Buon Giorno! Gotowi na makaronową ucztę? Światowy Dzień Makaronu już niedługo… Czy już wiesz, jaką potrawę zaserwujesz swoim domownikom? Spraw, by ten dzień kojarzył się z włoskim przysmakiem i przygotuj z HELIO pyszną, bakaliową wariację z przepisu Poradnika Domowego!
Fani makaronu wiedzą, że pasta to potrawa uniwersalna. Kojarzy się głównie z włoską kuchnią, ale obecne jej wersje można rozszerzyć na cały świat! Wszystko w zależności od dodatków, które połączysz z makaronem. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo! Rozpoczynając od samego stopnia ugotowania: al dente, miękki, twardy…, kończąc na smaku, jaki chcemy mu nadać. My polecamy smakowite, chrupiące propozycje z bakaliami HELIO idealne na jesienne popołudnie! Co powiesz na… tagliatelle z serem, suszonymi figami i orzechami włoskimi? A jeśli masz ochotę na coś zupełnie nowego, wypróbuj też przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego – pappardelle z polędwiczką wieprzową, nadziewaną żurawiną w sosie gruszkowo- orzechowym! Buon appetito!
Polędwiczki oczyść, opłucz, natrzyj pieprzem i czosnkiem roztartym z solą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 2–3 godziny. Żurawinę suszoną HELIO Natura utrzyj z 2 łyżkami masła, 2 łyżkami posiekanych orzechów laskowych HELIO Natura i musztardą miodową na pastę. Ostrym długim nożem zrób w środku polędwiczek długi otwór przez całą ich długość. Nadziej polędwiczki żurawinowym nadzieniem. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i obsmaż polędwiczki na rumiano. Dodaj posiekaną cebulę, orzechy laskowe i goldenberry HELIO Natura. Podlej bulionem i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (mniej więcej 45 minut). Gotowe polędwiczki wyjmij z sosu, trzymaj w cieple pod przykryciem. Gruszki przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne i zrumień na maśle. Połowę gruszek pokrój w kostkę, dodaj do sosu z duszenia polędwiczek. Do sosu domieszaj kremówkę i krótko razem zagotuj. Dopraw do smaku. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu, odcedź, włóż do sosu i wymieszaj. Porcje makaronu rozłóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż część pokrojonych na plasterki polędwiczek. Udekoruj połówkami gruszek i szałwią.
Ciastka francuskie z owocami i masą krówkową HELIO Zobacz więcej
Kruche różyczki z masą makową HELIO Zobacz więcej
Wiosenna sałatka z truskawkami, szparagami i orzechami włoskimi HELIO Natura Zobacz więcej
Mazurek z kajmakiem, mascarpone, solą i orzechami HELIO Zobacz więcej
Deser makowy HELIO Zobacz więcej
Tarta z pastą z nerkowców HELIO Zobacz więcej