Migdałowa moc zdrowia

To jedne z najzdrowszych i najszlachetniejszych orzechów. Lista ich prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz cenne witaminy i minerały, dlatego w naszej codziennej diecie powinny znaleźć się MIGDAŁY! Odkryj z nami moc zdrowia ukrytą w tych wyjątkowych orzechach i wypróbuj przepisy HELIO na migdałowe, naturalne przysmaki.

Migdał to „król orzechów“, dlatego króluje w bakaliach HELIO- Łuskane, Blanszowane, Siekane, Płatki Migdałowe…. Nasiona migdałowca są pyszne w każdej postaci, nawet po zmieleniu, gdyż po wymieszaniu ich z cukrem pudrem i białkiem, otrzymamy popularny w cukiernictwie marcepan. Słodkie migdały używane są często do produkcji ciasteczek, nadzień czy mleczka migdałowego… Warto je także dodać do porannego jogurtu, ale też świetnie komponują się z sałatką. Z migdałów można również przyrządzić wyśmienite w smaku naturalne masło, którym można posmarować kanapki lub wafle ryżowe… Nic więc dziwnego, iż największy wybór migdałów znajdziemy w bogatej ofercie HELIO. To wyjątkowe orzechy, gdyż mają tak samo dużo zastosowań kulinarnych, co prozdrowotnych właściwości, dlatego wprowadzenie ich do codziennej diety nie tylko wzbogaci nasze menu w walory smakowe, ale też dostarczy ważnych na zdrowia składników odżywczych…

Migdały stanowią przede wszystkim alternatywne dla zwierzęcego źródło białka (ponad 20%), które odpowiada za prawidłowy wzrost masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Według Beaty Sińskiej z Zakładu Żywienia Człowieka, w nasionach migdałowca znajdziemy też sporo magnezu- 270 mg/100 g, tj. 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, który w połączeniu z ryboflawiną i niacyną- zapewni nam skuteczną ochronę przed stresem. Migdały zadbają też o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego- zawierają m.in. miedź, cynk i żelazo, dlatego zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym, orzechy te powinny obowiązkowo znaleźć się w naszej diecie. Ponadto, o tej porze roku często jesteśmy zmęczeni i senni, a migdały dostarczą nam od razu w pakiecie: magnez + żelazo + miedź + tiaminę, które przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego metabolizmu energetycznego.

W składzie migdałów obecne są również takie cenne minerały, jak: fosfor, wapń czy potas, który korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi. Ponadto, zdaniem dr Beaty Sińskiej z Zakładu Żywienia Człowieka, tłuszcz zawarty w tych orzechach bogaty jest w wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Migdały wyróżniają się też najniższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i najwyższą- błonnika (14,3 g/100g). Warto również po nie sięgać ze względu na najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy B2 (ryboflawina) i witaminy E- niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry, zwiększającej ochotę na seks i opóźniającej procesy starzenia.

Migdały HELIO możemy więc chrupać ze smakiem jako zdrową przękąskę w pracy czy szkole lub przyrządzić z nich zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Świetną alternatywą dla mleka krowiego, będzie np. mleko migdałowe, które sprawdzi się m.in. u osób uczulonych na laktozę, ale też w diecie wegetariańskiej. Jak je zrobić? To proste! Potrzebne są tylko 2 składniki- 1 opakowanie Migdałów HELIO 80g i ok. 1 litra przegotowanej wody. Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie, namoczone w ten sposób migdały, blendujemy z dodatkiem przegotowanej wody. Teraz już tylko wystarczy powstałą mieszankę przesączyć przez gazę lub sito i… mamy gotowe, naturalne mleko migdałowe, które możemy dodać np. do porannej owsianki czy kawy. A gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, polecamy kanapkę z domowym masłem migdałowym, które przygotujesz w niecały kwadrans! Potrzebne są tylko 2 opakowania Migdałów HELIO (160g)- wsypujemy orzechy do blendera i miksujemy tak długo, aż powstanie gładka masa. Gotowe w ten sposób naturalne masło migdałowe można, a nawet trzeba od razu zjeść w duecie z waflem ryżowym lub kromką chleba z chrupiącą skórką…

Udostępnij artykuł