Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J?
Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać te, które są koloru zielonego) i suszonych owoców – moreli, śliwek czy żurawiny. Szczególnie polecamy żurawinę HELIO Natura, która ma 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny.
Oprócz błonnika ważna jest „technika” jedzenia – czyli sposób w jaki jemy. Mimo mnogości apetycznych dań spróbujmy jeść jak najwolniej:
wolne jedzenie sprzyja szybszemu osiągnięciu poczucia sytości jedząc powoli automatycznie gryziemy dokładniej – w ten sposób sprawiamy, że procesy trawienne zachodzą szybciej (mniejsze kawałki zalegają w żołądku krócej; a tzw. sok żołądkowy ma ułatwione zadanie) mamy czas aby rozpoznać i docenić wszystkie smaki znajdujące się w potrawie
W trakcie Świąt raczej nie będzie się Wam chciało gotować – ale jeśli będzie potrzeba to sałatka na poprawienie trawienia poprawi Wam samopoczucie – jest to prawdziwa bomba błonnikowa (składniki dla maksymalnie 3 osób).
różyczki brokułów (400g) pestki słonecznika (50g) żurawina HELIO Natura (40g) 10 śliwek suszonych HELIO Natura oliwa z oliwek (3,4 łyżki) przyprawy wg. własnych preferencji
Przygotowanie:
Brokuły ugotować (najlepiej na parze). Pestki słonecznika podprażyć na niewielkiej ilości oliwy. Brokuły i słonecznik przełożyć do większego naczynia, dodać żurawinę i śliwki, dodać pozostałą cześć oliwy. Doprawić wg. własnych
Przepis HELIO na udany dzień? Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały, który zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Sprawdźcie, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry! Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie! Według Instytutu Żywności i Żywienia, śniadanie należy […]
Mindfulness oznacza maksymalne zanurzenie w obecnej chwili i uważną obserwację ciała, umysłu i otoczenia podczas spożywania posiłku. Jest to zaprzeczenie sposobu, w jaki większość z nas podchodzi do jedzenia. Często jemy w biegu, bezrefleksyjnie przełykając kolejne kęsy pożywienia. Niektórzy jedzeniem zabijają nudę, smutek, niepowodzenia i traktują jako namiastkę miłości. Mindful eating umożliwia oddzielenie jedzenia od emocji, co kładzie kres kompulsywnemu objadaniu się i nocnym wizytom w lodówce. Mindful […]
Sprzyjająca aura sprawia, że chcemy więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu – stąd częstsze wyjazdy, grille, pikniki. Podpowiadamy jakie przekąski wybrać, aby weekendowy wypad był udany także pod względem kulinarnym. Warto pamiętać, że jeść należy wtedy gdy czujemy głód – jednak okazje piknikowe są trudne do zaplanowania; mogą się przeciągnąć lub też zostać skrócone np. przez deszcz. Z tych właśnie powodów warto zabrać ze sobą przekąski, […]