Błonnik w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm.
Białko w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem białka są orzechy laskowe, włoskie, pecan, brazylijskie, nerkowca a także pistacje i migdały kalifornijskie. Zawartość białka w tych produktach jest na poziomie 5 – 6 gramów na porcję (30 g) – jest to bardzo wysoka zawartość.
Tłuszcze w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych są orzechy laskowe, włoskie, pecan, brazylijskie, nerkowca a także pistacje i migdały kalifornijskie. Produkty te zawierają średnio około 30 gramów jednonienasyconych oraz około 10 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 gramów. Są wyjątkowo godnym polecenia źródłem dobrych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych z rodziny Omega.
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
Przeciętnie całkowite zapotrzebowanie organizmu człowieka wynosi ok. 2000 kcal dla kobiet i 2500 kcal dla mężczyzn. Bakalie są bardzo dobrym źródłem energii i warto, aby pokrywały ok. 10 – 20% całkowitego zapotrzebowania. Ze względu na niski indeks glikemiczny (ok. 15 dla orzechów, ok. 30 – 40 dla suszonych owoców) mogą być również elementem diety osób chorych na cukrzycę bądź chcących zredukować masę ciała. Bakalie są rewelacyjnym źródłem energii dla sportowców ze względu na wysoką gęstość energetyczną.
Dr n. med. Anna Lewitt Dietetyk i Trener Żywienia® Trener Osobisty® Centrum Treningu Osobistego® i Dietetyki EGO
www.centrumego.pl
Między innymi z tego powodu wiele osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba. My proponujemy kilka przepisów na domowych chleb z bakaliami. Chleb bakaliowo-bananowo Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 0,5 szklanki orzechów włoskich HELIO GOLD 0,5 szklanki rodzynków HELIO Natura 0,25 szklanki suszonej żurawiny HELIO Natura 0,25 szklanki płatków migdałowych HELIO 0,25 szklanki cukru trzcinowego 200 g mąki orkiszowej drobnej […]
Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić […]
Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J? Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać […]