Błonnik w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm.
Białko w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem białka są orzechy laskowe, włoskie, pecan, brazylijskie, nerkowca a także pistacje i migdały kalifornijskie. Zawartość białka w tych produktach jest na poziomie 5 – 6 gramów na porcję (30 g) – jest to bardzo wysoka zawartość.
Tłuszcze w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych są orzechy laskowe, włoskie, pecan, brazylijskie, nerkowca a także pistacje i migdały kalifornijskie. Produkty te zawierają średnio około 30 gramów jednonienasyconych oraz około 10 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 gramów. Są wyjątkowo godnym polecenia źródłem dobrych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych z rodziny Omega.
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
Przeciętnie całkowite zapotrzebowanie organizmu człowieka wynosi ok. 2000 kcal dla kobiet i 2500 kcal dla mężczyzn. Bakalie są bardzo dobrym źródłem energii i warto, aby pokrywały ok. 10 – 20% całkowitego zapotrzebowania. Ze względu na niski indeks glikemiczny (ok. 15 dla orzechów, ok. 30 – 40 dla suszonych owoców) mogą być również elementem diety osób chorych na cukrzycę bądź chcących zredukować masę ciała. Bakalie są rewelacyjnym źródłem energii dla sportowców ze względu na wysoką gęstość energetyczną.
Dr n. med. Anna Lewitt Dietetyk i Trener Żywienia® Trener Osobisty® Centrum Treningu Osobistego® i Dietetyki EGO
www.centrumego.pl
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]
Nieregularne spożywanie posiłków, za dużo słodyczy i fast foodów, za mało ruchu… To tylko niektóre przyczyny odkładania się tłuszczu w okolicach talii. Jeśli szukasz sprawdzonych sposobów na płaski brzuch, najpierw zastanów się nad swoimi dotychczasowymi nawykami żywieniowymi i dokonaj zmian w codziennym menu… najlepiej z HELIO 🙂 1. Jedz regularnie Odpowiednia, dobrze urozmaicona dieta to podstawa, dlatego zaplanuj swój dzień tak, by znalazło się w Twoim menu 4- 5 […]
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]