Błonnik w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm.
Białko w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem białka są orzechy laskowe, włoskie, pecan, brazylijskie, nerkowca a także pistacje i migdały kalifornijskie. Zawartość białka w tych produktach jest na poziomie 5 – 6 gramów na porcję (30 g) – jest to bardzo wysoka zawartość.
Tłuszcze w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych są orzechy laskowe, włoskie, pecan, brazylijskie, nerkowca a także pistacje i migdały kalifornijskie. Produkty te zawierają średnio około 30 gramów jednonienasyconych oraz około 10 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 gramów. Są wyjątkowo godnym polecenia źródłem dobrych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych z rodziny Omega.
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
Przeciętnie całkowite zapotrzebowanie organizmu człowieka wynosi ok. 2000 kcal dla kobiet i 2500 kcal dla mężczyzn. Bakalie są bardzo dobrym źródłem energii i warto, aby pokrywały ok. 10 – 20% całkowitego zapotrzebowania. Ze względu na niski indeks glikemiczny (ok. 15 dla orzechów, ok. 30 – 40 dla suszonych owoców) mogą być również elementem diety osób chorych na cukrzycę bądź chcących zredukować masę ciała. Bakalie są rewelacyjnym źródłem energii dla sportowców ze względu na wysoką gęstość energetyczną.
Dr n. med. Anna Lewitt Dietetyk i Trener Żywienia® Trener Osobisty® Centrum Treningu Osobistego® i Dietetyki EGO
www.centrumego.pl
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]
Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście. Farba drukarska z orzecha włoskiego Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi). Liny z banana Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących […]
Znów ochota na coś słodkiego? Zamiast sięgać po kaloryczne przekąski, postaw na naturalnie zdrowe owoce suszone HELIO, z mocą wartościowych składników odżywczych. Zimowa aura za oknem i krótkie dni sprawiają, że o tej porze roku potrzebujemy więcej energii, dlatego szukamy jej często w słodyczach, które mają nam poprawić samopoczucie 🙂 Jednak zamiast objadać się niezdrowymi przekąskami, warto postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę m.in. o dużej zawartości błonnika, który ustabilizuje […]