Plan na majówkę? Odpoczynek i… Pyszne jedzenie! Często w towarzystwie rodziny, znajomych czy przyjaciół. Jak w tym wyjątkowym czasie zaskoczyć swoich gości? Przygotuj dla nich coś specjalnego. Zainspiruj się z HELIO i zaserwuj pyszny deser. Domowe lody bakaliowe z kulkami mocy sprawdzą się w tej roli idealnie!
Jak je przygotować? Potrzebne składniki: • 1 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1 opak. Nerkowców HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 1/2 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1 opak. Miękkich suszonych Daktyli HELIO So Soft • 1/4 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/4 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft • 1/4 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1 szklanka śmietany kremówki 36% • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania: Do schłodzonej kremówki dodaj zimne mleko skondensowane i sok cytrynowy. Mikserem ubijaj masę na średnich obrotach przez 2-3 minuty, aby się napowietrzyła. Do masy dodaj drobno posiekane figi i morele oraz żurawinę. Masę wymieszaj łyżką i przełóż do pudełka spożywczego. Wstaw do zamrażalnika na 6-8 godzin. Po pierwszych 2 godzinach zamrażania lody wymieszaj i ponownie wstaw do zamrażalnika.
Przygotuj kulki mocy.
Daktyle zmiksuj z 2 łyżkami kakao i ewentualnie kilkoma łyżkami wody na kleistą masę. Dodaj grubo posiekane orzechy laskowe, migdały, nerkowce i pistacje oraz pestki słonecznika. Masę wymieszaj i uformuj kulki. Obtocz dodatkowo w orzechach. Lody bakaliowe pokrój w kostkę lub łyżką do lodów uformuj kulki i włóż do pucharków. Podaj z orzechowymi kulkami mocy.
Wykonane w domu lody bakaliowe to świetny pomysł na majówkowy deser. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie. Smacznego!
Jesień to idealny czas, by wypróbować kulinarne inspiracje, które w lecie okazywały się zbyt ciężkie lub nie pasowały do panującej za oknem temperatury. Teraz natomiast stawiamy na: gorące zupy, wykwintne kremy, ciepłe napoje, pyszne pasty do pieczywa. Jesienna aura sprzyja gotowaniu i próbowaniu nowych potraw. Coraz chłodniejsze temperatury, mniej słońca, to czynniki, które wpływają na to, że częściej sięgamy po słodkie i ciepłe potrawy. Jaki nowy przepis wprowadzisz […]
Nadchodzi wiosna. Piękne, słoneczne dni, rozkwitające kwiaty, czas wycieczek rowerowych, długich spacerów, ale nie tylko… Dla wielu to również czas zmiany nawyków. Wiosna sprzyja powrotom do smaczniejszej diety, dbania o aktywność fizyczną, szukaniu lepszych alternatyw dla codziennych posiłków i… Przekąsek. W tej kwestii mamy dla Was inspirację. Co powiesz na zamianę mniej zdrowych batoników na te, które przygotujesz z soczystych owoców Helio So Soft!? Warto spróbować, […]
Wraz z powrotem do szkół i jesienią potrzeby żywieniowe Twojego dziecka zmieniają się. Aby na nie właściwie odpowiedzieć, z pewnością trzeba przeanalizować kilka istotnych kwestii. Poza preferencjami Twojej pociechy, organizacją Waszego żywienia i zasobów energetycznych czy czasowych jest jeszcze parę innych czynników. Jeden z tych najważniejszych to nawyki żywieniowe dziecka, początkowo kształtowane w domu, potem utrwalane samodzielnymi wyborami. Warto tu jednak podkreślić, że ogromny wpływ na późniejsze wybory będące częścią nawyków […]