Czy wiesz, że 23 września obchodziliśmy dzień śliwki? Ich odmian jest wiele, ale wszystkie są wyjątkowo pyszne. Na ich bazie powstają nie tylko desery, ale też wykwintne dania. Są wspaniałą przekąską, która sprawdzi się w lunchboxie i zdrowej diecie. Dziś zainspiruj się z Helio i stwórz słodką przekąskę na bazie śliwek, która z pewnością zaskoczy wszystkich domowników. Ciasto ze śliwkami to zawsze dobry pomysł!
SKŁADNIKI:
250 g suszonych śliwek HELIO
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
120 g masła
2 duże lub 3 mniejsze jaja
150g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciemna polewa do wypieków HELIO
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka wlać szklankę wody, włożyć do niej śliwki i gotować ok. 3 minuty. Ostudzić. Masło należy utrzeć z cukrem, stopniowo dodawając do masy jajka. Wymieszaj szpatulką z przesianą mąką, z proszkiem do pieczenia, sodą, a następnie ze śliwkami i przestudzoną zalewą. Wymieszaj. Dodaj ciemną polewę HELIO. Piecz ok. 45 minut. Poczekaj do wystygnięcia.
Smacznego!
Słońce, długie wieczory i ta wakacyjna beztroska… Lato to idealny czas, by w kuchni postawić na lekkość, kolor i smak. A co, jeśli do tej sezonowej symfonii dodamy bakalie HELIO? Pistacje prażone solone, słonecznik w przyprawie o smaku orientalnym, egzotyczne Tropical Bites, żurawina So Soft! – to tylko początek! Zobacz, jak w prosty sposób przemycić zdrowe składniki do wakacyjnych dań. Naturalnie. Smacznie. Od HELIO! 1.Rurki z kremem i pistacjami HELIO Składniki: Gotowe rurki (np. z ciasta […]
Firma HELIO, znana z tworzenia zdrowych i smacznych przekąsek, wprowadza na rynek kolejną apetyczną nowość – Słonecznik prażony w łupinie z solą. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie naturalny smak, wysoką jakość i wartości odżywcze w codziennej diecie. Starannie wyselekcjonowane ziarna słonecznika z najlepszych upraw, poddane procesowi prażenia i doprawione szczyptą soli, stają się nie tylko chrupiącą przekąską, ale i pełnowartościowym dodatkiem do zbilansowanego stylu życia. HELIO Słonecznik […]
Jesień to czas, gdy dynie królują na stołach, a wraz z nimi rośnie popularność ich pysznych i zdrowych pestek. Pestki dyni HELIO Natura to prawdziwy skarb, szczególnie w październiku, kiedy warto w pełni korzystać z sezonowych darów natury. Dlaczego warto sięgać po nie właśnie jesienią? Poznaj ich niezwykłe korzyści zdrowotne oraz inspiracje kulinarne, które sprawią, że pestki dyni staną się stałym elementem Twojej diety. Bogactwo składników odżywczych Pestki dyni HELIO […]