Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości?
Pamiętaj dietetyku młody, nie…
Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi czy śliwki – dostarczą solidną porcję witamin, na które zapotrzebowanie wzrasta zwłaszcza zimą, gdy jemy mniejsze ilości świeżych warzyw i owoców.
Morze możliwości
Włączenie suszonych owoców do naszej codziennej diety nie powinno kojarzyć się z monotonią. Wręcz przeciwnie – dostępne na rynku alternatywne produkty pozwalają nam poznać nowe smaki i właściwie w dowolny sposób komponować posiłki.
Jeśli do tej pory dobrem komplementarnym do kawy była czekolada – spróbuj zamienić ją np. na suszone figi lub morele HELIO. Pierwsze z nich są doskonałym źródłem wapnia – 100g suszonych fig w większości zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Oprócz tego są niezwykle bogate w błonnik, potas oraz żelazo, które wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, tak często odczuwanego w zimne, deszczowe dni. Natomiast jako przekąska nada się nawet dla diabetyków.
Kolejną idealną alternatywą dla niezdrowych słodyczy są morele, których składniki korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek, hemoglobiny oraz pracę układu odpornościowego. Zawierają także witaminę A, B2, B6, C i E, oraz niacynę wspomagającą m.in. układ nerwowy i pomagającą zachować zdrową skórę.
Trudny orzech do zgryzienia?
Kiedy twoje samopoczucie niebezpiecznie wędruje w dół, wbrew opinii większości– unikaj słodyczy. Prawdą jest, że cukier szybko poprawia samopoczucie, jednak po jego początkowym wzroście – nastąpi równie szybki spadek. W efekcie możemy sobie jeszcze bardziej zaszkodzić i pogorszyć humor. W gorszych chwilach sięgnij po suszone owoce, których cenna dawka witamin zapewni poprawę nastroju. Jeżeli niekoniecznie chcesz zjeść ‘na słodko’, to warto – raz na jakiś czas – posilić się garścią orzechów, które dostarczą organizmowi niezbędnych elementów do zachowania zdrowego wyglądu skóry i prawidłowego funkcjonowanie układu krwionośnego. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozytywnie oddziałują na poziom cholesterolu we krwi.
W dobie powszechnego dostępu do Internetu warto być świadomym konsumentem, ciągle próbować nowych rozwiązań oraz szukać alternatyw dla naszych nawyków żywieniowych.
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]
Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty! Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy! Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy[1], by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory! Które orzechy najlepiej zadbają o nasze samopoczucie? […]
Przepis HELIO na udany dzień? Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały, który zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Sprawdźcie, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry! Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie! Według Instytutu Żywności i Żywienia, śniadanie należy […]