W sztuce wypieków o sukcesie decydują detale. Czar słodkich babeczek, tortów, serników to nie tylko ich smak, ale i wygląd. Bywa, że oprócz lukrowanych różyczek, ażurowych ozdób i kolorowych posypek, chcemy wyrazić poprzez słodycz deseru nasze uczucia, myśli o kimś bliskim lub po prostu złożyć życzenia….Świetnie do tego nadają się nasze ekspresowe polewy i dekoracje w formię okrągłych pastylek. Możesz je rozpuścić, „narysować” nimi dowolny motyw lub ułożyć z nich dowolne zdanie, myśl lub ………wyrazić miłość.
Kilka rad od nas co zrobić, aby ozdoby przyciągały nasz wzrok i powodowały, że natychmiast chcemy coś pysznego i słodkiego zjeść.
Przede wszystkim nasze ciasto czy ciasteczko musi mieć koncept – będzie Ci potem łatwiej je „wyczarować”. Na przykład popularne babeczki i muffinki za sprawą polewy lub lukru mogą być bardzo kolorowe. Proponujemy dobrać smak pastylek HELIO kontrastowo do koloru lukru.
Pamiętajmy, że gładkie, równe pokrycie polewą ciasta, to podstawa sukcesu pięknie udekorowanego wypieku, a zwłaszcza tortów. Jeśli ten pierwszy krok jest wykonany niedokładnie cały tort traci na urodzie. Po upieczeniu ciasta (każdego) przetrzymajmy je ok. 20 minut w piekarniku do ostygnięcia.
A jeśli robisz fondue czekoladowe z owocami, upewnij się że owoce są naprawdę świeże.
Zadbaj też o to by podać je na 5 minut przed gośćmi (owoce nie zmienią barwy) Wreszcie nasze pastylki czekoladowe to świetna zabawa dla małych i dużych łasuchów – dzieci są wręcz zachwycone gdy pastylki zamieniają się w polewę!
Po prostu – baw się, piecz i dekoruj!
By zadbać o zdrowie, lepszy nastrój i dobrą kondycję, postaw na regularną aktywność fizyczną! Ćwiczyć można wszędzie – nawet w domu i to w każdej chwili – bez trenera, bez planu, a niezbędne do ćwiczeń paliwo zapewnią Ci zawsze zdrowe #fit przekąski HELIO Natura! Według Światowej Organizacji Zdrowia niezbędna, minimalna dawka aktywności fizycznej dla zdrowej osoby dorosłej to 30 minut przez 5 dni w tygodniu. Osoby, które ćwiczą cieszą się lepszym […]
Wielkanoc już niedługo – wiele osób nie wyobraża sobie tych Świąt bez paschy. Pascha ma opinię ciasta trudnego, ale wyjątkowy smak potrafi zrekompensować czasochłonne przygotowania. Ten wielkanocny sernik, który ma rosyjski, a niektórzy twierdzą, że ukraiński rodowód można przygotować na dwa sposoby – z gotowego sera lub tłustego mleka zakwaszonego śmietaną Pascha daje wiele możliwości „personalizacji” za pomocą bakalii, polew, lukru etc. Jak zrobić paschę? (wersja […]
Wraz z powrotem do szkół i jesienią potrzeby żywieniowe Twojego dziecka zmieniają się. Aby na nie właściwie odpowiedzieć, z pewnością trzeba przeanalizować kilka istotnych kwestii. Poza preferencjami Twojej pociechy, organizacją Waszego żywienia i zasobów energetycznych czy czasowych jest jeszcze parę innych czynników. Jeden z tych najważniejszych to nawyki żywieniowe dziecka, początkowo kształtowane w domu, potem utrwalane samodzielnymi wyborami. Warto tu jednak podkreślić, że ogromny wpływ na późniejsze wybory będące częścią nawyków […]