Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze!
W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą jest nie tylko balans, lecz także umiejętność przygotowywania tradycyjnych dań w ich zdrowszej wersji. Jest to szczególnie ważne, jeśli borykamy się z chorobami dietozależnymi i zależy nam na tym, aby Święta nie były odstępstwem od naszego codziennego modelu żywieniowego.
Produkty HELIO mogą być wspaniałą alternatywą dla niskoodżywczych składników wielkanocnych przysmaków. Doskonale sprawdzą się w tym suszone owoce z linii So Soft HELIO Natura. Słodkie wypieki z wykorzystaniem suszonych śliwek, moreli i żurawiny So Soft będą zdecydowanie lepszym zamiennikiem ciast na bazie rafinowanego cukru, który nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach m.in. przez diabetyków [2]. Równie dobrym zamiennikiem szkodliwego cukru (np. jako bazy wielu ciast) mogą być suszone daktyle So Soft. Produkty te są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, normuje poziom glikemii we krwi, ale również wpływa na większą sytość dania, tym samym pomagając nam utrzymać odpowiednią sylwetkę [3].
Z kolei bezglutenowe masy krówkowe HELIO Premium będą świetnym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię i mających inne pokrewne dolegliwości. Produkty te nie zawierają w swym składzie glutenu – frakcji białka, która może wywierać negatywny wpływ na prawidłową reakcję układu odpornościowego u zdiagnozowanych osób [4]. Warto jest też dodać, że masy do ciast HELIO pozbawione są dodatku uwodornionego tłuszczu palmowego, będącego źródłem kwasów tłuszczowych w izomerii trans, a te spożywane w nadmiernej ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, rozwój otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i wielu innych schorzeń [5].
Jeżeli więc cenisz sobie najwyższą jakość składników, które mogą być wykorzystane do przygotowania idealnych Świąt Wielkanocnych (i nie tylko) – produkty HELIO spełnią wszelkie Twoje wymagania. Nie znajdziesz w nich konserwantów, ani sztucznych dodatków, a ich konsystencja ułatwi ci przygotowanie każdego świątecznego dania.
Autorką artykułu jest Ewa Białecka – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]
Ich spożycie z roku na rok rośnie co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacjowe, makadamia, pekan oraz pinii należące do grupy tzw. „tree nuts”, czyli orzechów drzewnych. Z punktu widzenia botaniki nie jest słuszne, to jednak, ze względu na podobny wygląd i wartość odżywczą, do grupy orzechów należą orzechy […]