Polski producent bakalii, popcornów i mas do ciast bez oleju palmowego – HELIO dołącza do akcji promocyjno- informacyjnej „Nie jem palmowego – chronię orangutany!
Każdy, nawet najmniejszy krok w stronę EKO, zbliża nas do dbania o naszą planetę, o nasz wspólny dom – dla nas i dla przyszłych pokoleń! Dla firmy HELIO eliminowanie konserwantów i oleju palmowego to element proekologicznej polityki i priorytet, który idealnie współgra z akcją Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Jej celem jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą produkcja oleju palmowego m.in. dla lasów deszczowych i dla wielu gatunków zwierząt, a także… negatywnego wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie!
Warto wiedzieć: Według Instytutu Żywności i Żywienia, olej palmowy nie jest tłuszczem polecanym w żywieniu, m.in. z uwagi na wysoką (zbliżoną do tłuszczów zwierzęcych) zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego odradza spożywanie tego składnika![1].
Olej palmowy to dziś jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych m.in. przy produkcji żywności przetworzonej. Jak podaje WWF, roczna światowa produkcja oleju palmowego wynosi 66 mln ton. W Polsce, od 2004 roku spożycie oleju palmowego wzrosło o 150%, a średnia roczna konsumpcja w przeliczeniu na jednostkę PKB w 2017 roku wynosiła 711 kg[2].
Olej palmowy otrzymywany jest z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na nasz ekosystem! Wycinka wielkich połaci lasów tropikalnych pod uprawę palm olejowych m.in. na Sumatrze i Borneo jest jednym z czynników, który wpływa na zmniejszenie populacji orangutanów! To dziś gatunek krytycznie (!) zagrożony wyginięciem, o czym przypomina nam organizacja Greenpeace w swojej kampanii, której narratorem jest znana brytyjska aktorka Emma Thompson:
Mając to na uwadze, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszego ekosystemu, firma HELIO opracowała technologię umożliwiającą całkowite wyeliminowanie oleju palmowego w swoich produktach. Nowe masy krówkowe HELIO PREMIUM to przedstawiciele tej technologii. Wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości, przy użyciu pełnego mleka. Dzięki temu, naturalnie smaczne masy do ciast HELIO nie tylko nie zawierają oleju palmowego, ale także wyróżniają się brakiem glutenu i konserwantów. Wzorowy skład mas krówkowych HELIO potwierdza przyznany im certyfikat „Czytaj skład poleca“ oraz liczne nagrody, m.in. Laur Konsumenta. Realizowana przez HELIO polityka eliminowania oleju palmowego, jak i konserwantów znalazła swój wyraz nie tylko w linii mas do ciast HELIO. Brak tłuszczu palmowego charakteryzuje także wszystkie popcorny do mikrofalówki polskiego producenta. Wybierając więc produkty HELIO możemy mieć pewność, że najlepiej zadbamy o zdrowie swoje i swojej rodziny, a także… o ochronę środowiska naturalnego dla przyszłych pokoleń.
Cenna rada: Jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, przyłączmy się razem z HELIO do akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”, dbajmy wspólnie o naszą planetę, sprawdzajmy składy produktów i wybierajmy żywność sprawdzonego producenta. Najlepiej szukajmy produktów ze znakiem: BEZ TŁUSZCZU PALMOWEGO, który znajdziemy m.in. na masach do ciast i popcornach HELIO.
W ten sposób możemy nie tylko chronić swoje zdrowie, ale także nie przyczyniamy się do niszczenia lasów tropikalnych – wskazują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, organizatorzy akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Wybierając dziś takie produkty, jak polskiej firmy HELIO, czyli nie zawierające w swoim składzie oleju palmowego, możemy w znacznym stopniu wpłynąć na ograniczenie ekspansji plantacji i przyczynić się do zmniejszenia zapotrzebowania na ten surowiec. Dlatego podczas codziennych zakupów warto pamiętać, że to MY – konsumenci DECYDUJEMY o losie naszej PLANETY!
Źródło: [1] Na podst. izz.waw.pl [2] Raport WWF „Olej palmowy w Polsce” 2019, wwf.pl
19 stycznia obchodzimy Dzień Popcornu! Solony, maślany, karmelowy z cynamonem, popcorn bez tłuszczu i soli, pikantny… a nawet mega ostry! 🙂 Wybierz swoją ulubioną przekąskę HELIO i świętuj ze smakiem dzień prażonej kukurydzy 😉 Nie masz planów na weekend? Proponujemy spędzić go w towarzystwie przyjaciół, np. na wspólnym oglądaniu filmów i podjadaniu popcornu HELIO! Przedstawiamy TOP 6 przekąsek HELIO, które najlepiej sprawdzą się podczas filmowych maratonów, ale też będą niezastąpione […]
Zbliża się koniec wakacji. Czekaliśmy na nie cały rok, a minęły tak szybko… Mamy nadzieję, że podczas lipcowych i sierpniowych dni nabraliście mnóstwo energii na nadchodzący rok szkolny. A jeśli nie, mamy dla Was propozycje przekąsek, które dodadzą jej każdego dnia. Wystarczy, że w swoim menu zaplanujesz owoce z linii So Soft! Mogą być pysznym, drugim śniadaniem i głównym składnikiem jesiennej sałatki. Sprawdzą się też do sosów, […]
Święta coraz bliżej. W domu trwają przygotowania, świąteczne porządki, uzupełnianie listy zakupów, gotowanie i pieczenie. A czymże byłyby święta bez Keksa – oczywiście z wykorzystaniem nowego opakowania mieszanki keksowej HELIO. Dziś inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na to ciasto. Składniki: 5 jajek, kropla aromatu pomarańczowego, 25 dag cukru pudru, 25 dag masła, 40 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, orzechy laskowe HELIO, orzechy […]