Podane na zimno lub ciepło, w pucharkach zachwycają smakiem, wyglądem i są wykwintnym deserem dla gości. Dodatkową zaletą jest to, że ich przygotowanie zawsze się uda. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych ani karkołomnego i długotrwałego przygotowywania wedle skomplikowanego przepisu. Są szybkie, efektowne i zawsze smakują.
Mus orzechowo-czekoladowy
Składniki: 30 dag orzechów włoskich HELIO GOLD 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 3 jajka 50 g cukru 2 łyżki dobrego rumu 150 g słodkiej śmietanki 30%
Sposób przygotowania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić je do rondelka i podlać śmietaną. Dodać kawę rozpuszczalną i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie zdjąć rondelek z ognia do ostygnięcia. W miedzy czasie obrane orzechy drobno poszatkować, a najlepiej zmiksować w blenderze. Dodać je do czekolady, wymieszać. Natomiast do żółtek dodać cukier i razem utrzeć na puszystą masę. Dodać jeszcze rum i połączyć. Żółtka przełożyć do masy czekoladowo-orzechowej, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła. Gotowy mus przelać do salaterek lub pucharków i….podać.
Pomarańczowy mus z nerkowców
Składniki: 2 szklanki nerkowców HELIO GOLD 3/4 opakowania daktyli HELIO GOLD, sok z 3 pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy; 1-2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych HELIO, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii, szczypta soli.
Orzechy moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Daktyle zamaczamy w soku pomarańczowym do momentu aż będą miękkie. Następnie do blendera wkładamy nerkowce, daktyle wraz z sokiem w którym się moczyły, pozostały sok, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zmiksować na gładki, aksamitny krem. Podawać schłodzony. Mus jogurtowy z nerkowców
Składniki: 150 gram nerkowców HELIO GOLD sok z 1/2 cytryny skorka z cytryny 2 łyżki ksylitolu lub stewii odrobina wody 1/2 szklanki mleka ryżowego odrobina jogurtu greckiego
Przygotowanie: Nerkowce namoczyć w wodzie na noc. W kolejnym dniu odsączyć, dodać sok, skórkę i naturalny słodzik. Dodać mleko ryżowe i jogurt, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Przyozdobić owocami i schłodzić. Polecany szczególnie dla osób na diecie odchudzającej
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Utrzymanie zdrowia, szczupłej sylwetki i dobrych nawyków wymaga pewnego wysiłku. Szczególnie wtedy, kiedy nadchodzi czas celebracji i późnych biesiad przy wspólnym stole. To, że warto podejmować taki wysiłek jest bezsprzeczne, a i w takich miłych momentach – możliwe! Można to robić nie tylko od Święta. Kulinarne możliwości świąteczne w czasie wiosny są tak naprawdę nieskończone. Jest to spowodowane przeplataniem się przepisów regionalnych, tradycji wcześniejszych pokoleń z nowoczesnymi trendami związanymi z uwagą […]
Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów. I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub […]