Rozpoczęła się szkoła. Mnóstwo obowiązków, zadania domowe i… coraz więcej rzeczy do zapamiętania! Jak z pomocą zdrowej diety zadbać o prawidłową pracę mózgu? Podstawą są zbilansowane posiłki, w której powinny znaleźć się orzechy – szczególnie polecamy te z linii HELIO NATURA. Czy wiesz w jaki sposób jedzenie tych pyszności może wpłynąć na pracę twojego mózgu?
Orzechy to skoncentrowane źródło wartości odżywczych. Zawierają składniki wpływające na pracę mózgu oraz układu nerwowego, na przykład: witaminy z grupy B (tiaminę i niacynę), foliany, błonnik pokarmowy oraz minerały, takie jak: miedź, potas, fosfor, żelazo. Są pożywne, idealnie sprawdzą się jako jesienna, dodająca energii, szybka i bardzo smaczna przekąska.
Jednak, aby w pełni korzystać z ich walorów należy pamiętać o systematyczności! Regularne spożywanie orzechów to mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Usprawniają pracę mózgu, poprawiają pamięć i… mogą być składnikiem każdego drugiego śniadania! Wykorzystanie ich w codziennej diecie to łatwizna. Wystarczy, że dodasz je do swojego ulubionego posiłku podczas przygotowania lub posypiesz nimi gotowy już posiłek. Proste, prawda?
A czy wiesz, że niewielka garść orzechów jest w stanie również wpłynąć na nasz lepszy nastrój? Być może to właśnie, dlatego ich hinduska nazwa brzmi: „śmiejące się orzechy”. Zawierają one składniki odżywcze wspomagające wydzielanie hormonu szczęścia.[1] To ich dodatkowy walor, który może pomóc nam walczyć z jesienną chandrą. Każdego dnia warto więc sięgnąć po garść orzechów HELIO Natura. Pamiętajmy o tym, że ich składniki odżywcze są bardzo ważne dla pracy naszego mózgu, układu nerwowego oraz samopoczucia!
Jeśli chcesz wiedzieć w jaki sposób urozmaicić nimi swoją codzienną dietę, koniecznie sprawdź inne artykuły na naszym blogu. Znajdziesz tam mnóstwo orzechowych inspiracji, które możesz wykorzystać podczas tworzenia codziennych posiłków, ale też na wyjątkowe okazje! Smacznego!
[1] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM
Witamina A, E, B6, potas, miedź… i nie tylko! Jej wnętrze kryje w sobie mnóstwo cennych składników, którym nasz organizm po prostu nie będzie mógł się oprzeć! Poznajcie doktor śliwkę i jej receptę na nasze zdrowie. Ułatwiają trawienie, poprawiają pracę jelit i pomagają spalić tłuszcz, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Jak to możliwe? Wszystko dlatego, że zawierają dużo błonnika pokarmowego- i to nawet 5 […]
Polski producent bakalii – firma HELIO została nagrodzona prestiżową nagrodą „Złotym Laurem Konsumenta 2024” aż w dwóch kategoriach: dodatki do wypieków oraz bakalie. To już kolejny raz, kiedy polscy konsumenci potwierdzili, że darzą produkty HELIO największym zaufaniem! Laur Konsumenta to jeden z pierwszych i jednocześnie najbardziej liczących się certyfikatów konsumenckich w kraju, który ma znaczący wpływ na decyzje zakupowe Polaków. Już od 2004 roku, zakrojony na skalę ogólnopolską sondaż, przynosi […]
Masa makowa z bakaliami HELIO to sprawdzony pomocnik w kuchni podczas każdych wypieków, tak jak masy krówkowe HELIO, które specjalnie na święta – pojawiły się w nowej PREMIUM odsłonie! Każdy wie, że najpierw masa, później ciacho 😉 dlatego, by nasze wypieki były udane – pyszne i zdrowe, warto sięgnąć po produkty najwyższej jakości i od sprawdzonego producenta! Jeśli jeszcze tego nie wiesz, masy do ciast HELIO wyróżniają się na polskim […]