Wegetariańska sałatka z nerkowcami

Nie masz pomysłu na letni obiad lub sałatkę, która będzie hitem podczas grilla z przyjaciółmi? Wystarczy, że zainspirujesz się z Helio. Wegetariańska sałatka z rigatoni, nerkowców
i ciecierzycy sprawdzi się też wtedy, kiedy nie masz pomysłu na pyszne drugie śniadanie. Jej przygotowanie jest wyjątkowe proste, a smak sprawi, że będzie częstym gościem na Twoim stole. Zobaczcie przepis na tą pyszną, wakacyjną sałatkę pełną smacznych składników.

SKŁADNIKI:
• 1 opak. Nerkowców pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 1 puszka ciecierzycy • 1 opak. makaronu penne rigate • 10 dag fety • 1 cukinia • 2-3 pomidory • 1 papryka • 2-3 dymki ze szczypiorem • 8-10 łyżek oliwy • 5-6 łyżki pikantnego keczupu • 2 ząbki czosnku • po 3-4 gałązki bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu • sól • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć makaron i gotuj na dużym ogniu bez przykrycia do czasu, aż będzie al dente (około 10 minut). Makaron odcedź. W misce, w której będzie podawana sałatka, wymieszaj na sos: oliwę, keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze ciepły makaron włóż do sosu i wymieszaj, by penne równomiernie się nim pokryły. Warzywa umyj, oczyść. Cukinię pokrój w plasterki, blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, odsącz. Pomidory i paprykę pokrój dowolnie. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Przygotowane składniki włóż do miski z makaronem. Sałatkę posyp pestkami dyni oraz nerkowcami i pestkami słonecznika (można je uprzednio podprażyć na suchej patelni). Całość lekko wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, odstaw pod przykryciem na 10-15 minut, aby smaki się połączyły.

Smacznego!

Udostępnij artykuł