Wiosna zawitała u nas na dobre. Często wraz z jej nadejściem czujemy przypływ motywacji do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Chcemy odżywiać się zdrowo i czuć się lekko – w końcu to dobry moment na przygotowanie sylwetki do upragnionego lata. Odpuść stosowanie detoksów, głodówek czy diet sokowych. Z oczyszczaniem organizmu doskonale radzą sobie Twoje narządy – Ty zadbaj o to, aby dostarczyć im wszystkiego co niezbędne, spożywając zbilansowane i urozmaicone posiłki.
Jak powinna wyglądać wiosenna dieta, która będzie sprzyjała nie tylko dobremu samopoczuciu, ale również szczupłej sylwetce?
Przede wszystkim musi być bogata w warzywa i owoce, które warto dodawać do każdego posiłku. Ważna jest także obecność pełnowartościowego białka w postaci chudego mięsa, nabiału, nasion roślin strączkowych czy orzechów. Pieczone nerkowce i migdały Helio dostarczą nie tylko korzystne białko roślinne, ale również składniki mineralne: wapń i fosfor, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego [1].
W zbilansowanej diecie wiosennej powinny pojawić się również węglowodany, które stanowią główne źródło energii i zawierają związki wpływające na poprawę samopoczucia: magnez, cynk oraz witaminy z grupy B [2]. Wybieraj węglowodany w postaci kasz, razowych makaronów, pełnoziarnistego pieczywa oraz suszonych owoców takich jak śliwki So Soft Helio Natura. Dostarczają one również cenny błonnik pokarmowy – składnik szczególnie ważny w diecie odchudzającej, ze względu na zwiększanie treści pokarmowej, co z kolei przekłada się na uczucie sytości [2].
Niemniej ważne w diecie wiosennej są tłuszcze. Często spotykamy się z przekonaniem, że chcąc schudnąć, należy unikać wszystkich tłuszczy, co nie jest zgodne z prawdą. Jest to makroskładnik tak samo ważny jak białko czy węglowodany i niezbędny do tego, aby prawidłowo zbilansować całą dietę. Bardzo istotne jest jednak źródło tłuszczu, dlatego na wiosnę ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, które są bogate w niekorzystne nasycone kwasy tłuszczowe. Wybieraj oleje roślinne, pestki, nasiona i orzechy. Dostarczają one tzw. zdrowe tłuszcze, które wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę serca [3]. Wdrożenie ich do diety jest banalnie proste. Wystarczy, że dodasz pestki dyni Helio do sałatki albo posypiesz kanapki słonecznikiem łuskanym Helio. Sezam Helio sprawdzi się idealnie jako dodatek do jogurtu z owocami.
Wiosenna dieta odchudzająca musi być różnorodna – dzięki temu mamy pewność, że dostarczamy do organizmu wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wprowadzenie kilku drobnych zmian w diecie sprawi, że Twój organizm odwdzięczy Ci się dobrym zdrowiem i sylwetką na lata, a nie tylko na nadchodzące lato!
Zainspiruj się do zmian z naszym przykładowym wiosennym menu:
Śniadanie:
Czekoladowa owsianka z mięsistymi bakaliami HELIO Natura So Soft – daktylami, suszoną żurawiną i figami
II śniadanie:
Kanapka z pastą z ekologicznych nasion słonecznika Helio Natura, rzodkiewką i szczypiorkiem
Obiad:
Pomidorowe curry z kurczaka z warzywami i brązowym ryżem posypane prażonymi orzechami nerkowca Helio Natura
Kolacja:
Sałatka szpinakowa z gruszką, serem blue i ekologicznymi orzechami włoskimi Helio Natura
Autorką artykułu jest Marta Białek – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy. Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi […]
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]