Bakalie HELIO to bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, które pełnią istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan.
Tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna – witaminy z grupy B są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór może powodować osłabienie, zmęczenie, brak apetytu, zapalenie kącików ust, zmiany skórne[1]. B1, B2, B3, B6 to witaminy rozpuszczalne w wodzie, które nie są magazynowane w organizmie człowieka, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan. Bogate źródła witamin z grupy B znajdziemy naturalnie w żywności, głównie w orzechach HELIO, ale także w nasionach i owocach suszonych HELIO Natura.
WITAMINA B1 – tiamina
Tiamina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu serca oraz odgrywa ważną rolę w czynnościach układu nerwowego.
ŹRÓDŁA B1: duże ilości tiaminy występują w ziarnach słonecznika HELIO Natura, ale także w pestkach dyni, sezamie, pomidorach i morelach suszonych oraz w orzechach HELIO – migdałach, orzechach ziemnych, włoskich, pinii, pekan, nerkowca, makadamia, laskowych, brazylijskich czy niesolonych pistacjach prażonych HELIO Natura.
*Zalecane dzienne zapotrzebowanie: 1,1 mg
WITAMINA B2 – ryboflawina
Podobnie jak witamina B1, ryboflawina jest ważna dla układu nerwowego, ale także dla narządu wzroku, pomaga również w utrzymaniu prawidłowego stanu krwinek czerwonych. Ponadto, witamina B2 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
ŹRÓDŁA B2: znaczące ilości ryboflawiny występują w migdałach HELIO, a także w śliwkach, morelach i pomidorach suszonych oraz w nasionach sezamu, słonecznika i pestkach dyni HELIO Natura.
*Zalecane dzienne zapotrzebowanie: 1,4 mg
WITAMINA B3 – niacyna
Niacyna warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga zachować zdrową skórę, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejsza uczucie zmęczenia.
ŹRÓDŁA B3: niacyna obecna jest w ziarnach słonecznika HELIO Natura, w sezamie, pomidorach i morelach suszonych oraz w migdałach i orzechach ziemnych, pinii i makadamia HELIO.
*Zalecane dzienne zapotrzebowanie: 16 mg
WITAMINA B6 – pirydoksyna
Witamina B6 bierze udział w przemianie białek i glikogenu, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga też w produkcji czerwonych krwinek oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
ŹRÓDŁA B6: pirydoksynę znajdziemy głównie w orzechach HELIO – włoskich, ziemnych, nerkowca, makadamia, w orzechach laskowych i pistacjach prażonych bez soli HELIO Natura, a także w słoneczniku i sezamie, w pomidorach suszonych, w figach, morelach i śliwkach suszonych oraz w rodzynkach HELIO Natura.
Duża część witamin z grupy B przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, jak również jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego. Dlatego, by zapobiec niedoborom tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny i niacyny – ważne jest ich regularne uzupełnianie w codziennej diecie, zwłaszcza w okresach przemęczenia i w modnej ostatnio diecie wegańskiej, wykluczającej mięso i ryby. Wówczas głównym źródłem witamin z grupy B – będą orzechy, nasiona i owoce suszone z bogatej gamy bakalii HELIO, które zapewnią nam odpowiednią dawkę również innych, ważnych dla naszego organizmu witamin, m.in. A, E, C, a także minerałów zalecanych w każdej zdrowej diecie.
Źródła:
[1] Na podst. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, mgr inż. E. Matczuk, dr inż. B. Przygoda, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ, 2017.
*Normy żywienia dla populacji Polski, prof. dr hab. n.med. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia 2017
Wraz z nadejściem jesieni musimy liczyć się z częstą zmianą pogody oraz wystawieniem naszego organizmu na działanie wiatru i deszczu. Gruba kurtka i ciepła czapka nie zawsze uchronią nas przed chorobą, dlatego warto zapoznać się z naszymi sposobami na zwiększenie odporności. Aktywność fizyczna Jedną z najlepszych metod na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. W zupełności wystarczy, że co najmniej 3 razy w tygodniu będziemy poświęcać 30 minut na ruch. Jeśli nie możemy poświęcić […]
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]