Święta, święta… a co po świętach? Ociężałość, zły nastrój, detoks? Otóż nie! Ten magiczny, wyczekiwany czas w roku nie powinien zakończyć się poczuciem winy, że sylwetka ucierpi przez chwilę przyjemności, jaką jest rodzinne rozkoszowanie się jedzeniem. Jak temu zapobiegać?
Kluczem do rozsądnego patrzenia na czas świąt jest przede wszystkim nastawienie się na jakość wspólnego czasu z ludźmi, których lubimy, cenimy, kochamy. Spokój, zwolnienie, radość – czy nie brzmią motywująco? Z pewnością tak, ale musimy się do tego bardziej przyłożyć. W czasie świątecznym nie chodzi o zasiadanie przy suto zastawionym stole i jedzenie aż po dyskomfort w trawieniu. Minimalizm jest tu zdecydowanie najlepszą formą uciechy. Z pojęciem tym wiąże się również to, jakie składniki wykorzystamy do potraw lub na przekąski.
Kuchnia polska w swoich propozycjach wykorzystuje wiele dobroczynnych składników, takich jak suszone owoce, orzechy czy nasiona oleiste. W niektórych regionach Polski morele czy żurawinę dodaje się również do posiłków wytrawnych, m.in. z rybami. Bożonarodzeniowe smakołyki zawierają wiele zdrowych komponentów, np. kluski z makiem, kutia, kasza ze śliwkami, makowce. Nie dość, że takie potrawy smaczne to jeszcze można je naprawdę szybko przyrządzić! Do makaronu ale i wybornego makowca świetnie nadaje się masa makowa z bakaliami HELIO. Taka standardowa porcja klusków z makiem czy właśnie makowca do czarnej kawy będzie rozkosznym akcentem podczas rozmów z bliskimi.
Najmłodszym biesiadnikom można proponować suszone owoce z linii HELIO SoSoft, czy też degustację kutii HELIO, gdzie głównymi atrakcjami są: mak i bakalie. A kto nie lubi kompotu z suszu? Ten nie próbował go przygotować z suszem HELIO! Warto pamiętać, że bakalie to zbawienne dla jelit źródło błonnika, ale składników, takich jak żelazo, potas, witaminy z grupy B i korzystnych tłuszczów wspomagających zdrowie mózgu.
W dbałości o sylwetkę, nastrój, dobre samopoczucie liczy się jakość składników i umiar w ich spożyciu. Postawmy na cenny, jedyny taki czas w roku, a będziemy z lekkością oraz satysfakcją iść ku nowemu!
Piśmiennictwo:
Ciemniewska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie.
Malinowska E., Szefer P. (2007). Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach. Roczniki PZH, 58(1), 339-343
Uzundumlu A., Karabacak T., Abdifatah A., Apricotproductionforecast in countries for 2018-2025
Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, […]
Podane na zimno lub ciepło, w pucharkach zachwycają smakiem, wyglądem i są wykwintnym deserem dla gości. Dodatkową zaletą jest to, że ich przygotowanie zawsze się uda. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych ani karkołomnego i długotrwałego przygotowywania wedle skomplikowanego przepisu. Są szybkie, efektowne i zawsze smakują. Mus orzechowo-czekoladowy Składniki: 30 dag orzechów włoskich HELIO GOLD 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 3 jajka […]
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]