W sztuce wypieków o sukcesie decydują detale. Czar słodkich babeczek, tortów, serników to nie tylko ich smak, ale i wygląd. Bywa, że oprócz lukrowanych różyczek, ażurowych ozdób i kolorowych posypek, chcemy wyrazić poprzez słodycz deseru nasze uczucia, myśli o kimś bliskim lub po prostu złożyć życzenia….Świetnie do tego nadają się nasze ekspresowe polewy i dekoracje w formię okrągłych pastylek. Możesz je rozpuścić, „narysować” nimi dowolny motyw lub ułożyć z nich dowolne zdanie, myśl lub ………wyrazić miłość.
Kilka rad od nas co zrobić, aby ozdoby przyciągały nasz wzrok i powodowały, że natychmiast chcemy coś pysznego i słodkiego zjeść.
Przede wszystkim nasze ciasto czy ciasteczko musi mieć koncept – będzie Ci potem łatwiej je „wyczarować”. Na przykład popularne babeczki i muffinki za sprawą polewy lub lukru mogą być bardzo kolorowe. Proponujemy dobrać smak pastylek HELIO kontrastowo do koloru lukru.
Pamiętajmy, że gładkie, równe pokrycie polewą ciasta, to podstawa sukcesu pięknie udekorowanego wypieku, a zwłaszcza tortów. Jeśli ten pierwszy krok jest wykonany niedokładnie cały tort traci na urodzie. Po upieczeniu ciasta (każdego) przetrzymajmy je ok. 20 minut w piekarniku do ostygnięcia.
A jeśli robisz fondue czekoladowe z owocami, upewnij się że owoce są naprawdę świeże.
Zadbaj też o to by podać je na 5 minut przed gośćmi (owoce nie zmienią barwy) Wreszcie nasze pastylki czekoladowe to świetna zabawa dla małych i dużych łasuchów – dzieci są wręcz zachwycone gdy pastylki zamieniają się w polewę!
Po prostu – baw się, piecz i dekoruj!
Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów. I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Według Światowej Organizacji Zdrowia, prawidłowe odżywianie ma dziś kluczowe znacznie dla naszego zdrowia – zwłaszcza w czasie trwającej pandemii COVID-19, gdyż układ odpornościowy musi być w każdej chwili gotowy do walki z wirusem. Dlatego zgodnie z zaleceniami WHO, w tym szczególnym okresie, warto zwrócić uwagę na naszą dietę i włączyć do codziennego jadłospisu żywność o wysokiej wartości odżywczej, np. bakalie bez konserwantów HELIO Natura. Orzechy, nasiona i owoce suszone to jedne […]