Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach.
Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego.
Ziarno kukurydzy posiada bogate wartości odżywcze. Bogate jest w bezglutenowe białka, witaminy (przede wszystkim witaminę E i beta-karoten) i składniki mineralne (selen, cynk, żelazo). Dużą rolę odgrywa błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, obniża wchłanianie cholesterolu i glukozy, tym samym działając prozdrowotnie.
Kukurydza ze względu na swoje wartości smakowe i odżywcze jest cennym składnikiem diet wegetariańskich. Ponadto ziarniaki kukurydzy nie zawierają glutenu, dlatego też jest jednym z podstawowych zbóż wykorzystywanych w terapii celiakii. W przeciwieństwie do innych zbóż, można zużywać całą kolbę. Ale częściej wykorzystuje się samo ziarno. Suche ziarna kukurydzy poddane działaniu wysokiej temperatury zwiększają znacząco swoją objętość, rozrywając zewnętrzną otoczkę, „eksplodują” tworząc miękką, chrupiącą masę, zwaną popcornem. Do prażenia nadają się tylko specjalne odmiany i wyselekcjonowane ziarna, zawierające dużą ilość bielma (skrobi).
Popcorn powstaje z pełnego ziarna, co oznacza, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, tym samym może stanowić doskonałe uzupełnienie diety. Popcorn usmażony samodzielnie bez użycia tłuszczu dostarcza tylko 40 kcal/10g.
Najczęściej popcornowi towarzyszy sól i tłuszcz, które powszechnie należą do polepszaczy jego smaku. Niestety ich obecność zmienia nie tylko jego smak, ale również funduje nam dodatkową ilość niekorzystnych dla organizmu substancji. Przekształcając tym samym zdrową, bezglutenową przekąskę w bombę kaloryczną, podnoszącą stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi.
Wychodząc naprzeciw zaleceniom światowych i polskich towarzystw zajmujących się promowaniem zdrowego żywienia, w tym zmniejszeniem zawartości soli w produktach spożywczych Firma Helio poleca zdrową, bezglutenową przekąskę, pozbawioną dodatkowych ilości tłuszczu i soli, zaś bogatą w błonnik pokarmowy i inne cenne składniki odżywcze.
Dr inż. Beata Sińska Zakład Żywienia Człowieka WUM
Prawie połowa karnawału za nami, ale przed nami jeszcze kilka weekendów z balami, dyskotekami i domówkami. Pytanie nurtujące wiele osób: co zaserwować, aby się nie napracować :-), a jednocześnie zaskoczyć gości? My mamy 2 łatwe w przyrządzeniu przepisy oraz kilka niezawodnych propozycji wybranych spośród produktów HELIO. Koreczki z bagietki Składniki (na 8 sztuk): 8 kromek bagietki, masło, 250g mięsa mielonego, jajko, mała cebula, łyżka kaparów, sól, sos tabasco, […]
Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm. 1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się […]
Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, […]