Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie!
Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie wielką moc witamin, mikro i makroelementów. Są naturalnym źródłem witamin z grupy B- tiaminy, ryboflawiny, niacyny i wit. B6, które są niezbędne dla organizmu człowieka, gdyż pomagają m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także mają znaczący wpływ na nasz metabolizm energetyczny. Ponadto, nasiona sezamu- zarówno białego, jak i czarnego (dostępnego od niedawna również w bogatej ofercie bakalii HELIO) zawierają także ważne makroelementy takie, jak: potas, magnez, fosfor oraz mikroelementy- żelazo i cynk- wspierające m.in. nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, sezam czarny wzbogacony jest w wapń niezbędny do utrzymania zdrowych kości, a sezam biały HELIO- ze względu także na zawartość białka- powinien być obecny w każdej diecie- zwłaszcza wegetariańskiej.
Nasiona sezamu HELIO wyróżniają nie tylko bogate wartości odżywcze, ale także walory smakowe, dzięki czemu znajdują szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni. Można je jeść na surowo, prażyć, gotować i dodawać do przeróżnych potraw. Są idealne do musli, zup, sałatek, owocowych koktajli czy deserów, np. chałwy. Stanowią też świetny składnik panierek, wspaniale wzbogacają smak pieczywa i innych wypieków, ale przede wszystkim są dziś niezastąpione w daniach kuchni azjatyckiej czy japońskiej- w której zwłaszcza bardziej aromatyczny sezam czarny tworzy perfekcyjny duet z sushi uramaki.
Biały czy czarny? Bez względu na to, którą odmianę wybierzemy, nasze codzienne potrawy z dodatkiem sezamu HELIO będą nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim bogatsze w ważne dla naszego zdrowia- witaminy, mikro i makroelementy!
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie. Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską? Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie […]
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]
Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. […]