietozależnymi i zależy nam na tym, aby Święta nie były odstępstwem od naszego codziennego modelu żywieniowego.
Produkty HELIO mogą być wspaniałą alternatywą dla niskoodżywczych składników wielkanocnych przysmaków. Doskonale sprawdzą się w tym suszone owoce z linii So Soft HELIO Natura. Słodkie wypieki z wykorzystaniem suszonych śliwek, moreli i żurawiny So Soft będą zdecydowanie lepszym zamiennikiem ciast na bazie rafinowanego cukru, który nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach m.in. przez diabetyków [2]. Równie dobrym zamiennikiem szkodliwego cukru (np. jako bazy wielu ciast) mogą być suszone daktyle So Soft. Produkty te są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, normuje poziom glikemii we krwi, ale również wpływa na większą sytość dania, tym samym pomagając nam utrzymać odpowiednią sylwetkę [3].
Z kolei bezglutenowe masy krówkowe HELIO Premium będą świetnym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię i mających inne pokrewne dolegliwości. Produkty te nie zawierają w swym składzie glutenu – frakcji białka, która może wywierać negatywny wpływ na prawidłową reakcję układu odpornościowego u zdiagnozowanych osób [4]. Warto jest też dodać, że masy do ciast HELIO pozbawione są dodatku uwodornionego tłuszczu palmowego, będącego źródłem kwasów tłuszczowych w izomerii trans, a te spożywane w nadmiernej ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, rozwój otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i wielu innych schorzeń [5].
Jeżeli więc cenisz sobie najwyższą jakość składników, które mogą być wykorzystane do przygotowania idealnych Świąt Wielkanocnych (i nie tylko) – produkty HELIO spełnią wszelkie Twoje wymagania. Nie znajdziesz w nich konserwantów, ani sztucznych dodatków, a ich konsystencja ułatwi ci przygotowanie każdego świątecznego dania.
Autorką artykułu jest Ewa Białecka – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały… Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. […]
Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, […]
Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna. Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ […]