Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi.
Święta Wielkanocne to też czas spotkań z najbliższymi. Warto zadbać o odpowiednie menu, którego wyjątkowym dodatkiem będą bakalie od marki HELIO.
Najpopularniejszym wielkanocnym wypiekiem jest mazurek. W składzie ciasto powinno mieć rodzynki, figi lub daktyle. W dawnych czasach gospodynie specjalizowały się w mazurkach, przekazywały sobie przepisy na nie zapisane na karteczkach lub w zeszytach. Niektóre z tych starych zapisów są największym rodzinnym skarbem. Warto to docenić, bo przepisy naszych ciotek, babek i matek to skarbnica polskiej tradycji kulinarnej.
Tradycyjnym polskim wypiekiem jest również baba wielkanocna. Dawniej upieczenie tego ciasta było pracochłonnie i zużywano do niego drogich składników. Dzisiaj możemy do babki dodać powszechnie dostępne migdały, rodzynki, żurawinę suszoną, migdały. Piękna słomkowo-żółta baba może zostać przyozdobiona polewą z pastylek HELIO. Prezentuje się wówczas wyjątkowo pysznie i dostojnie. Jak na babę przystało:)
W każde święta warto wyjść poza schematy kulinarne. Bakalie z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania mięs, drobiu czy ryby. Pstrąg z migdałami, dziczyzna z żurawiną czy pieczeń wieprzowa ze śliwkami. Wyjątkowo wykwintnym daniem jest tez jagniecina w migdałowych płatkach. To danie to kwintesencja smaku i elegancji. Spróbujmy pobawić się przepisami, kucharza ogranicza tylko jego lub jej wyobraźnia :-).
Tradycyjna baba ludowa – przepis
Składniki:
1 kg mąki, 6 jajek, 2 szklanki cukru, 15 dag drożdży, 25 dag masła, szklanka mleka, 20 dag rodzynek HELIO, paczka orzechów włoskich HELIO, dowolna polewa HELIO Przepis: Przygotowujemy zaczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, trochę mleka i mieszając, rozpuszczamy. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na miskę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 6 jaj, cukier i dolewamy zaczyn. Dolewamy roztopione i przestudzone masło i szklankę mleka. Wszystko wyrabiamy ok. 15 min. Ciasto będzie rzadkie. Wsypujemy namoczone rodzynki (w mleku lub alkoholu) i obtoczone w mące, oraz przysmażone na patelni orzechy włoskie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Później przelewamy je do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką dużej formy z kominkiem. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Babę dekorujemy polewą.
Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny. Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy […]
Wiosna zawitała u nas na dobre. Często wraz z jej nadejściem czujemy przypływ motywacji do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Chcemy odżywiać się zdrowo i czuć się lekko – w końcu to dobry moment na przygotowanie sylwetki do upragnionego lata. Odpuść stosowanie detoksów, głodówek czy diet sokowych. Z oczyszczaniem organizmu doskonale radzą sobie Twoje narządy – Ty zadbaj o to, aby dostarczyć im wszystkiego co niezbędne, spożywając zbilansowane i urozmaicone posiłki. Jak […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]