Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje.
Najważniejsze funkcje błonnika
normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, jest pomocny w walce z otyłością – dzieje się tak dlatego, że znajdując się w żołądku pochłania wodę, zwiększa swoją objętość, czyli „zapycha” żołądek, co skutkuje dłużej trwającym uczuciem sytości, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu – zmniejsza ryzyko miażdżycy, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ponieważ opóźnia wchłanianie węglowodanów, jest pomocny w oczyszczaniu organizmu z toksyn
Ile błonnika i gdzie go szukać?
Przyjmuje się, że dzienne spożycie błonnika powinna mieścić się pomiędzy 20 a 40 gramów (głownie w zależności od wagi człowieka). Co ciekawe im mniej rozwinięty kraj tym większa podaż błonnika w diecie statystycznego człowieka i mniejsze ryzyko zachorowania np. na cukrzycę typu 2, czy raka jelita grubego.
Błonnik pokarmowy znajdziemy w otrębach, pełnoziarnistych mąkach i pieczywie, całych ziarnach, roślinach strączkowych, owocach (także suszonych) i warzywach.
Warto szczególną uwagę zwrócić na błonnik zawarty w owocach suszonych – owoce suszone zawierają więcej błonnika niż owoce świeże i tak np. w linii pyszności bez konserwantów HELIO Natura znajdziemy smakowitości o dużej zawartości błonnika (w 100 gramach produktu).
Spożycie błonnika w odpowiedniej ilości przyniesie naszym organizmom wymierne korzyści czy to w postaci zgubionych kilogramów czy lepszych wyników badań medycznych. Pamiętajmy o tym realizując postanowienia noworoczne.
Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały… Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. […]
Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci….. Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich […]
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ile razy słyszeliście to hasło nawołujące do jedzenia śniadań? Kilka, kilkanaście, kilkaset? To dobrze, bo właśnie śniadanie ma dostarczyć energii, składników odżywczych, a także pobudzić organizm do życia. Co spełnia te kryteria? Naturalnie bakalie, które są cichymi bohaterami w naszej diecie. Warto przypomnieć, że pierwszy posiłek po nocnej przerwie, powinien być jedzony najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Po nocnej głodówce stężenie glukozy we krwi jest bardzo małe i przy […]