Boże Narodzenie to niezwykły okres, na który z niecierpliwością czekają nie tylko ci najmłodsi. Planowanie świątecznych potraw to jeden z nieodzownych elementów przygotowań. Poza tradycyjnymi specjałami, jak barszcz z uszkami czy ryba po grecku, na stole z pewnością nie zabraknie słodkich wypieków. Zwyczaj związany z pieczeniem makowca, sernika lub innych świątecznych wypieków będzie pielęgnowany w niejednym polskim domu. Choć bożonarodzeniowe słodkości cieszą się ogromną popularnością, wiele z nich może dostarczyć nam pokaźnych ilości cukru i niepotrzebnych dodatków spożywczych. Dlatego podczas tegorocznych Świąt postaw na własnoręcznie przygotowane wyroby z naturalnymi składnikami, które, poza tradycyjnym smakiem, dostarczą również cennych składników odżywczych.
Do przygotowania makowca bez wątpienia przyda się masa makowa HELIO. Jest to produkt bezglutenowy, dlatego bez obaw można wykorzystać go w świątecznych wypiekach, jeśli my sami lub ktoś z naszych bliskich zmaga się z nietolerancją glutenu. Ponadto, mak jest cennym źródłem wapnia, który przyczynia się utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Kolejnym równie popularnym ciastem przygotowywanym na Boże Narodzenie jest sernik. Jeśli wersja z rodzynkami nie każdemu przypada do gustu można spróbować tej z daktylami HELIO So Soft! Ich dodatek wzbogaci ciasto w potas i miedź, dzięki czemu funkcjonowanie układu nerwowego będzie zdecydowanie sprawniejsze.
Zapach cynamonu i innych korzennych przypraw skusi niejednego do przygotowania świątecznych pierniczków. Puśćmy w niepamięć sklepowe półki przepełnione sztucznymi ozdobami i postawmy na naturalne dekoracje! Idealną bazą będą masy kajmakowe HELIO. Przygotowane są z pełnego mleka, a na dodatek brak w nich oleju palmowego, co czyni z nich zdrowszą alternatywę dla konkurencyjnych produktów. Co więcej, masy kajmakowe HELIO występują w różnych smakach, dzięki czemu z pewnością trafią w gust wszystkich koneserów słodkości. Produkty HELIO można wykorzystać w wigilijnych wypiekach na wiele sposobów, ale ich różnorodność szczególnie przydaje się podczas pieczenia i dekorowania świątecznych pierniczków. Płatki migdałów oraz pieczone orzechy nerkowca, które są źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, niewątpliwie będą smakowitą posypką. Drobno pokrojona suszona morela od HELIO Natura lub żurawina HELIO So Soft mogą stanowić kolorystyczny akcent na Twoich pierniczkach, a dodatkowo dostarczą jednego z najcenniejszych składników dla prawidłowej pracy jelit – błonnika pokarmowego. Warto także nadmienić, że wspomniane suszone owoce HELIO nie zawierają substancji konserwujących.
Poniżej przedstawiamy przepis na idealne pierniczki bożonarodzeniowe, w smaczniejszej i zdrowszej odsłonie:
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI:
Pierniczki:
Dekoracja:
Przygotowanie:
Dwa rodzaje mąk przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Masło podgrzewamy z miodem i erytrolem jedynie do rozpuszczenia składników. Łączymy sypkie składniki z płynną masą i jajkiem. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm, na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy pożądany kształt pierniczków, układamy na blasze i pieczemy około 5-6 min w 190-200st. Ostudzone pierniczki dekorujemy produktami HELIO według upodobań. Niech tegoroczne Boże Narodzenie przepełnione będzie rodzinną atmosferą i wykwintnym smakiem. Produkty HELIO pomogą zaczarować każdy świąteczny stół tak, aby był zastawiony na najwyższym, kulinarnym poziomie!
Autorki artykułu: Ewa Białecka i Marta Białek – dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Święta coraz bliżej. W domu trwają przygotowania, świąteczne porządki, uzupełnianie listy zakupów, gotowanie i pieczenie. A czymże byłyby święta bez Keksa – oczywiście z wykorzystaniem nowego opakowania mieszanki keksowej HELIO. Dziś inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na to ciasto. Składniki: 5 jajek, kropla aromatu pomarańczowego, 25 dag cukru pudru, 25 dag masła, 40 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, orzechy laskowe HELIO, orzechy […]
Lubisz poznawać nowe smaki? Brak Ci pełnych inspiracji pomysłów? Chcesz przygotować pyszny posiłek dla swoich bliskich? Poznaj nasze propozycje! Lato to idealny moment, by zaskoczyć gości nowymi smakami. Zdrowa i pożywna kolacja, idealny lunch? Mamy dla Ciebie dwie propozycje! Co powiesz na sałatkę z pieczonym burakiem, mozzarellą i… orzechami? To połączenie to idealna kompozycja smaków. Wystarczy, że przygotujesz kilka składników: cytrynę, oliwę z oliwek, mozzarellę, liście […]
Zima to idealny czas na wieczory spędzane pod kocem, z ulubionym filmem lub serialem na ekranie. Ale co z przekąskami? Chrupanie przed telewizorem to niemal tradycja, ale często sięgamy po chipsy, słodycze czy inne mało zdrowe smakołyki. Czy można inaczej? Można! Wieczór filmowy wcale nie musi kończyć się wyrzutami sumienia. Bakalie HELIO to idealny sposób na smaczne, zdrowe i pełnowartościowe przekąski, które umilą Ci każdą chwilę relaksu. Dlaczego warto postawić na bakalie? Bakalie to naturalne źródło […]