Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie!
Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie wielką moc witamin, mikro i makroelementów. Są naturalnym źródłem witamin z grupy B- tiaminy, ryboflawiny, niacyny i wit. B6, które są niezbędne dla organizmu człowieka, gdyż pomagają m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także mają znaczący wpływ na nasz metabolizm energetyczny. Ponadto, nasiona sezamu- zarówno białego, jak i czarnego (dostępnego od niedawna również w bogatej ofercie bakalii HELIO) zawierają także ważne makroelementy takie, jak: potas, magnez, fosfor oraz mikroelementy- żelazo i cynk- wspierające m.in. nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, sezam czarny wzbogacony jest w wapń niezbędny do utrzymania zdrowych kości, a sezam biały HELIO- ze względu także na zawartość białka- powinien być obecny w każdej diecie- zwłaszcza wegetariańskiej.
Nasiona sezamu HELIO wyróżniają nie tylko bogate wartości odżywcze, ale także walory smakowe, dzięki czemu znajdują szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni. Można je jeść na surowo, prażyć, gotować i dodawać do przeróżnych potraw. Są idealne do musli, zup, sałatek, owocowych koktajli czy deserów, np. chałwy. Stanowią też świetny składnik panierek, wspaniale wzbogacają smak pieczywa i innych wypieków, ale przede wszystkim są dziś niezastąpione w daniach kuchni azjatyckiej czy japońskiej- w której zwłaszcza bardziej aromatyczny sezam czarny tworzy perfekcyjny duet z sushi uramaki.
Biały czy czarny? Bez względu na to, którą odmianę wybierzemy, nasze codzienne potrawy z dodatkiem sezamu HELIO będą nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim bogatsze w ważne dla naszego zdrowia- witaminy, mikro i makroelementy!
Podane na zimno lub ciepło, w pucharkach zachwycają smakiem, wyglądem i są wykwintnym deserem dla gości. Dodatkową zaletą jest to, że ich przygotowanie zawsze się uda. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych ani karkołomnego i długotrwałego przygotowywania wedle skomplikowanego przepisu. Są szybkie, efektowne i zawsze smakują. Mus orzechowo-czekoladowy Składniki: 30 dag orzechów włoskich HELIO GOLD 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 3 jajka […]
Według raportu firmy Nielsen, 42% z nas przyznaje się, że sięga po przekąski[1]. Biorą je dorośli, ale ich istotnymi heavy-userami są także uczniowie i studenci, którzy chętnie wydają na przekąski swoje kieszonkowe i sięgają po nie niemal każdego dnia! Robią to dla przyjemności i z wygody, by na szybko zaspokoić głód, dodać sobie energii, poprawić humor! Jak się jednak okazuje, blisko połowa z nas (45%) ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu niezdrowych przekąsek[2], dlatego żeby uniknąć podjadania […]
Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym? Odporność budujemy przez cały rok. Jednak w sezonie jesienno- zimowym należy to robić ze zdwojoną siłą. Są trzy filary prawidłowo działającego układu immunologicznego, które zależą od nas, a więc aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz prawidłowa dieta oparta […]