Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie!
Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie wielką moc witamin, mikro i makroelementów. Są naturalnym źródłem witamin z grupy B- tiaminy, ryboflawiny, niacyny i wit. B6, które są niezbędne dla organizmu człowieka, gdyż pomagają m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także mają znaczący wpływ na nasz metabolizm energetyczny. Ponadto, nasiona sezamu- zarówno białego, jak i czarnego (dostępnego od niedawna również w bogatej ofercie bakalii HELIO) zawierają także ważne makroelementy takie, jak: potas, magnez, fosfor oraz mikroelementy- żelazo i cynk- wspierające m.in. nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, sezam czarny wzbogacony jest w wapń niezbędny do utrzymania zdrowych kości, a sezam biały HELIO- ze względu także na zawartość białka- powinien być obecny w każdej diecie- zwłaszcza wegetariańskiej.
Nasiona sezamu HELIO wyróżniają nie tylko bogate wartości odżywcze, ale także walory smakowe, dzięki czemu znajdują szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni. Można je jeść na surowo, prażyć, gotować i dodawać do przeróżnych potraw. Są idealne do musli, zup, sałatek, owocowych koktajli czy deserów, np. chałwy. Stanowią też świetny składnik panierek, wspaniale wzbogacają smak pieczywa i innych wypieków, ale przede wszystkim są dziś niezastąpione w daniach kuchni azjatyckiej czy japońskiej- w której zwłaszcza bardziej aromatyczny sezam czarny tworzy perfekcyjny duet z sushi uramaki.
Biały czy czarny? Bez względu na to, którą odmianę wybierzemy, nasze codzienne potrawy z dodatkiem sezamu HELIO będą nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim bogatsze w ważne dla naszego zdrowia- witaminy, mikro i makroelementy!
Wiosna to czas aktywności na świeżym powietrzu. Właśnie wtedy rozpoczynamy sezon na długie spacery, wycieczki rowerowe czy bieganie 😉 Czekaliśmy na ten piękny czas cały rok! Teraz, kiedy temperatury przekraczają już 20 stopni, warto pomyśleć o tym, by zmienić swoje nawyki na zdrowsze… a wiosną to łatwiejsze! 😉 Aktywność fizyczna i zdrowa dieta to połączenie idealnie. A kiedy już wybierzesz swoją ulubioną dyscyplinę sportową to zastanów się, co zawsze powinno […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]
W słodkie walentynkowe święto nie poruszamy tematu słodyczy, które zbytnio nie sprzyjają igraszkom we dwoje – skupiamy się za to na arsenale naturalnych afrodyzjaków, których skosztowanie oprócz doznań czysto kulinarnych będzie stanowiło preludium także do innego rodzaju uciech :-). Jeśli przed miłosnymi igraszkami chcemy odświeżyć oddech, to nietypowymi smakołykami, które skutecznie zastąpią gumę do żucia są imbir HELIO oraz owoce goldenberry HELIO Natura. Do afrodyzjaków zalicza się m.in.: Ostrygi – […]