Chałwa – deser prostszy niż myślisz

Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. Dzisiaj zaproponujemy Wam przygotowanie pysznej domowej chałwy.

Chałwa na okrągło….

Chałwa może stanowić zarówno deser, ale i sposób na słodkie śniadanie dla osób lubiących zaczynać dzień miłym i słodkim akcentem. Smakuje wyśmienicie nie tylko z poranną kawą lub herbatą. Lekko schłodzona doskonale komponuje się z białym winem. Pokruszona idealnie ozdobi słodkie desery jak lody, tarty czy serniki na zimno..

Domowa chałwa

200 gram ziaren sezamu HELIO
paczka orzechów włoskich HELIO
paczka migdałów HELIO
paczka rodzynek HELIO
4 łyżki miodu
skórka pomarańczowa HELIO lub pistacje bez łupinek dla ozdoby

Sposób przygotowania

Sezam prażymy na małym ogniu patelni aż pociemnieje. Gdy ostygnie należy go rozdrobnić w moździerzu lub blenderze. Sproszkowany już sezam wsypujemy do miski, dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy do masy pocięte orzechy (najlepiej bez skórki), migdały, pistacje lub skórkę pomarańczową a także rodzynki. Wszystko razem mieszamy. Całość wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Gdy chałwa stężeje, kroimy na porcje i delektujemy się jej pysznym smakiem.

Udostępnij artykuł