Sernik na zimno z masą krówkową – idealne ciasto na wiosnę!

Niewiele osób wie, że sernik ma bardzo bogatą i ciekawą historię. Przez wieki powstało mnóstwo rodzajów i odmian serników, które różnią się smakami oraz sposobem przygotowania. Poznajcie zatem historię sernika w skrócie i nowy przepis HELIO na smaczny wiosenny deser – sernik z masą krówkową, który z łatwością możecie wypróbować w swoich kuchniach.

Krótka historia sernika

Jak powiedzieliśmy we wstępie – historia sernika jest niezwykle bogata bo sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi opisali i przygotowali sernik Grecy, którzy częstowali nim zwycięzców igrzysk. Światową sławę nadali temu specjałowi jednak Rzymianie. Dla nich sernik wiązał się z rytuałami religijnymi. Wraz z podbojami ówczesnego świata, Rzymianie rozpowszechniali sernik, który chętnie był przyjmowany przez miejscową ludność.

Do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski spod Wiednia – stąd też nazwa „sernik wiedeński”.

Rodzaje serników

Generalnie można podzielić serniki na 3 rodzaje, ze względu na sposób ich przygotowania:

Serniki pieczone
Serniki gotowane
Serniki na zimno

Sposób przygotowania poznacie oglądając nasz film:

Sernik z masą krówkową HELIO

HELIO znane jest ze zdrowych produktów, które umożliwiają szybkie, bezproblemowe przygotowanie ulubionych dań i deserów. Szczególnie przed świętami, kiedy chcemy przygotować najbliższym jakąś słodką niespodziankę, przepisy HELIO są szczególnie cenione przez Polaków.

Wiosną tego roku proponujemy zmierzyć się z przygotowaniem sernika na bazie masy krówkowej HELIO. Masa krówkowa HELIO dostępna jest w wielu różnych smakach:

  • czekoladowym,
  • orzechowym,
  • kajmaku,
  • advocata,
  • kukułki.

Każdy z tych smaków sprawi, że Wasz sernik będzie wyjątkowy i oryginalny. Z pewnością zaskoczycie pozytywnie swoich znajomych. Sernik na zimno to szczególnie ciekawa propozycja umilająca wiosenne i wakacyjne dni. Dodatkową zaletą jest oczywiście łatwość z jaką przygotujecie swój sernik.

Dla osób przywiązujących uwagę do składu produktów, bardzo ważną informacją będzie również fakt, że masy krówkowe HELIO są produktami zdrowymi, przygotowywanymi według tradycyjnej receptury i bez użycia konserwantów i oleju palmowego. Są to również produkty bezglutenowe, co poświadcza licencja Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

W naszym videoprzepisie wykorzystaliśmy masę krówkową HELIO o smaku czekoladowym. Pozostałe składniki sernika to:

  • opakowanie herbatników
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżki cynamonu
  • odrobina soli
  • 70 g masła
  • 450 g twarogu śmietankowego

Zapraszamy do oglądania i życzymy smacznego!

Udostępnij artykuł