Bakalie HELIO to bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, które pełnią istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan.
Tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna – witaminy z grupy B są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór może powodować osłabienie, zmęczenie, brak apetytu, zapalenie kącików ust, zmiany skórne[1]. B1, B2, B3, B6 to witaminy rozpuszczalne w wodzie, które nie są magazynowane w organizmie człowieka, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan. Bogate źródła witamin z grupy B znajdziemy naturalnie w żywności, głównie w orzechach HELIO, ale także w nasionach i owocach suszonych HELIO Natura.
WITAMINA B1 – tiamina
Tiamina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu serca oraz odgrywa ważną rolę w czynnościach układu nerwowego.
ŹRÓDŁA B1: duże ilości tiaminy występują w ziarnach słonecznika HELIO Natura, ale także w pestkach dyni, sezamie, pomidorach i morelach suszonych oraz w orzechach HELIO – migdałach, orzechach ziemnych, włoskich, pinii, pekan, nerkowca, makadamia, laskowych, brazylijskich czy niesolonych pistacjach prażonych HELIO Natura.
*Zalecane dzienne zapotrzebowanie: 1,1 mg
WITAMINA B2 – ryboflawina
Podobnie jak witamina B1, ryboflawina jest ważna dla układu nerwowego, ale także dla narządu wzroku, pomaga również w utrzymaniu prawidłowego stanu krwinek czerwonych. Ponadto, witamina B2 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
ŹRÓDŁA B2: znaczące ilości ryboflawiny występują w migdałach HELIO, a także w śliwkach, morelach i pomidorach suszonych oraz w nasionach sezamu, słonecznika i pestkach dyni HELIO Natura.
*Zalecane dzienne zapotrzebowanie: 1,4 mg
WITAMINA B3 – niacyna
Niacyna warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga zachować zdrową skórę, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejsza uczucie zmęczenia.
ŹRÓDŁA B3: niacyna obecna jest w ziarnach słonecznika HELIO Natura, w sezamie, pomidorach i morelach suszonych oraz w migdałach i orzechach ziemnych, pinii i makadamia HELIO.
*Zalecane dzienne zapotrzebowanie: 16 mg
WITAMINA B6 – pirydoksyna
Witamina B6 bierze udział w przemianie białek i glikogenu, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga też w produkcji czerwonych krwinek oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
ŹRÓDŁA B6: pirydoksynę znajdziemy głównie w orzechach HELIO – włoskich, ziemnych, nerkowca, makadamia, w orzechach laskowych i pistacjach prażonych bez soli HELIO Natura, a także w słoneczniku i sezamie, w pomidorach suszonych, w figach, morelach i śliwkach suszonych oraz w rodzynkach HELIO Natura.
Duża część witamin z grupy B przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, jak również jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego. Dlatego, by zapobiec niedoborom tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny i niacyny – ważne jest ich regularne uzupełnianie w codziennej diecie, zwłaszcza w okresach przemęczenia i w modnej ostatnio diecie wegańskiej, wykluczającej mięso i ryby. Wówczas głównym źródłem witamin z grupy B – będą orzechy, nasiona i owoce suszone z bogatej gamy bakalii HELIO, które zapewnią nam odpowiednią dawkę również innych, ważnych dla naszego organizmu witamin, m.in. A, E, C, a także minerałów zalecanych w każdej zdrowej diecie.
Źródła:
[1] Na podst. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, mgr inż. E. Matczuk, dr inż. B. Przygoda, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ, 2017.
*Normy żywienia dla populacji Polski, prof. dr hab. n.med. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia 2017
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]
Waniliowe, truskawkowe ale i chałwowe, makowe, bakaliowe, pistacjowe, malaga….. Na patyku i w wafelku. Kupione albo zrobione samodzielnie… Lody. Deser ponadczasowy, zawsze modny. Kosmopolita, który bywa dzieckiem:) Bo to z młodzieńczych lat pamiętamy wyprawy do sklepu po nasze wymarzone smaki dzieciństwa…. Domowe lody bakaliowe Potrzebujemy: pół litra mleka (3,2 % tłuszczu), śmietankę kremówkę – opakowanie ok. 250 ml, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]