Waniliowe, truskawkowe ale i chałwowe, makowe, bakaliowe, pistacjowe, malaga….. Na patyku i w wafelku. Kupione albo zrobione samodzielnie… Lody. Deser ponadczasowy, zawsze modny. Kosmopolita, który bywa dzieckiem:) Bo to z młodzieńczych lat pamiętamy wyprawy do sklepu po nasze wymarzone smaki dzieciństwa….
Domowe lody bakaliowe
Potrzebujemy: pół litra mleka (3,2 % tłuszczu), śmietankę kremówkę – opakowanie ok. 250 ml, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy i dowolne bakalie HELIO (orzechy, rodzynki, owoce suszone etc.)
Przepis
Zagotuj mleko z szklanką cukru i cukrem waniliowym, cały czas mieszając by cukier się perfekcyjnie rozpuścił. Pozostaw do ostygnięcia. Żółtka trzeba dokładnie utrzeć z pół szklanki cukru pudru. Mleko ponownie lekko podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Ciepłe powoli dodawaj do żółtek, delikatnie ubijając. Mieszankę przelej do rondelka i ucieraj na ogniu aż krem zgęstnieje. Śmietanę trzeba dokładnie ubić i dodać do kremu razem z bakaliami, delikatnie wszystko wymieszać. Masę włożyć na ok. 30 min. do lodówki, po czym zmiksować na najwyższych obrotach na puszystą piankę. Ponownie włożyć do lodówki tym razem do zamrażalnika na około 20 minut. Gotowe. Można wyjadać dowoli:)
Dla ciekawskich – skąd się wzięły lody?
O pierwszych zimnych deserach nie można powiedzieć, że były lodami. Zazwyczaj w Grecji i Rzymie spożywano połupany lód, polany winem, sokiem albo miodem. Ten ostatni sposób przyrządzania był przysmakiem samego Nerona. W XVII wieku na Bliskim Wschodzie europejscy podróżnicy spotykali danie bardzo podobne do tego, które podawano na starożytnych ucztach. Były to shorbety (sorbety), lub jak mówi się w języku włoskim sorbire, czyli jedz i pij równocześnie.
Największym przełomem dla lodowych deserów okazał się wiek XIX. Przysmak ten przestał być osiągalny tylko dla ludzi z najwyższych warstw społecznych. Zawitał „pod strzechy” dzięki opatentowaniu w Stanach Zjednoczonych, a potem w Europie domowych maszyn do robienia lodów. Lody trafiły też na ulicę, dzięki włoskim emigrantom. Ich produkty nie były przyrządzane w szczególnie higienicznych warunkach, ale dzięki nim smak lodowego przysmaku mogli poznać również biedniejsi ludzie. Kupowano je nie tak jak obecnie w waflowych rożkach, ale w kieliszkach z cienkiego szkła z grubym dnem nazywanych popularnie „penny lick”, co można przetłumaczyć jako „liż za pensa”. Była to porcja lodów na jeden raz.
Na przełomie XIX i XX wieku do użytku weszły dobrze znane nam dzisiaj rożki do lodów. W tym samym okresie można było zamawiać lody do domu, co dało możliwość tworzenia bardzo szybkich deserów, na przykład wtedy, gdy pojawili się niespodziewani goście. W Londynie można było zamówić blok lodu, który wystarczał nawet dla 8 osób. Po jego dostarczeniu wystarczyło pokroić biszkopt, tak aby wielkością pasował do pokrojonych w plastry lodów. Następnie na srebrnym półmisku układano ciasto i lody, a po bokach w szklanych salaterkach ustawiano konfitury, bądź wiśnie z syropu zalane odrobiną alkoholu i w ten sposób tworzył się ekspresowy a zarazem elegancki deser…Dzisiaj nawet nie zastanawiamy się, że ten deser jest z nami od ponad 2000 lat. Nowe smaki, czasem zaskakujące towarzyszą nam prawie w każdej cukierence czy sklepie. Niemniej, przygotowanie domowych prawdziwych lodów na śmietanie kremówce, gwarantuje nam niepowtarzalny smak. Tego smaku nie kupimy w żadnym hipermarkecie. O podziwie ze strony gości, nie ma co wspominać:-)
Jesteśmy zajęci kupowaniem szkolnej wyprawki, planowaniem zajęć pozalekcyjnych oraz innymi przygotowaniami. W tym ferworze warto pamiętać o zdrowej diecie, która dostarczy uczniom wartościowych składników pomagających w wysiłku fizycznym i intelektualnym. Sprawdźcie, co włożyć do pojemnika z drugim śniadaniem, aby było i słodko i zdrowo. Od tego roku ma nie być tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych – ale po drodze do szkoły dzieci często kupują niezdrowe słodycze lub napoje w okolicznych sklepikach. Co zatem włożyć […]
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie. Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską? Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie […]
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]