Składniki

  • 1 opakowanie żurawiny suszonej HELIO Natura,
  • 1 opakowanie prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu,
  • 1/2 opakowania Goldenberry HELIO Natura,
  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 4 gruszki,
  • cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • opakowanie pappardelle,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • pół szklanki kremówki 36%,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki musztardy miodowej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • listki szałwii,
  • sól i pieprz;

Przepisy Makaronowa uczta z bakaliami HELIO!

Buon Giorno! Gotowi na makaronową ucztę? Światowy Dzień Makaronu już niedługo… Czy już wiesz, jaką potrawę zaserwujesz swoim domownikom? Spraw, by ten dzień kojarzył się z włoskim przysmakiem i przygotuj z HELIO pyszną, bakaliową wariację z przepisu Poradnika Domowego!

Fani makaronu wiedzą, że pasta to potrawa uniwersalna. Kojarzy się głównie z włoską kuchnią, ale obecne jej wersje można rozszerzyć na cały świat! Wszystko w zależności od dodatków, które połączysz z makaronem. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo! Rozpoczynając od samego stopnia ugotowania: al dente, miękki, twardy…, kończąc na smaku, jaki chcemy mu nadać. My polecamy smakowite, chrupiące propozycje z bakaliami HELIO idealne na jesienne popołudnie! Co powiesz na… tagliatelle z serem, suszonymi figami i orzechami włoskimi? A jeśli masz ochotę na coś zupełnie nowego, wypróbuj też przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego – pappardelle z polędwiczką wieprzową, nadziewaną żurawiną w sosie gruszkowo- orzechowym! Buon appetito!

Udostępnij przepis

Przygotowanie PAPPARDELLE Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ NADZIEWANĄ SUSZONĄ ŻURAWINĄ W SOSIE GRUSZKOWO- ORZECHOWYM

Polędwiczki oczyść, opłucz, natrzyj pieprzem i czosnkiem roztartym z solą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 2–3 godziny. Żurawinę suszoną HELIO Natura utrzyj z 2 łyżkami masła, 2 łyżkami posiekanych orzechów laskowych HELIO Natura i musztardą miodową na pastę. Ostrym długim nożem zrób w środku polędwiczek długi otwór przez całą ich długość. Nadziej polędwiczki żurawinowym nadzieniem.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i obsmaż polędwiczki na rumiano. Dodaj posiekaną cebulę, orzechy laskowe i goldenberry HELIO Natura. Podlej bulionem i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (mniej więcej 45 minut). Gotowe polędwiczki wyjmij z sosu, trzymaj w cieple pod przykryciem.
Gruszki przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne i zrumień na maśle. Połowę gruszek pokrój w kostkę, dodaj do sosu z duszenia polędwiczek. Do sosu domieszaj kremówkę i krótko razem zagotuj. Dopraw do smaku.
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu, odcedź, włóż do sosu i wymieszaj. Porcje makaronu rozłóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż część pokrojonych na plasterki polędwiczek. Udekoruj połówkami gruszek i szałwią.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się