Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach.
Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego.
Ziarno kukurydzy posiada bogate wartości odżywcze. Bogate jest w bezglutenowe białka, witaminy (przede wszystkim witaminę E i beta-karoten) i składniki mineralne (selen, cynk, żelazo). Dużą rolę odgrywa błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, obniża wchłanianie cholesterolu i glukozy, tym samym działając prozdrowotnie.
Kukurydza ze względu na swoje wartości smakowe i odżywcze jest cennym składnikiem diet wegetariańskich. Ponadto ziarniaki kukurydzy nie zawierają glutenu, dlatego też jest jednym z podstawowych zbóż wykorzystywanych w terapii celiakii. W przeciwieństwie do innych zbóż, można zużywać całą kolbę. Ale częściej wykorzystuje się samo ziarno. Suche ziarna kukurydzy poddane działaniu wysokiej temperatury zwiększają znacząco swoją objętość, rozrywając zewnętrzną otoczkę, „eksplodują” tworząc miękką, chrupiącą masę, zwaną popcornem. Do prażenia nadają się tylko specjalne odmiany i wyselekcjonowane ziarna, zawierające dużą ilość bielma (skrobi).
Popcorn powstaje z pełnego ziarna, co oznacza, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, tym samym może stanowić doskonałe uzupełnienie diety. Popcorn usmażony samodzielnie bez użycia tłuszczu dostarcza tylko 40 kcal/10g.
Najczęściej popcornowi towarzyszy sól i tłuszcz, które powszechnie należą do polepszaczy jego smaku. Niestety ich obecność zmienia nie tylko jego smak, ale również funduje nam dodatkową ilość niekorzystnych dla organizmu substancji. Przekształcając tym samym zdrową, bezglutenową przekąskę w bombę kaloryczną, podnoszącą stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi.
Wychodząc naprzeciw zaleceniom światowych i polskich towarzystw zajmujących się promowaniem zdrowego żywienia, w tym zmniejszeniem zawartości soli w produktach spożywczych Firma Helio poleca zdrową, bezglutenową przekąskę, pozbawioną dodatkowych ilości tłuszczu i soli, zaś bogatą w błonnik pokarmowy i inne cenne składniki odżywcze.
Dr inż. Beata Sińska Zakład Żywienia Człowieka WUM
Nieregularne spożywanie posiłków, za dużo słodyczy i fast foodów, za mało ruchu… To tylko niektóre przyczyny odkładania się tłuszczu w okolicach talii. Jeśli szukasz sprawdzonych sposobów na płaski brzuch, najpierw zastanów się nad swoimi dotychczasowymi nawykami żywieniowymi i dokonaj zmian w codziennym menu… najlepiej z HELIO 🙂 1. Jedz regularnie Odpowiednia, dobrze urozmaicona dieta to podstawa, dlatego zaplanuj swój dzień tak, by znalazło się w Twoim menu 4- 5 […]
Ich spożycie z roku na rok rośnie co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacjowe, makadamia, pekan oraz pinii należące do grupy tzw. „tree nuts”, czyli orzechów drzewnych. Z punktu widzenia botaniki nie jest słuszne, to jednak, ze względu na podobny wygląd i wartość odżywczą, do grupy orzechów należą orzechy […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]