Podane na zimno lub ciepło, w pucharkach zachwycają smakiem, wyglądem i są wykwintnym deserem dla gości. Dodatkową zaletą jest to, że ich przygotowanie zawsze się uda. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych ani karkołomnego i długotrwałego przygotowywania wedle skomplikowanego przepisu. Są szybkie, efektowne i zawsze smakują.
Mus orzechowo-czekoladowy
Składniki: 30 dag orzechów włoskich HELIO GOLD 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 3 jajka 50 g cukru 2 łyżki dobrego rumu 150 g słodkiej śmietanki 30%
Sposób przygotowania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić je do rondelka i podlać śmietaną. Dodać kawę rozpuszczalną i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie zdjąć rondelek z ognia do ostygnięcia. W miedzy czasie obrane orzechy drobno poszatkować, a najlepiej zmiksować w blenderze. Dodać je do czekolady, wymieszać. Natomiast do żółtek dodać cukier i razem utrzeć na puszystą masę. Dodać jeszcze rum i połączyć. Żółtka przełożyć do masy czekoladowo-orzechowej, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła. Gotowy mus przelać do salaterek lub pucharków i….podać.
Pomarańczowy mus z nerkowców
Składniki: 2 szklanki nerkowców HELIO GOLD 3/4 opakowania daktyli HELIO GOLD, sok z 3 pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy; 1-2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych HELIO, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii, szczypta soli.
Orzechy moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Daktyle zamaczamy w soku pomarańczowym do momentu aż będą miękkie. Następnie do blendera wkładamy nerkowce, daktyle wraz z sokiem w którym się moczyły, pozostały sok, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zmiksować na gładki, aksamitny krem. Podawać schłodzony. Mus jogurtowy z nerkowców
Składniki: 150 gram nerkowców HELIO GOLD sok z 1/2 cytryny skorka z cytryny 2 łyżki ksylitolu lub stewii odrobina wody 1/2 szklanki mleka ryżowego odrobina jogurtu greckiego
Przygotowanie: Nerkowce namoczyć w wodzie na noc. W kolejnym dniu odsączyć, dodać sok, skórkę i naturalny słodzik. Dodać mleko ryżowe i jogurt, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Przyozdobić owocami i schłodzić. Polecany szczególnie dla osób na diecie odchudzającej
Mindfulness oznacza maksymalne zanurzenie w obecnej chwili i uważną obserwację ciała, umysłu i otoczenia podczas spożywania posiłku. Jest to zaprzeczenie sposobu, w jaki większość z nas podchodzi do jedzenia. Często jemy w biegu, bezrefleksyjnie przełykając kolejne kęsy pożywienia. Niektórzy jedzeniem zabijają nudę, smutek, niepowodzenia i traktują jako namiastkę miłości. Mindful eating umożliwia oddzielenie jedzenia od emocji, co kładzie kres kompulsywnemu objadaniu się i nocnym wizytom w lodówce. Mindful […]
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]
Jesteśmy zajęci kupowaniem szkolnej wyprawki, planowaniem zajęć pozalekcyjnych oraz innymi przygotowaniami. W tym ferworze warto pamiętać o zdrowej diecie, która dostarczy uczniom wartościowych składników pomagających w wysiłku fizycznym i intelektualnym. Sprawdźcie, co włożyć do pojemnika z drugim śniadaniem, aby było i słodko i zdrowo. Od tego roku ma nie być tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych – ale po drodze do szkoły dzieci często kupują niezdrowe słodycze lub napoje w okolicznych sklepikach. Co zatem włożyć […]