Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie!
Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie wielką moc witamin, mikro i makroelementów. Są naturalnym źródłem witamin z grupy B- tiaminy, ryboflawiny, niacyny i wit. B6, które są niezbędne dla organizmu człowieka, gdyż pomagają m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także mają znaczący wpływ na nasz metabolizm energetyczny. Ponadto, nasiona sezamu- zarówno białego, jak i czarnego (dostępnego od niedawna również w bogatej ofercie bakalii HELIO) zawierają także ważne makroelementy takie, jak: potas, magnez, fosfor oraz mikroelementy- żelazo i cynk- wspierające m.in. nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, sezam czarny wzbogacony jest w wapń niezbędny do utrzymania zdrowych kości, a sezam biały HELIO- ze względu także na zawartość białka- powinien być obecny w każdej diecie- zwłaszcza wegetariańskiej.
Nasiona sezamu HELIO wyróżniają nie tylko bogate wartości odżywcze, ale także walory smakowe, dzięki czemu znajdują szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni. Można je jeść na surowo, prażyć, gotować i dodawać do przeróżnych potraw. Są idealne do musli, zup, sałatek, owocowych koktajli czy deserów, np. chałwy. Stanowią też świetny składnik panierek, wspaniale wzbogacają smak pieczywa i innych wypieków, ale przede wszystkim są dziś niezastąpione w daniach kuchni azjatyckiej czy japońskiej- w której zwłaszcza bardziej aromatyczny sezam czarny tworzy perfekcyjny duet z sushi uramaki.
Biały czy czarny? Bez względu na to, którą odmianę wybierzemy, nasze codzienne potrawy z dodatkiem sezamu HELIO będą nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim bogatsze w ważne dla naszego zdrowia- witaminy, mikro i makroelementy!
Prawie połowa karnawału za nami, ale przed nami jeszcze kilka weekendów z balami, dyskotekami i domówkami. Pytanie nurtujące wiele osób: co zaserwować, aby się nie napracować :-), a jednocześnie zaskoczyć gości? My mamy 2 łatwe w przyrządzeniu przepisy oraz kilka niezawodnych propozycji wybranych spośród produktów HELIO. Koreczki z bagietki Składniki (na 8 sztuk): 8 kromek bagietki, masło, 250g mięsa mielonego, jajko, mała cebula, łyżka kaparów, sól, sos tabasco, […]
Kiedy za oknem robi się szaro, często dopada nas zmęczenie i zły humor. Niedobór słońca wpływa na zmniejszenie wydzielania witaminy D przez organizm, a my odczuwamy brak energii i chęci do działania. Jak się przed tym bronić i mimo jesiennej szarugi nie pozwolić dopaść się chandrze? Sposobów jest kilka. Ruch to zdrowie! I nie tylko jesienią. Zachęcamy do aktywności przez cały rok – niezależnie od pogody. Niekoniecznie musi to być bieganie, jazda na rowerze czy siłownia. […]
Nieregularne spożywanie posiłków, za dużo słodyczy i fast foodów, za mało ruchu… To tylko niektóre przyczyny odkładania się tłuszczu w okolicach talii. Jeśli szukasz sprawdzonych sposobów na płaski brzuch, najpierw zastanów się nad swoimi dotychczasowymi nawykami żywieniowymi i dokonaj zmian w codziennym menu… najlepiej z HELIO 🙂 1. Jedz regularnie Odpowiednia, dobrze urozmaicona dieta to podstawa, dlatego zaplanuj swój dzień tak, by znalazło się w Twoim menu 4- 5 […]