Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy.
Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi czy morele. Zwłaszcza, gdy zima za pasem i nagle zaczynamy baczniej przyglądać się bardziej egzotycznym produktom.
Szczególnie cenionym owocem są suszone figi, których bogactwo w unikalne wartości odżywcze i zawartość szeregu pierwiastków jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomagają one pracę układu pokarmowego, nerwowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego – w kontekście problemów z nadciśnieniem najważniejszy jest ostatni z nich.
Przede wszystkim suszone figi są prawdziwą skarbnicą potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. To tylko wierzchołek góry lodowej pozytywnego działania tego egzotycznego owocu na nasze ciało.
Witaminy i składniki mineralne na 100g
Witamina B6 0,22mg Potas 938mg Fosfor 122mg Magnez 78mg Żelazo 3,3mg Wapń 203mg Miedź 0,35mg Mangan 0,38mg
Suszone figi są również bogate w błonnik oraz wyróżniają się wysoką zawartością wapnia. Błonnik obniża zawartość cholesterolu we krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, więc tym samym zmniejszamy ryzyko udaru mózgu czy nawet zawału serca. Wapń potrzebny jest do utrzymania zdrowych zębów i kości, zapobiegając osteoporozie.
Pamiętaj, że nawet lekka korekta nawyków żywieniowych może w istotny sposób wpłynąć na twoje zdrowie, a figi suszone są jednym z najwartościowszych owoców i orężem do walki z nadciśnieniem.
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Według raportu firmy Nielsen, 42% z nas przyznaje się, że sięga po przekąski[1]. Biorą je dorośli, ale ich istotnymi heavy-userami są także uczniowie i studenci, którzy chętnie wydają na przekąski swoje kieszonkowe i sięgają po nie niemal każdego dnia! Robią to dla przyjemności i z wygody, by na szybko zaspokoić głód, dodać sobie energii, poprawić humor! Jak się jednak okazuje, blisko połowa z nas (45%) ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu niezdrowych przekąsek[2], dlatego żeby uniknąć podjadania […]