Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy.
Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi czy morele. Zwłaszcza, gdy zima za pasem i nagle zaczynamy baczniej przyglądać się bardziej egzotycznym produktom.
Szczególnie cenionym owocem są suszone figi, których bogactwo w unikalne wartości odżywcze i zawartość szeregu pierwiastków jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomagają one pracę układu pokarmowego, nerwowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego – w kontekście problemów z nadciśnieniem najważniejszy jest ostatni z nich.
Przede wszystkim suszone figi są prawdziwą skarbnicą potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. To tylko wierzchołek góry lodowej pozytywnego działania tego egzotycznego owocu na nasze ciało.
Witaminy i składniki mineralne na 100g
Witamina B6 0,22mg Potas 938mg Fosfor 122mg Magnez 78mg Żelazo 3,3mg Wapń 203mg Miedź 0,35mg Mangan 0,38mg
Suszone figi są również bogate w błonnik oraz wyróżniają się wysoką zawartością wapnia. Błonnik obniża zawartość cholesterolu we krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, więc tym samym zmniejszamy ryzyko udaru mózgu czy nawet zawału serca. Wapń potrzebny jest do utrzymania zdrowych zębów i kości, zapobiegając osteoporozie.
Pamiętaj, że nawet lekka korekta nawyków żywieniowych może w istotny sposób wpłynąć na twoje zdrowie, a figi suszone są jednym z najwartościowszych owoców i orężem do walki z nadciśnieniem.
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]
Wiosna to czas aktywności na świeżym powietrzu. Właśnie wtedy rozpoczynamy sezon na długie spacery, wycieczki rowerowe czy bieganie 😉 Czekaliśmy na ten piękny czas cały rok! Teraz, kiedy temperatury przekraczają już 20 stopni, warto pomyśleć o tym, by zmienić swoje nawyki na zdrowsze… a wiosną to łatwiejsze! 😉 Aktywność fizyczna i zdrowa dieta to połączenie idealnie. A kiedy już wybierzesz swoją ulubioną dyscyplinę sportową to zastanów się, co zawsze powinno […]
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]