Jajka przygotowywane na wiele sposobów to główny składnik wielkanocnej kuchni. Tworzymy z nich również pisanki, które ozdobione kolorami, tworzą wspaniałą dekorację na świątecznym stole. Wśród kulinarnych tradycji związanych ze świętami Wielkiej Nocy znajdziemy jeszcze drożdżowe babki i słodkie mazurki udekorowane migdałami i orzechami. A gdyby tak nadać wielkanocnym potrawom nową odsłonę? Co powiesz na deser makowy, mus kajmakowy z orzechami lub tartę wegańską z pastą z nerkowców? Poznaj nowe wideoprzepisy Helio i zaskocz wszystkich domowników nowymi, wielkanocnymi smakami!
Składniki na jajka wielkanocne HELIO :
Przygotownie:
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i przekrawamy. Nerkowce moczymy w wodzie przez pół godziny. Avocado łączymy z żółtkami, sokiem z cytryny i przyprawami. Szalotkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak. Całość blendujemy razem z orzechami nerkowca. Dodajemy posiekane orzechy pekan i laskowe. Wydrążone jajka dekorujemy rękawem cukierniczym. Przystrajamy kilkoma rozdrobnionymi orzechami bazylią i sezamem.
Składniki na deser makowy HELIO:
Przygotowanie:
Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając skórkę cytrynową. Ubijamy śmietanę. Łączymy masę makową z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy polewą.
Składniki na tartę z pastą z nerkowców HELIO:
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.Wegański serek z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa. Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut. Gotową tartę ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Równie szybko i pysznie wyczarujecie mus kajmakowy z orzechami HELIO.
Składniki na mus kajmakowy z orzechami HELIO:
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy ser mascarpone. Krem mieszamy z masą kajmakową. Układamy deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone orzechy, mus kajmakowy, pokrojone owoce SoSoft, pokruszone ciastka, orzechy i płatki migdałowe. Opcjonalnie do przystrojenia można dodać polewę i dekorację mleczną HELIO oraz winogrona.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?
Na naszym kanale YouTube znajdziesz m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.
By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, smakowite polewy i dekoracje… Dzięki naszym niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom – w prosty, szybki i efektowny sposób wyczarujesz wspaniałą wielkanoc o smaku bakalii HELIO!
Co warto wiedzieć? Morwa biała to pochodząca z Chin roślina, której właściwości przez lata były przedmiotem badań naukowców. Od bardzo dawna, również w Polsce, wykorzystywano ją w medycynie ludowej, ponieważ zaobserwowano korzystny wpływ, jaki wywiera na organizm człowieka. W późniejszym okresie o tej roślinie zapomniano i do dzisiaj mało kto o niej słyszał. Tymczasem warto jej się przyjrzeć uważnie, gdyż z powrotem zyskuje dawną popularność. Najczęściej można dostać ją w postaci suszonych owoców oraz liści, z których przyrządza […]
W najbliższą sobotę 27 kwietnia na stadionie OSiR Bemowo w Warszawie odbędzie się wielkie święto polskiej piłki nożnej – XV Mistrzostwa Polski Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. W XV Mistrzostwach Polski weźmie udział 40 drużyn z domów dziecka z całej Polski (dziewczęta i chłopcy do 17 roku życia). W tym roku drużyna, w której składzie wystąpią Dariusz Dziekanowski, Jacek Krzynówek, Tomasz Kłos, Radosław Majdan, Adrian Mierzejewski […]
Karnawał to czas, w którym królują pyszne przekąski i wyszukane desery. Podczas wieczornych przyjęć z przyjaciółmi, czy spędzania czasu z rodziną – jedzenie stanowi ważną część tej każdej, wyjątkowej chwili. Podczas karnawału zainspiruj się z HELIO i stwórz deser, który nie tylko będzie szybki w przygotowaniu, ale też zaskoczy Twoich domowników i gości pysznym smakiem! Idealnie dobrane składniki… Przedstawiamy Wam przepis na TARTĘ KAJMAKOWĄ z masą HELIO. Do przygotowania tego deseru potrzebne będą: 2 […]