Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J?
Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać te, które są koloru zielonego) i suszonych owoców – moreli, śliwek czy żurawiny. Szczególnie polecamy żurawinę HELIO Natura, która ma 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny.
Oprócz błonnika ważna jest „technika” jedzenia – czyli sposób w jaki jemy. Mimo mnogości apetycznych dań spróbujmy jeść jak najwolniej:
wolne jedzenie sprzyja szybszemu osiągnięciu poczucia sytości jedząc powoli automatycznie gryziemy dokładniej – w ten sposób sprawiamy, że procesy trawienne zachodzą szybciej (mniejsze kawałki zalegają w żołądku krócej; a tzw. sok żołądkowy ma ułatwione zadanie) mamy czas aby rozpoznać i docenić wszystkie smaki znajdujące się w potrawie
W trakcie Świąt raczej nie będzie się Wam chciało gotować – ale jeśli będzie potrzeba to sałatka na poprawienie trawienia poprawi Wam samopoczucie – jest to prawdziwa bomba błonnikowa (składniki dla maksymalnie 3 osób).
różyczki brokułów (400g) pestki słonecznika (50g) żurawina HELIO Natura (40g) 10 śliwek suszonych HELIO Natura oliwa z oliwek (3,4 łyżki) przyprawy wg. własnych preferencji
Przygotowanie:
Brokuły ugotować (najlepiej na parze). Pestki słonecznika podprażyć na niewielkiej ilości oliwy. Brokuły i słonecznik przełożyć do większego naczynia, dodać żurawinę i śliwki, dodać pozostałą cześć oliwy. Doprawić wg. własnych
Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna. Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]
Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty! Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy! Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy[1], by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory! Które orzechy najlepiej zadbają o nasze samopoczucie? […]