Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy.
Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi czy morele. Zwłaszcza, gdy zima za pasem i nagle zaczynamy baczniej przyglądać się bardziej egzotycznym produktom.
Szczególnie cenionym owocem są suszone figi, których bogactwo w unikalne wartości odżywcze i zawartość szeregu pierwiastków jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomagają one pracę układu pokarmowego, nerwowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego – w kontekście problemów z nadciśnieniem najważniejszy jest ostatni z nich.
Przede wszystkim suszone figi są prawdziwą skarbnicą potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. To tylko wierzchołek góry lodowej pozytywnego działania tego egzotycznego owocu na nasze ciało.
Witaminy i składniki mineralne na 100g
Witamina B6 0,22mg Potas 938mg Fosfor 122mg Magnez 78mg Żelazo 3,3mg Wapń 203mg Miedź 0,35mg Mangan 0,38mg
Suszone figi są również bogate w błonnik oraz wyróżniają się wysoką zawartością wapnia. Błonnik obniża zawartość cholesterolu we krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, więc tym samym zmniejszamy ryzyko udaru mózgu czy nawet zawału serca. Wapń potrzebny jest do utrzymania zdrowych zębów i kości, zapobiegając osteoporozie.
Pamiętaj, że nawet lekka korekta nawyków żywieniowych może w istotny sposób wpłynąć na twoje zdrowie, a figi suszone są jednym z najwartościowszych owoców i orężem do walki z nadciśnieniem.
Jesteśmy zajęci kupowaniem szkolnej wyprawki, planowaniem zajęć pozalekcyjnych oraz innymi przygotowaniami. W tym ferworze warto pamiętać o zdrowej diecie, która dostarczy uczniom wartościowych składników pomagających w wysiłku fizycznym i intelektualnym. Sprawdźcie, co włożyć do pojemnika z drugim śniadaniem, aby było i słodko i zdrowo. Od tego roku ma nie być tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych – ale po drodze do szkoły dzieci często kupują niezdrowe słodycze lub napoje w okolicznych sklepikach. Co zatem włożyć […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]
Waniliowe, truskawkowe ale i chałwowe, makowe, bakaliowe, pistacjowe, malaga….. Na patyku i w wafelku. Kupione albo zrobione samodzielnie… Lody. Deser ponadczasowy, zawsze modny. Kosmopolita, który bywa dzieckiem:) Bo to z młodzieńczych lat pamiętamy wyprawy do sklepu po nasze wymarzone smaki dzieciństwa…. Domowe lody bakaliowe Potrzebujemy: pół litra mleka (3,2 % tłuszczu), śmietankę kremówkę – opakowanie ok. 250 ml, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy […]