Mindfulness oznacza maksymalne zanurzenie w obecnej chwili i uważną obserwację ciała, umysłu i otoczenia podczas spożywania posiłku. Jest to zaprzeczenie sposobu, w jaki większość z nas podchodzi do jedzenia. Często jemy w biegu, bezrefleksyjnie przełykając kolejne kęsy pożywienia. Niektórzy jedzeniem zabijają nudę, smutek, niepowodzenia i traktują jako namiastkę miłości. Mindful eating umożliwia oddzielenie jedzenia od emocji, co kładzie kres kompulsywnemu objadaniu się i nocnym wizytom w lodówce. Mindful eating oznacza więc wsłuchiwanie się w swój organizm i jedzenie wtedy, kiedy naprawdę jesteśmy głodni.
Od czego zacząć?
Na przykład od linii orzechów oraz suszonych owoców bez konserwantów HELIO Natura, które dostarczą Ci różnorakich wrażeń sensorycznych. Spróbuj je przed zjedzeniem powąchać, dotknąć ich faktury. Dodaj do ulubionego musli, do sałatki warzywnej. Do koktajlu. Zamiast na szybko zjadać kolację pobaw się w zgadywanki z zamkniętymi oczyma – jaki owoc lub jaki orzech jesz? Dzieci wprost uwielbiają takie zabawy.
Co jeszcze?
Mindful eating to nie dieta, to filozofia świadomego jedzenia, która pomogła już wielu osobom na świecie. Badania z ostatnich 20 lat wykazały, że mindful eating:
Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach. Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego. Ziarno […]
Według Światowej Organizacji Zdrowia, prawidłowe odżywianie ma dziś kluczowe znacznie dla naszego zdrowia – zwłaszcza w czasie trwającej pandemii COVID-19, gdyż układ odpornościowy musi być w każdej chwili gotowy do walki z wirusem. Dlatego zgodnie z zaleceniami WHO, w tym szczególnym okresie, warto zwrócić uwagę na naszą dietę i włączyć do codziennego jadłospisu żywność o wysokiej wartości odżywczej, np. bakalie bez konserwantów HELIO Natura. Orzechy, nasiona i owoce suszone to jedne […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]