Wielkanocne tradycje kulinarne w nowej odsłonie

Jajka przygotowywane na wiele sposobów to główny składnik wielkanocnej kuchni. Tworzymy z nich również pisanki, które ozdobione kolorami, tworzą wspaniałą dekorację na świątecznym stole. Wśród kulinarnych tradycji związanych ze świętami Wielkiej Nocy znajdziemy jeszcze drożdżowe babki i słodkie mazurki udekorowane migdałami i orzechami. A gdyby tak nadać wielkanocnym potrawom nową odsłonę? Co powiesz na deser makowy, mus kajmakowy z orzechami lub tartę wegańską z pastą z nerkowców? Poznaj nowe wideoprzepisy Helio i zaskocz wszystkich domowników nowymi, wielkanocnymi smakami!

Składniki na jajka wielkanocne HELIO :

  • Ugotowane jajka 5 sztuk
  • Pieczone nerkowce HELIO Natura
  • Orzechy pekan HELIO
  • Prażone orzechy laskowe HELIO Natura
  • Sezam łuskany HELIO
  • Mix sałatkowy italia HELIO
  • Szpinak baby 150 g
  • Awokado
  • Sok z ½ cytryny
  • Cebula
  • Masło 20 g
  • Sól, pieprz
  • Majonez 2 łyżki
  • Świeża bazylia

Przygotownie:

Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i przekrawamy. Nerkowce moczymy w wodzie przez pół godziny. Avocado łączymy z żółtkami, sokiem z cytryny i przyprawami. Szalotkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak. Całość blendujemy razem z orzechami nerkowca. Dodajemy posiekane orzechy pekan i laskowe. Wydrążone jajka dekorujemy rękawem cukierniczym. Przystrajamy  kilkoma rozdrobnionymi orzechami bazylią i sezamem.

Składniki na deser makowy HELIO:

  • 1/2 puszki masy makowej HELIO
  • Skórki cytrynowe HELIO
  • Orzechy pekan HELIO
  • Prażone orzechy laskowe HELIO Natura
  • Płatki migdałowe HELIO
  • Polewa i dekoracja deserowa HELIO
  • 150 g twarożku
  • 1 żółtko
  • 100 g pokrojonych w plasterki bananów
  • 150 ml śmietany kremówki

Przygotowanie: 

Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając skórkę cytrynową. Ubijamy śmietanę. Łączymy masę makową z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy polewą.

Składniki na tartę z pastą z nerkowców HELIO:

  • Gotowe ciasto na tartę
  • 4 opakownia pieczonych orzechów nerkowca HELIO Natura
  • 1 paczka pistacji prażonych HELIO Natura
  • 1 paczka prażonych orzechów laskowych HELIO Natura
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • woda – ⅓ szklanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 paczka pestek dyni pieczonej z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura
  • 1 paczka śliwek HELIO SoSoft
  • 1 paczka słonecznika łuskanego HELIO Natura
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy  z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.Wegański serek  z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa.  Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut. Gotową tartę  ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Równie szybko i pysznie wyczarujecie mus kajmakowy z orzechami HELIO.

Składniki na mus kajmakowy z orzechami HELIO:

  • 1 puszka masy krówkowej HELIO
  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ciastek maślanych
  • 1 paczka prażonych orzechów laskowych HELIO Natura
  • 1 paczka orzechów pekan HELIO
  • 1 paczka orzechów makadamia HELIO
  • 1 paczka daktyli Helio SoSoft
  • 1 paczka moreli HELIO SoSoft
  • 1 paczka fig SoSoft
  • 1 paczka płatków migdałowych HELIO

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy  ser mascarpone.  Krem mieszamy z masą kajmakową. Układamy deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone orzechy, mus kajmakowy, pokrojone owoce SoSoft, pokruszone ciastka, orzechy i płatki migdałowe. Opcjonalnie do przystrojenia można dodać polewę i dekorację mleczną HELIO oraz winogrona.

Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.

Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?

Na naszym kanale YouTube znajdziesz  m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.

By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, smakowite polewy i dekoracje… Dzięki naszym niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom – w prosty, szybki i efektowny sposób wyczarujesz wspaniałą wielkanoc o smaku bakalii HELIO!

Udostępnij artykuł