Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy.
Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi czy morele. Zwłaszcza, gdy zima za pasem i nagle zaczynamy baczniej przyglądać się bardziej egzotycznym produktom.
Szczególnie cenionym owocem są suszone figi, których bogactwo w unikalne wartości odżywcze i zawartość szeregu pierwiastków jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomagają one pracę układu pokarmowego, nerwowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego – w kontekście problemów z nadciśnieniem najważniejszy jest ostatni z nich.
Przede wszystkim suszone figi są prawdziwą skarbnicą potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. To tylko wierzchołek góry lodowej pozytywnego działania tego egzotycznego owocu na nasze ciało.
Witaminy i składniki mineralne na 100g
Witamina B6 0,22mg Potas 938mg Fosfor 122mg Magnez 78mg Żelazo 3,3mg Wapń 203mg Miedź 0,35mg Mangan 0,38mg
Suszone figi są również bogate w błonnik oraz wyróżniają się wysoką zawartością wapnia. Błonnik obniża zawartość cholesterolu we krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, więc tym samym zmniejszamy ryzyko udaru mózgu czy nawet zawału serca. Wapń potrzebny jest do utrzymania zdrowych zębów i kości, zapobiegając osteoporozie.
Pamiętaj, że nawet lekka korekta nawyków żywieniowych może w istotny sposób wpłynąć na twoje zdrowie, a figi suszone są jednym z najwartościowszych owoców i orężem do walki z nadciśnieniem.
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]
Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście. Farba drukarska z orzecha włoskiego Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi). Liny z banana Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących […]
Nie będziemy powtarzać banalnych, ale prawdziwych uzasadnień dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Pierwsze dwa pomysły polecamy w dzień treningowy, ostatni lepiej przygotować w dzień regeneracyjny. Niećwiczących też namawiamy do wypróbowania tych przepisów. Płatki owsiane z wody Do miseczki wsypujemy 5 łyżek stołowych płatków owsianych (najlepiej górskich), zalewamy wrzątkiem. Czekamy kilka minut aż woda wsiąknie w płatki, a całość ostygnie. Dodajemy według własnych preferencji orzechy, […]