Polski producent bakalii, popcornów i mas do ciast bez oleju palmowego – HELIO dołącza do akcji promocyjno- informacyjnej „Nie jem palmowego – chronię orangutany!
Każdy, nawet najmniejszy krok w stronę EKO, zbliża nas do dbania o naszą planetę, o nasz wspólny dom – dla nas i dla przyszłych pokoleń! Dla firmy HELIO eliminowanie konserwantów i oleju palmowego to element proekologicznej polityki i priorytet, który idealnie współgra z akcją Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Jej celem jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą produkcja oleju palmowego m.in. dla lasów deszczowych i dla wielu gatunków zwierząt, a także… negatywnego wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie!
Warto wiedzieć: Według Instytutu Żywności i Żywienia, olej palmowy nie jest tłuszczem polecanym w żywieniu, m.in. z uwagi na wysoką (zbliżoną do tłuszczów zwierzęcych) zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego odradza spożywanie tego składnika![1].
Olej palmowy to dziś jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych m.in. przy produkcji żywności przetworzonej. Jak podaje WWF, roczna światowa produkcja oleju palmowego wynosi 66 mln ton. W Polsce, od 2004 roku spożycie oleju palmowego wzrosło o 150%, a średnia roczna konsumpcja w przeliczeniu na jednostkę PKB w 2017 roku wynosiła 711 kg[2].
Olej palmowy otrzymywany jest z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na nasz ekosystem! Wycinka wielkich połaci lasów tropikalnych pod uprawę palm olejowych m.in. na Sumatrze i Borneo jest jednym z czynników, który wpływa na zmniejszenie populacji orangutanów! To dziś gatunek krytycznie (!) zagrożony wyginięciem, o czym przypomina nam organizacja Greenpeace w swojej kampanii, której narratorem jest znana brytyjska aktorka Emma Thompson:
Mając to na uwadze, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszego ekosystemu, firma HELIO opracowała technologię umożliwiającą całkowite wyeliminowanie oleju palmowego w swoich produktach. Nowe masy krówkowe HELIO PREMIUM to przedstawiciele tej technologii. Wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości, przy użyciu pełnego mleka. Dzięki temu, naturalnie smaczne masy do ciast HELIO nie tylko nie zawierają oleju palmowego, ale także wyróżniają się brakiem glutenu i konserwantów. Wzorowy skład mas krówkowych HELIO potwierdza przyznany im certyfikat „Czytaj skład poleca“ oraz liczne nagrody, m.in. Laur Konsumenta. Realizowana przez HELIO polityka eliminowania oleju palmowego, jak i konserwantów znalazła swój wyraz nie tylko w linii mas do ciast HELIO. Brak tłuszczu palmowego charakteryzuje także wszystkie popcorny do mikrofalówki polskiego producenta. Wybierając więc produkty HELIO możemy mieć pewność, że najlepiej zadbamy o zdrowie swoje i swojej rodziny, a także… o ochronę środowiska naturalnego dla przyszłych pokoleń.
Cenna rada: Jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, przyłączmy się razem z HELIO do akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”, dbajmy wspólnie o naszą planetę, sprawdzajmy składy produktów i wybierajmy żywność sprawdzonego producenta. Najlepiej szukajmy produktów ze znakiem: BEZ TŁUSZCZU PALMOWEGO, który znajdziemy m.in. na masach do ciast i popcornach HELIO.
W ten sposób możemy nie tylko chronić swoje zdrowie, ale także nie przyczyniamy się do niszczenia lasów tropikalnych – wskazują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, organizatorzy akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Wybierając dziś takie produkty, jak polskiej firmy HELIO, czyli nie zawierające w swoim składzie oleju palmowego, możemy w znacznym stopniu wpłynąć na ograniczenie ekspansji plantacji i przyczynić się do zmniejszenia zapotrzebowania na ten surowiec. Dlatego podczas codziennych zakupów warto pamiętać, że to MY – konsumenci DECYDUJEMY o losie naszej PLANETY!
Źródło: [1] Na podst. izz.waw.pl [2] Raport WWF „Olej palmowy w Polsce” 2019, wwf.pl
W mikołajkowy weekend, firma HELIO wzięła udział w niezwykłym, bajkowym spotkaniu „Gwiazdka pełna magii”, organizowanym dla dzieci z domów dziecka. Imprezę poprowadziła Natalia Siwiec, a na wszystkie zaproszone dzieci czekało mnóstwo pięknych prezentów i moc atrakcji – m.in. warsztaty kulinarne, których partnerem została bakaliowa marka HELIO. W miniony weekend, firma HELIO wzięła udział w spotkaniu charytatywnym „Gwiazdka pełna magii”, które odbyło się w warszawskim hotelu Radisson […]
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a wybór odpowiednich składników może znacząco wpłynąć na naszą energię i samopoczucie przez resztę dnia. Jednym z pysznych i pożywnych dodatków do śniadania są orzechy w miodzie, a marka HELIO oferuje wyjątkowe orzechy włoskie, które nadają temu połączeniu niezwykły smak. Produkty HELIO znane są z wysokiej jakości, a orzechy włoskie nie są wyjątkiem. Są nie tylko smaczne, ale także bogate w wartości odżywcze. Charakteryzują się intensywnym smakiem i chrupkością, co sprawia, że są idealnym dodatkiem […]
W sobotę, 1 marca 2024 roku, podczas uroczystej Wielkiej Gali Liderów Polskiego Biznesu, HELIO oraz Prezes firmy zostali uhonorowani prestiżową Złotą Statuetką Lidera Polskiego Biznesu. Wyróżnienie to przyznawane jest przez Business Centre Club przedsiębiorstwom, które osiągają najlepsze wyniki finansowe, oferują produkty i usługi najwyższej jakości oraz kierują się zasadami społecznej odpowiedzialności biznesu, przyczyniając się tym samym do rozwoju polskiej gospodarki. Lider Polskiego […]