Makowiec to najpopularniejsze świąteczne ciasto, które można przygotować na wiele sposobów – najczęściej w formie strucli makowej lub na kruchym cieście. Wystarczy tylko sprawdzony przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego i HELIO oraz… naturalnie smaczna, odpowiednio słodka i aromatyczna, wytworzona według sprawdzonej, tradycyjnej receptury – gotowa masa makowa HELIO, która pomoże Ci w ekspresowym czasie przygotować wspaniałego świątecznego makowca, bez względu na to, jaki przepis wybierzesz! 😉
Żółtko wymieszaj z serem, olejem, mlekiem. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodaj mokre składniki i wymieszaj. Przełóż na stolnicę wysypaną mąką, zagnieć, następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm.
Ciasto posmaruj gotową masą makową HELIO i zroluj, roladę umieść na papierze do pieczenia, następnie przetnij wzdłuż na pół, zostawiając 5-centymetrowy nieprzecięty kawałek. Dwa paski ciasta spleć ze sobą, lekko posmaruj roztrzepanym jajakiem, posyp po wierzchu skórką cytrynową HELIO. Razem z papierem zsuń na blaszkę i piecz 60 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem waniliowym.
Wskazówka: By strucla miała wyrównany kształt, osoby mniej doświadczone mogą ciasto razem z papierem umieścić w płaskiej podłużnej foremce i wtedy upiec.
Mus kajmakowy z orzechami HELIO Zobacz więcej
Kruche różyczki z masą makową HELIO Zobacz więcej
Szybki videoprzepis na pierogi z masą makową HELIO Zobacz więcej
Tort makowy HELIO Zobacz więcej
Deserki z masą krówkową HELIO Zobacz więcej
Kajmakowa owsianka z owocami Zobacz więcej