Mindfulness oznacza maksymalne zanurzenie w obecnej chwili i uważną obserwację ciała, umysłu i otoczenia podczas spożywania posiłku. Jest to zaprzeczenie sposobu, w jaki większość z nas podchodzi do jedzenia. Często jemy w biegu, bezrefleksyjnie przełykając kolejne kęsy pożywienia. Niektórzy jedzeniem zabijają nudę, smutek, niepowodzenia i traktują jako namiastkę miłości. Mindful eating umożliwia oddzielenie jedzenia od emocji, co kładzie kres kompulsywnemu objadaniu się i nocnym wizytom w lodówce. Mindful eating oznacza więc wsłuchiwanie się w swój organizm i jedzenie wtedy, kiedy naprawdę jesteśmy głodni.
Od czego zacząć?
Na przykład od linii orzechów oraz suszonych owoców bez konserwantów HELIO Natura, które dostarczą Ci różnorakich wrażeń sensorycznych. Spróbuj je przed zjedzeniem powąchać, dotknąć ich faktury. Dodaj do ulubionego musli, do sałatki warzywnej. Do koktajlu. Zamiast na szybko zjadać kolację pobaw się w zgadywanki z zamkniętymi oczyma – jaki owoc lub jaki orzech jesz? Dzieci wprost uwielbiają takie zabawy.
Co jeszcze?
Mindful eating to nie dieta, to filozofia świadomego jedzenia, która pomogła już wielu osobom na świecie. Badania z ostatnich 20 lat wykazały, że mindful eating:
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]
Coraz krótsze dni, mniej słońca, zmiany temperatury, chłody i szarugi… Jesienna aura nie pozostaje obojętna dla naszego organizmu. Nie tylko negatywnie wpływa na nasze samopoczucie, ale też obniża naszą odporność i sprzyja różnego rodzaju infekcjom. Dlatego, jeśli chcesz, by jesień była przyjemna, smaczna i zdrowa – zadbaj z HELIO o odpowiednią dietę, która naturalnie wzmocni Twój organizm oraz umili jesienne dni i chłodne wieczory! Jesienny niezbędnik HELIO By wesprzeć układ immunologiczny, […]
Między innymi z tego powodu wiele osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba. My proponujemy kilka przepisów na domowych chleb z bakaliami. Chleb bakaliowo-bananowo Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 0,5 szklanki orzechów włoskich HELIO GOLD 0,5 szklanki rodzynków HELIO Natura 0,25 szklanki suszonej żurawiny HELIO Natura 0,25 szklanki płatków migdałowych HELIO 0,25 szklanki cukru trzcinowego 200 g mąki orkiszowej drobnej […]