W sztuce wypieków o sukcesie decydują detale. Czar słodkich babeczek, tortów, serników to nie tylko ich smak, ale i wygląd. Bywa, że oprócz lukrowanych różyczek, ażurowych ozdób i kolorowych posypek, chcemy wyrazić poprzez słodycz deseru nasze uczucia, myśli o kimś bliskim lub po prostu złożyć życzenia….Świetnie do tego nadają się nasze ekspresowe polewy i dekoracje w formię okrągłych pastylek. Możesz je rozpuścić, „narysować” nimi dowolny motyw lub ułożyć z nich dowolne zdanie, myśl lub ………wyrazić miłość.
Kilka rad od nas co zrobić, aby ozdoby przyciągały nasz wzrok i powodowały, że natychmiast chcemy coś pysznego i słodkiego zjeść.
Przede wszystkim nasze ciasto czy ciasteczko musi mieć koncept – będzie Ci potem łatwiej je „wyczarować”. Na przykład popularne babeczki i muffinki za sprawą polewy lub lukru mogą być bardzo kolorowe. Proponujemy dobrać smak pastylek HELIO kontrastowo do koloru lukru.
Pamiętajmy, że gładkie, równe pokrycie polewą ciasta, to podstawa sukcesu pięknie udekorowanego wypieku, a zwłaszcza tortów. Jeśli ten pierwszy krok jest wykonany niedokładnie cały tort traci na urodzie. Po upieczeniu ciasta (każdego) przetrzymajmy je ok. 20 minut w piekarniku do ostygnięcia.
A jeśli robisz fondue czekoladowe z owocami, upewnij się że owoce są naprawdę świeże.
Zadbaj też o to by podać je na 5 minut przed gośćmi (owoce nie zmienią barwy) Wreszcie nasze pastylki czekoladowe to świetna zabawa dla małych i dużych łasuchów – dzieci są wręcz zachwycone gdy pastylki zamieniają się w polewę!
Po prostu – baw się, piecz i dekoruj!
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]
Jesteśmy zajęci kupowaniem szkolnej wyprawki, planowaniem zajęć pozalekcyjnych oraz innymi przygotowaniami. W tym ferworze warto pamiętać o zdrowej diecie, która dostarczy uczniom wartościowych składników pomagających w wysiłku fizycznym i intelektualnym. Sprawdźcie, co włożyć do pojemnika z drugim śniadaniem, aby było i słodko i zdrowo. Od tego roku ma nie być tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych – ale po drodze do szkoły dzieci często kupują niezdrowe słodycze lub napoje w okolicznych sklepikach. Co zatem włożyć […]