Siła Bakalii: Wiosenne Wskazówki Żywieniowe

Wiosenna aura zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawi się nowa energia i entuzjazm do podejmowania kolejnych wyzwań. Teraz jest doskonały moment, aby zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, by móc w pełni cieszyć się nową porą roku. Jak tego dokonać? Poprzez właściwe odżywianie! Jednym z kluczowych elementów w pełni zbilansowanej, smacznej i różnorodnej diety są bakalie – małe skarby natury, bogate w prozdrowotne składniki i energię, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suszone morele, migdały, orzechy włoskie czy orzechy brazylijskie to tylko kilka przykładów bakalii, które mogą odgrywać istotną rolę w naszej codziennej diecie, zwłaszcza w okresie oczekiwania na wiosnę [1].

Wiosna to czas nowych smaków i lekkich posiłków. Już teraz możemy wprowadzić świeżość w nasz codzienny jadłospis komponując sałatkę pełną warzyw, porcji pełnowartościowego białka i suszonych owoców. Suszone morele Helio So Soft to źródło błonnika pokarmowego, beta-karotenu, ale także potasu, magnezu i wapnia. Składniki te nie tylko poprawiają perystaltykę naszych jelit, ale także pozytywnie oddziałują na naszą skórę, układ nerwowy i kostny [2] [3]. Migdały Helio są nie tylko smaczną przekąską, ale również źródłem cennych składników odżywczych. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik oraz witaminę E, która działa jak silny antyoksydant, chroniąc nasze komórki przed stresem oksydacyjnym [1] [4]. Orzechy włoskie Helio to źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Wspierają zdrowie serca i mózgu, a także poprawiają profil lipidowy naszego organizmu [1]. Dodatkowo, są one bogatym źródłem antyoksydantów oraz minerałów, takich jak magnez i miedź, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu [4]. Nerkowce pieczone Helio Natura to doskonały dodatek do zdrowych deserów, który nie tylko doda smaku naszym potrawom, ale również dostarczy energii i witalności. Nerkowce charakteryzują się wysokim poziomem białka roślinnego i żelaza niehemowego, a to oznacza, że powinny znaleźć się m.in. w menu osób na diecie wegańskiej [7]. Warto także wprowadzić do wiosennego jadłospisu orzechy pekan Helio. Składają się one przede wszystkim ze zdrowych tłuszczów i cynku. Ich regularne spożywanie może pomóc w utrzymaniu funkcji poznawczych, zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym a także poprawie odporności i płodności [6] [7]. Orzechy brazylijskie Helio są bogatym źródłem selenu. Jest to silny przeciwutleniacz, zapobiegający zbyt szybkiemu rozwojowi wolnych rodników – substancji odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i szereg chorób cywilizacyjnych [5]. Dodatkowo, są one doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy E.

Bakalie stanowią niezwykle wartościowy element naszej diety, która powinna stanowić bazę do przygotowania nas na wiosenne aktywności. Produkty Helio dostarczą nam nie tylko niezbędnych składników odżywczych, ale również energii i witalności, pozwalając wejść w ten piękny okres roku z pełnym wigorem i gotowością do działania. Warto więc zadbać o to, aby bakalie Helio znalazły się one regularnie na naszym stole, wspierając nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

 

Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka Dietetyka”.

 

 

Źródła:

1. Orzechy w codziennej diecie – wartości żywieniowe i prozdrowotne. Pachocka L. , Strozyk A.                        Przemysł Spożywczy 2017, 71, 03.

  1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
  2. Akin, E. B., Karabulut, I., Topcu, A. (2008). Some compositional properties of main Malatya apricot (Prunus armeniaca L.) varieties, Food Chemistry 107, 939–948.
  3. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Mirosław Jarosz. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2020.
  4. Rola selenu w organizmie człowieka. Maciej Ratajczak, Małgorzata Gietka-Czernel. Post N Med 2016, XXIX(12): 929-933.
  5. Znaczenie orzechów w diecie człowieka. Goluch Zuzanna, Haraf Gabriela, Lis Sandra. Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, vol. 4(35), 2019, s. 9-27
  6. Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka. Izabela Mońka, Danuta Wiechuła. Ann. Acad. Med. Siles. (online) 2017; 71: 314–325.

 

 

Udostępnij artykuł