Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność.
Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Największy organ układu odpornościowego- przewód pokarmowy jest najbardziej narażony na działanie „obcych” antygenów, a prawidłowa czynność mechanizmów odpornościowych zależy m.in. od naszej kondycji zdrowotnej, stresu, ale także diety. Dlatego, w codziennym jadłospisie powinny się znaleźć witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe[1]. Tylko dobrze odżywiony organizm jest bowiem w stanie skutecznie walczyć z licznymi infekcjami.
8 SKŁADNIKÓW, KTÓRE POWINNY ZNALEŹĆ SIĘ W TWOIM MENU
WITAMINA C– ma największe znaczenie dla odporności. Jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników[2]. Witaminę C znajdziemy w suszonych morelach HELIO NATURA, suszonych jagodach goji oraz pomidorach suszonych solonych HELIO.
WITAMINA A i E– wzmacniają działanie komórek układu odpornościowego, a niedobór witaminy A powoduje zaburzenia jego funkcji, w konsekwencji- zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne[3]. Witamina A obecna jest m.in. w śliwkach i morelach suszonych HELIO NATURA, suszonych jagodach goji HELIO. Z kolei witamina E- w ziarnach słonecznika, sezamie i pestkach dyni HELIO oraz migdałach łuskanych, orzeszkach włoskich, laskowych, pinii czy pekan HELIO.
WITAMINA B6– warto o niej pamiętać, gdyż jest niezbędna w procesie wytwarzania przeciwciał przez limfocyty B[4], które są istotne dla odporności organizmu. Dlatego warto jeść morele, figi i śliwki suszone HELIO NATURA oraz orzechy HELIO- m.in. włoskie, nerkowca, macadamia czy pistacje prażone. Wit. B6 zawierają także rodzynki sułtańskie HELIO oraz ziarna słonecznika i chipsy bananowe HELIO.
CYNK– często brakuje go w naszej diecie, a spośród wszystkich minerałów, to on ma najkorzystniejszy wpływ na układ immunologiczny. Cynk jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i aktywacji limfocytów T, chroni zatem organizm przed infekcjami[5]. Duże jego ilości znajdziemy w migdałach łuskanych i orzechach brazylijskich HELIO, a także w orzechach włoskich, pinii, pekan czy nerkowca HELIO. Cynk obecny jest też w pestkach dyni, sezamie i ziarnach słonecznika HELIO.
ŻELAZO– jego niedobór w diecie przejawia się spadkiem odporności, co zwieksza ryzyko infekcji. By temu zapobiec, dodaj do codziennego jadłospisu- orzechy HELIO- m.in. laskowe, pinii, pekan, nerkowca lub brazylijskie oraz suszone owoce HELIO NATURA- morele, figi, owoce morwy białej suszone czy rodzynki sułtańskie.
SELEN– wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dlatego do jego zadań należy wspieranie układu odpornościowego. Jego niedobór objawia się ogólnym osłabieniem organizmu, przez co staje się on bardziej podatny na infekcje[6]. Najlepszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie[7], które również znajdziemy wśród bakalii HELIO.
OMEGA-3– nienasycone kwasy tłuszowe wpływają na wytwarzanie i aktywację leukocytów pochłaniających mikroorganizmy chorobotwórcze, wzmacniając w ten sposób odpowiedź immunologiczną[8]. Dlatego, warto też, by w naszej diecie nie zabrakło orzechów włoskich HELIO, które swoje największe walory zdrowotne zawdzięczają nie tylko obecności kwasów omega, ale też zawartości wspomnianego już cynku czy witamin E i B6.
W okresie zimowym dobre źródła witamin i składników mineralnych w diecie pomogą nam zapobiec ich niedoborom i podniosą odporność organizmu. Większość z nich znajdziemy w produktach HELIO, dlatego włączenie ich do codziennego menu, przyniesie lepsze, bo naturalne korzyści, niż nadmierne przyjmowanie suplementów diety.
Źródła:
[1] „Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy“, W. Dymarska, A. Grochowalska, H. Krauss, Katedra i Zakład Fizjologii Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Nowiny Lekarskie 2013
[2], [3], [4], [5], [6], [8] „Wpływ odżywiania na układ immunologiczny”, dr n. med. K. Zwolińska oraz mgr M. Gajewska „WPŁYW ODŻYWIANIA NA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY”
[7] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr Beata Sińska, Zakład Żywienia Człowieka
Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy. Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi […]
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]
Nadciśnienie tętnicze to choroba, o której dowiadujemy się najczęściej po 40 roku życia. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy aż 10 milionów Polaków. Gdy choroba zostaje zdiagnozowana to w zależności od jej zaawansowania wdrażane jest postępowanie niefarmakologiczne lub farmakologiczne. Postępowanie niefarmakologiczne obejmuje zmianę stylu życia – aktywność i sposób odżywiania. Pierwszym zaleceniem jest zwykle obniżenie masy ciała, zaprzestanie konsumpcji alkoholu i rzucenie palenia tytoniu oraz zmniejszenie spożycia soli kuchennej. […]