Składniki

  • 1 opakowanie Śliwek suszonych HELIO Natura
  • 2 łyżki Czereśni suszonych HELIO Natura
  • 2 łyżki Czarnej porzeczki kandyzowanej HELIO
  • 2 łyżki Aronii kandyzowanej HELIO
  • 2 łyżki Rodzynek HELIO Natura
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • cebula
  • 60 dag schabu bez kości
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przepisy Schab pieczony z suszonymi owocami HELIO

Planujesz zorganizować spotkanie z przyjaciółmi lub zaprosić na obiad całą swoją rodzinę? Nie masz pomysłu czym zaskoczyć swoich gości? Mamy dla Ciebie propozycję na wyśmienitą potrawę z dodatkiem pysznych bakalii HELIO, która zaskoczy nawet najbardziej wymagających koneserów sztuki kulinarnej! Potrzebne będą: suszone śliwki, czereśnie i rodzynki, kandyzowana aronia oraz czarna porzeczka… Pewnie zastanawiasz się jaki to przepis? HELIO inspiruje na jesień i przedstawia pomysł na weekendowy (i nie tylko) obiad dla znawców smaku – schab pieczony w kiszonej kapuście z suszonymi owocami. Poznaj najnowszy przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2021, który inspiruje do kulinarnej kreatywności w kuchni! 😉

Udostępnij przepis

Przygotowanie Schab Pieczony z suszonymi owocami HELIO

Kapustę kiszoną pokrój, wymieszaj z suszonymi śliwkami i pozostałymi bakaliami HELIO oraz przyprawami. Następnie włóż do dużego naczynia do zapiekania. Schab pokrój na plastry grubości ok.2 cm, boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zrumień boczek razem z obraną i posiekaną cebulą oraz czosnkiem, następnie przełóż do kapusty w naczyniu do zapiekania i wymieszaj. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż na złoty kolor z obu stron plastry schabu. Mięso włóż do kapusty tak, aby było zakryte. Podlej wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Zapiekaj pod przykryciem przez ok. godzinę.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się