Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje.
Najważniejsze funkcje błonnika
normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, jest pomocny w walce z otyłością – dzieje się tak dlatego, że znajdując się w żołądku pochłania wodę, zwiększa swoją objętość, czyli „zapycha” żołądek, co skutkuje dłużej trwającym uczuciem sytości, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu – zmniejsza ryzyko miażdżycy, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ponieważ opóźnia wchłanianie węglowodanów, jest pomocny w oczyszczaniu organizmu z toksyn
Ile błonnika i gdzie go szukać?
Przyjmuje się, że dzienne spożycie błonnika powinna mieścić się pomiędzy 20 a 40 gramów (głownie w zależności od wagi człowieka). Co ciekawe im mniej rozwinięty kraj tym większa podaż błonnika w diecie statystycznego człowieka i mniejsze ryzyko zachorowania np. na cukrzycę typu 2, czy raka jelita grubego.
Błonnik pokarmowy znajdziemy w otrębach, pełnoziarnistych mąkach i pieczywie, całych ziarnach, roślinach strączkowych, owocach (także suszonych) i warzywach.
Warto szczególną uwagę zwrócić na błonnik zawarty w owocach suszonych – owoce suszone zawierają więcej błonnika niż owoce świeże i tak np. w linii pyszności bez konserwantów HELIO Natura znajdziemy smakowitości o dużej zawartości błonnika (w 100 gramach produktu).
Spożycie błonnika w odpowiedniej ilości przyniesie naszym organizmom wymierne korzyści czy to w postaci zgubionych kilogramów czy lepszych wyników badań medycznych. Pamiętajmy o tym realizując postanowienia noworoczne.
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Bakalie HELIO to bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, które pełnią istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan. Tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna – witaminy z grupy B są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór może powodować osłabienie, zmęczenie, brak apetytu, zapalenie kącików ust, zmiany skórne[1]. B1, B2, B3, B6 to witaminy […]