Święta, święta… a co po świętach? Ociężałość, zły nastrój, detoks? Otóż nie! Ten magiczny, wyczekiwany czas w roku nie powinien zakończyć się poczuciem winy, że sylwetka ucierpi przez chwilę przyjemności, jaką jest rodzinne rozkoszowanie się jedzeniem. Jak temu zapobiegać?
Kluczem do rozsądnego patrzenia na czas świąt jest przede wszystkim nastawienie się na jakość wspólnego czasu z ludźmi, których lubimy, cenimy, kochamy. Spokój, zwolnienie, radość – czy nie brzmią motywująco? Z pewnością tak, ale musimy się do tego bardziej przyłożyć. W czasie świątecznym nie chodzi o zasiadanie przy suto zastawionym stole i jedzenie aż po dyskomfort w trawieniu. Minimalizm jest tu zdecydowanie najlepszą formą uciechy. Z pojęciem tym wiąże się również to, jakie składniki wykorzystamy do potraw lub na przekąski.
Kuchnia polska w swoich propozycjach wykorzystuje wiele dobroczynnych składników, takich jak suszone owoce, orzechy czy nasiona oleiste. W niektórych regionach Polski morele czy żurawinę dodaje się również do posiłków wytrawnych, m.in. z rybami. Bożonarodzeniowe smakołyki zawierają wiele zdrowych komponentów, np. kluski z makiem, kutia, kasza ze śliwkami, makowce. Nie dość, że takie potrawy smaczne to jeszcze można je naprawdę szybko przyrządzić! Do makaronu ale i wybornego makowca świetnie nadaje się masa makowa z bakaliami HELIO. Taka standardowa porcja klusków z makiem czy właśnie makowca do czarnej kawy będzie rozkosznym akcentem podczas rozmów z bliskimi.
Najmłodszym biesiadnikom można proponować suszone owoce z linii HELIO SoSoft, czy też degustację kutii HELIO, gdzie głównymi atrakcjami są: mak i bakalie. A kto nie lubi kompotu z suszu? Ten nie próbował go przygotować z suszem HELIO! Warto pamiętać, że bakalie to zbawienne dla jelit źródło błonnika, ale składników, takich jak żelazo, potas, witaminy z grupy B i korzystnych tłuszczów wspomagających zdrowie mózgu.
W dbałości o sylwetkę, nastrój, dobre samopoczucie liczy się jakość składników i umiar w ich spożyciu. Postawmy na cenny, jedyny taki czas w roku, a będziemy z lekkością oraz satysfakcją iść ku nowemu!
Piśmiennictwo:
Ciemniewska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie.
Malinowska E., Szefer P. (2007). Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach. Roczniki PZH, 58(1), 339-343
Uzundumlu A., Karabacak T., Abdifatah A., Apricotproductionforecast in countries for 2018-2025
Materiał powstał we współpracy z @milena.nosek.dietetyk
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]
Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna. Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ […]
W sztuce wypieków o sukcesie decydują detale. Czar słodkich babeczek, tortów, serników to nie tylko ich smak, ale i wygląd. Bywa, że oprócz lukrowanych różyczek, ażurowych ozdób i kolorowych posypek, chcemy wyrazić poprzez słodycz deseru nasze uczucia, myśli o kimś bliskim lub po prostu złożyć życzenia….Świetnie do tego nadają się nasze ekspresowe polewy i dekoracje w formię okrągłych pastylek. Możesz je rozpuścić, „narysować” nimi dowolny motyw lub ułożyć z nich dowolne […]