Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy.
Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi czy morele. Zwłaszcza, gdy zima za pasem i nagle zaczynamy baczniej przyglądać się bardziej egzotycznym produktom.
Szczególnie cenionym owocem są suszone figi, których bogactwo w unikalne wartości odżywcze i zawartość szeregu pierwiastków jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomagają one pracę układu pokarmowego, nerwowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego – w kontekście problemów z nadciśnieniem najważniejszy jest ostatni z nich.
Przede wszystkim suszone figi są prawdziwą skarbnicą potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. To tylko wierzchołek góry lodowej pozytywnego działania tego egzotycznego owocu na nasze ciało.
Witaminy i składniki mineralne na 100g
Witamina B6 0,22mg Potas 938mg Fosfor 122mg Magnez 78mg Żelazo 3,3mg Wapń 203mg Miedź 0,35mg Mangan 0,38mg
Suszone figi są również bogate w błonnik oraz wyróżniają się wysoką zawartością wapnia. Błonnik obniża zawartość cholesterolu we krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, więc tym samym zmniejszamy ryzyko udaru mózgu czy nawet zawału serca. Wapń potrzebny jest do utrzymania zdrowych zębów i kości, zapobiegając osteoporozie.
Pamiętaj, że nawet lekka korekta nawyków żywieniowych może w istotny sposób wpłynąć na twoje zdrowie, a figi suszone są jednym z najwartościowszych owoców i orężem do walki z nadciśnieniem.
Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, […]
Znów ochota na coś słodkiego? Zamiast sięgać po kaloryczne przekąski, postaw na naturalnie zdrowe owoce suszone HELIO, z mocą wartościowych składników odżywczych. Zimowa aura za oknem i krótkie dni sprawiają, że o tej porze roku potrzebujemy więcej energii, dlatego szukamy jej często w słodyczach, które mają nam poprawić samopoczucie 🙂 Jednak zamiast objadać się niezdrowymi przekąskami, warto postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę m.in. o dużej zawartości błonnika, który ustabilizuje […]
Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić […]