Podane na zimno lub ciepło, w pucharkach zachwycają smakiem, wyglądem i są wykwintnym deserem dla gości. Dodatkową zaletą jest to, że ich przygotowanie zawsze się uda. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych ani karkołomnego i długotrwałego przygotowywania wedle skomplikowanego przepisu. Są szybkie, efektowne i zawsze smakują.
Mus orzechowo-czekoladowy
Składniki: 30 dag orzechów włoskich HELIO GOLD 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 3 jajka 50 g cukru 2 łyżki dobrego rumu 150 g słodkiej śmietanki 30%
Sposób przygotowania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić je do rondelka i podlać śmietaną. Dodać kawę rozpuszczalną i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie zdjąć rondelek z ognia do ostygnięcia. W miedzy czasie obrane orzechy drobno poszatkować, a najlepiej zmiksować w blenderze. Dodać je do czekolady, wymieszać. Natomiast do żółtek dodać cukier i razem utrzeć na puszystą masę. Dodać jeszcze rum i połączyć. Żółtka przełożyć do masy czekoladowo-orzechowej, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła. Gotowy mus przelać do salaterek lub pucharków i….podać.
Pomarańczowy mus z nerkowców
Składniki: 2 szklanki nerkowców HELIO GOLD 3/4 opakowania daktyli HELIO GOLD, sok z 3 pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy; 1-2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych HELIO, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii, szczypta soli.
Orzechy moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Daktyle zamaczamy w soku pomarańczowym do momentu aż będą miękkie. Następnie do blendera wkładamy nerkowce, daktyle wraz z sokiem w którym się moczyły, pozostały sok, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zmiksować na gładki, aksamitny krem. Podawać schłodzony. Mus jogurtowy z nerkowców
Składniki: 150 gram nerkowców HELIO GOLD sok z 1/2 cytryny skorka z cytryny 2 łyżki ksylitolu lub stewii odrobina wody 1/2 szklanki mleka ryżowego odrobina jogurtu greckiego
Przygotowanie: Nerkowce namoczyć w wodzie na noc. W kolejnym dniu odsączyć, dodać sok, skórkę i naturalny słodzik. Dodać mleko ryżowe i jogurt, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Przyozdobić owocami i schłodzić. Polecany szczególnie dla osób na diecie odchudzającej
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]
Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]