Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze!
W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą jest nie tylko balans, lecz także umiejętność przygotowywania tradycyjnych dań w ich zdrowszej wersji. Jest to szczególnie ważne, jeśli borykamy się z chorobami dietozależnymi i zależy nam na tym, aby Święta nie były odstępstwem od naszego codziennego modelu żywieniowego.
Produkty HELIO mogą być wspaniałą alternatywą dla niskoodżywczych składników wielkanocnych przysmaków. Doskonale sprawdzą się w tym suszone owoce z linii So Soft HELIO Natura. Słodkie wypieki z wykorzystaniem suszonych śliwek, moreli i żurawiny So Soft będą zdecydowanie lepszym zamiennikiem ciast na bazie rafinowanego cukru, który nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach m.in. przez diabetyków [2]. Równie dobrym zamiennikiem szkodliwego cukru (np. jako bazy wielu ciast) mogą być suszone daktyle So Soft. Produkty te są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, normuje poziom glikemii we krwi, ale również wpływa na większą sytość dania, tym samym pomagając nam utrzymać odpowiednią sylwetkę [3].
Z kolei bezglutenowe masy krówkowe HELIO Premium będą świetnym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię i mających inne pokrewne dolegliwości. Produkty te nie zawierają w swym składzie glutenu – frakcji białka, która może wywierać negatywny wpływ na prawidłową reakcję układu odpornościowego u zdiagnozowanych osób [4]. Warto jest też dodać, że masy do ciast HELIO pozbawione są dodatku uwodornionego tłuszczu palmowego, będącego źródłem kwasów tłuszczowych w izomerii trans, a te spożywane w nadmiernej ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, rozwój otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i wielu innych schorzeń [5].
Jeżeli więc cenisz sobie najwyższą jakość składników, które mogą być wykorzystane do przygotowania idealnych Świąt Wielkanocnych (i nie tylko) – produkty HELIO spełnią wszelkie Twoje wymagania. Nie znajdziesz w nich konserwantów, ani sztucznych dodatków, a ich konsystencja ułatwi ci przygotowanie każdego świątecznego dania.
Autorką artykułu jest Ewa Białecka – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-). Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów […]
Jak twierdził Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Zdrowe odżywienia to dziś podstawa profilaktyki zdrowotnej i… naszego samopoczucia. Komponując codzienne menu bardzo ważne jest to, z jakich produktów będą przygotowywane nasze posiłki, by były pożywne, zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych… Jak twierdzą specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka WUM – jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia są dziś… […]