Wspomnienia o wakacyjnych przygodach pozostały już za szkolnymi murami. Siły naszych pociech z pewnością zostały zregenerowane w czasie letniej przerwy od nauki. Należy jednak pamiętać, że odpowiednie przygotowanie dzieci do codziennych obowiązków to gwarancja ich prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Zdrowe odżywianie jest podstawą utrzymania energii i zdolności psychofizycznych, a także zapobiega ono rozwojowi wielu powszechnie występującym w sezonie jesiennym infekcjom [1]. Co więcej, posiłki przygotowywane dzieciom do szkoły powinny być komponowane w taki sposób, aby stanowiły główne źródło energii w trakcie dnia, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie koncentracji i zdolności logicznego myślenia [2].
Wiadomym jest fakt, że wiele dzieci uwielbia słodkości. Warto, aby szkolna śniadaniówka zawierała również takie przekąski. Ale czy muszą to być produkty pełne cukru i niepotrzebnych dodatków? Jednym z doskonałych rozwiązań są zdrowe słodkie przekąski, składające się z produktów Helio, takich jak suszone morele, daktyle, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i migdały.
Dlaczego akurat te produkty? Otóż, suszone morele i daktyle to prawdziwe źródła witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy A, C, K oraz takie minerały jak potas, magnez i żelazo. To prawdziwe wsparcie dla odporności i ogólnego zdrowia organizmu. Orzechy nerkowca, orzechy włoskie i migdały natomiast to bogate źródła białka, błonnika i witamin z grupy B. Warto również wspomnieć, o cennych kwasach tłuszczowych omega-3, które wspierają rozwój młodego mózgu naszych dzieci [3].
Poza istotnymi mikroskładnikami, suszone owoce dostarczają również naturalnych cukrów, które stanowią doskonałe źródło energii. Duża jej dawka, jest potrzebna młodym organizmom, aby utrzymać wysoką koncentrację oraz podołać aktywnościom przez cały dzień w szkole. W przeciwieństwie do wielu konwencjonalnych słodyczy dostępnych na rynku, słodkie przekąski z suszonych owoców i orzechów Helio nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów ani nadmiernych ilości cukru. Co ważne, badania naukowe wykazują, że składniki zawarte w suszonych owocach i orzechach korzystnie wpływają na pracę mózgu dzieci [3]. Dodatkowo, kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają rozwijający się układ nerwowy, a witaminy i minerały wzmacniają pamięć i koncentrację. Dlatego warto jest dostarczać dzieciom te zdrowe przekąski, szczególnie w okresach intensywnej nauki, egzaminów czy sportowych testów sprawnościowych.
Jakie słodkie przekąski możesz przygotować swojemu dziecku? Mogą to być np. batoniki, które przygotowujesz poprzez zmiksowanie suszonych moreli Helio So Soft, daktyli Helio, orzechów nerkowca Helio, orzechów włoskich Helio i migdałów Helio z miodem. Następnie uformuj masę w prostokąt i schładzaj w lodówce przed pokrojeniem na porcje. Równie szybko przygotujesz kulki energetyczne, miksując suszone daktyle, morele, orzechy nerkowca i miód. Uformuj kuleczki, obtocz w kakao lub wiórkach kokosowych i schładzaj w lodówce.
Przekąski z suszonych owoców i orzechów Helio to nie tylko smaczna alternatywa dla słodyczy, ale także zdrowe źródło energii i składników odżywczych, które sprawią, że Twoje dziecko będzie pełne wigoru i gotowe do wszystkich szkolnych wyzwań!
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, założycielki edukacyjnego profilu społecznościowego “Praktyka Dietetyka”.
Piśmiennictwo:
Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J? Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać […]
Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego. Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach. Słowem kluczem jest […]
Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm. 1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się […]