Mindfulness oznacza maksymalne zanurzenie w obecnej chwili i uważną obserwację ciała, umysłu i otoczenia podczas spożywania posiłku. Jest to zaprzeczenie sposobu, w jaki większość z nas podchodzi do jedzenia. Często jemy w biegu, bezrefleksyjnie przełykając kolejne kęsy pożywienia. Niektórzy jedzeniem zabijają nudę, smutek, niepowodzenia i traktują jako namiastkę miłości. Mindful eating umożliwia oddzielenie jedzenia od emocji, co kładzie kres kompulsywnemu objadaniu się i nocnym wizytom w lodówce. Mindful eating oznacza więc wsłuchiwanie się w swój organizm i jedzenie wtedy, kiedy naprawdę jesteśmy głodni.
Od czego zacząć?
Na przykład od linii orzechów oraz suszonych owoców bez konserwantów HELIO Natura, które dostarczą Ci różnorakich wrażeń sensorycznych. Spróbuj je przed zjedzeniem powąchać, dotknąć ich faktury. Dodaj do ulubionego musli, do sałatki warzywnej. Do koktajlu. Zamiast na szybko zjadać kolację pobaw się w zgadywanki z zamkniętymi oczyma – jaki owoc lub jaki orzech jesz? Dzieci wprost uwielbiają takie zabawy.
Co jeszcze?
Mindful eating to nie dieta, to filozofia świadomego jedzenia, która pomogła już wielu osobom na świecie. Badania z ostatnich 20 lat wykazały, że mindful eating:
Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. […]
Przełom starego i nowego roku, to czas wielkich postanowień. Niektóre z nich dotyczą oczywiście dbania o siebie. Myślimy: „zacznę się w końcu zdrowo odżywiać i na pewno schudnę”. Kryzys najczęściej pojawia się już po 2 tygodniach – jak sobie z nim poradzić? Przede wszystkim nastawmy się na stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Jeżeli narzucimy sobie od razu wysoką poprzeczkę „idealnego odżywiania”, to może okazać się, że przerośnie nas ilość […]
Bakalie HELIO to bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, które pełnią istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan. Tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna – witaminy z grupy B są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór może powodować osłabienie, zmęczenie, brak apetytu, zapalenie kącików ust, zmiany skórne[1]. B1, B2, B3, B6 to witaminy […]